Sbohem Berlíne (TV film) (festivalový název)
Christopher and His Kind
Velká Británie, 2011, 90 min
Geoffrey SaxHudba:
Dominik ScherrerHrají:
Matt Smith, Imogen Poots, Lindsay Duncan, Toby Jones, Will KempPlakáty
Christopher Isherwood, dávno předtím než se stal světoznámým spisovatelem (předloha ke Kabaretu, adaptace románu Single Man), odjel z anglického venkovského sídla a od panovačné matky do Berlína 30. let. Zde už sice vyvěšují červené prapory s hákovými kříži, ale nočnímu životu zatím vládnou večírky, kabaretní hudba a podmanivá svobodomyslnost. Mladý Christopher potkává svou múzu, objevuje inspiraci a mezi krasavci, kvůli kterým do Berlína především jel, i křehkou skutečnou lásku. Temnota nacismu však neodvratně padá na jejich slunečné dny. V hlavní roli vycházející britská hvězda Matt Smith (Doctor Who). (Mezipatra) -
Film podle autobiografického románu Christopha Isherwooda zachycuje spisovatelův život od roku 1931, kdy opouští matku s bratrem a na pozvání známého se vydává do Berlína, kde má neposedný Christopher slíbenou pestřejší gay scénu, než mu může nabídnout Londýn. Hledání lásky v hlavním městě Německa ale není s nastupujícím Hitlerovým režimem vůbec jednoduché.
(Wendy)
yych
docela zklamaní. slibný začátek, ale nenaplněný potenciál. přesto bych doporučila zájemcům o scénu a isherwooda.(16.1.2012)
Wendy
Film má šanci zaujmout především ty, co chtějí vidět Doctora (Who) muchlovat se s mužem, i proto, že Christopher (Isherwood) není v česko-slovenské kotlině asi zrovna nejznámnější. Taková aspoň byla situace pro mě a výmluvný fakt, že si po třech týdnech od shlédnutí nevybavuji žádnou významnější scénu, tomu moc nepomáhá. Z Hitlerova Německa mě jen zákonitě zamrazilo.(29.7.2011)
Fredericus
(Mimochodem, z Hitlerova Německa mě zákonitě příliš nemrazilo.)(8.11.2011)
Adiemus
Pořád jsem uvažovala o tom, jestli podobnost s Kabaretem je čistě náhodná. A vida - není.Pokud jde o další čistě náhodnou podobnost, Matt Smith mi zpočátku připomínal Jana Hrušínského a jako starší Nicka Nolteho. Zaujala mě propracovanost scény pálení knih: Isherwoodův přítel W. H. Auden byl druhým manželem Eriky Mannové, t.j. zetěm Thomase Manna, jehož knihy byly (kromě jiných) tímto způsobem likvidovány.(13.5.2012)
Podobné
- Oscar Wilde (1997)