Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nemám tyhle nezávislé filmy z nezávislého prostředí o nezávislých lidech příliš v lásce. Závěrečná půlhodinka je síla, ale tak nějak mám problém ocenit tu otravnou věčnost, která mu předchází. Většinu filmu jsem byl zaujat jen tím, jak je možné, že postavy Hilary Swankové věří, že je chlapec. Nehraje to špatně, ale ... seriously? ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Takéto filmy, ktoré obsahujú podobné a iné tabuizované tematiky sa ani nečudujem, že stretávajú s úspechmi. A keď k tomu prispeje svojim talentom aj neskutočná Hilary, niet pochýb o uznaní. Perfektný film z drsnej americkej reality, kde konečne Amíci ukazujú svoju pravú tvár a nesnažia sa o perfekcionizovanie. 85%. ()

Reklama

Brouk 

všechny recenze uživatele

Hillary Swank ve své životní roli, co jiného na to více říct... Nemohu a nedokážu tak jako drtivá většina populace pochopit pocity, co prožívá lidská bytost zakletá v cizím v těle navíc jiného pohlaví. Neobyčejné drama a neobyčejný příběh... I když Hillary dokázala přesvědčit po tomto snímku svým hereckým uměním několikrát včetně Million Dollar Baby, Boys Don´t cry je doposud nepřekonán. Tak to cítím a vnímám. Nic víc a nic míň... Sakra to je pocta jak hrom ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Věrohodnost a přesvědčivost klučičího já Hilary Swankové je až zarážející, je vidět, že ocenění nejvyšší padlo vskutku do správných rukou (a snad i pohlaví)... Krize osobní identity a sexuální nevyhraněnost může být velice ošemetná záležitost a také proto je škoda, že tento film se zaměřuje spíše na maximální emocionální dopad na diváka, který úměrně stoupá s nátlakem na hlavní postavu (výslech), než na psychologický rozbor, či nějakou pointu z tématu vyplvývající. Režisérka, byť si mě zpočátku svými nijak oslnivými, tmavými záběry příliš nezískala, ukázala, že s emocemi pracovat skutečně umí. Zážitek je to neskutečně silný, málokterý film dokáže způsobit takovou bolest u srdce jako Boys Don't Cry, to se musí nechat. 7/10 ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Žádné překvapení se nekoná. Hollywood mele z posledního a nezávislá produkce z větší části také nezáří zrovna originalitou. Přesto to u snímku Kluci nepláčou nevadí. Po většinu sé stopáže velmi příjemný film s příběhem trpícím klasickým balónkovým efektem. Celé to začíná vskutku nevině a je na co se dívat. Režisér a herci dokážou diváka strhnout do příběhu a ten nemá vůbec žádnou šanci se nudit. V druhé části však přichází šílený obrat, veselý odstín mizí a film se mění ve velmi drsné drama, které graduje až k intenzivnímu závěru. Divák, který již měl šanci poznat všechny kouty duše předchozích postav a dokáže si dopředu představit jejich reakce tu totiž opravdu cítí nevolnost ze skutků, které se na obrazovce dějí. Bylo mi zle. Boys Don't Cry jsou rozhodně bravurně zvládnutým snímkem, o hereckých výkonech nemá ani cenu debatovat, nezaškodilo by ale trochu toho čerstvého větru. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Britská skupina Pet Shop Boys nazpívala v roce 2006 o Brandonovi píseň "Girls Don't Cry". (MFJD)
  • Název filmu je převzat ze stejnojmenné písně skupiny The Cure. Ve filmu zazní i coververze této písně od Nathana Larsona. (Kulmon)
  • JoAnn Brandon, matka Teeny Brandon (Hilary Swank), se veřejně ohradila proti tomu, že média o její dceři psaly jako o Brandonovi. V roce 2013 však prohlásila, že akceptuje, že se o Teeně v médiích mluví jako o transgenderovi. (MFJD)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama