Reklama

Reklama

Velkolepé století

(seriál)
  • Turecko Muhteşem Yüzyıl (více)
Turecko, (2011–2014), 255 h 35 min (Minutáž: 88–157 min)

Hrají:

Halit Ergenç, Nur Fettahoğlu, Selim Bayraktar, Selen Öztürk, Mehmet Günsür, Vahide Perçin, İlker Aksum, Meryem Uzerli, Cansu Dere, Yusuf Berkan Demirbag (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(139)

Obsahy(1)

Turecký seriál o životě sultána Sulejmana a jeho panování v Osmanské říši. V příběhu se odrážejí turecké zvyky. Je založen na rekonstrukci života v paláci a harému. Vykresluje vztahy sultána k jeho lidu a k rodinným příslušníkům, především k jeho matce, obecně k ženám a otrokům.
Velkolepé století začíná. V roce 1520 mladý princ Sulejman přebírá vládu po svém zesnulém otci Selimovi. Je mu dvacet šest let, když se stává novým osmanským vládcem a u moci zůstane dlouhých čtyřicet šest let. Na svědomí má celou řadu reforem a v plánu velkou válku, která má Osmanskou říši proměnit ve světové impérium. Jeho život však vedle velkého snu o podrobení si světa ovládá krásná otrokyně Roxelana. Ta v touze po pomstě za smrt rodičů vstoupí do sultánova života a z řadové příslušnice harému se stane sultánovou nejoblíbenější milenkou a následně i manželkou. Vzájemná nenávist mezi ní a Sulejmanovou současnou ženou a matkou jeho syna vyústí v boj, který změní budoucnost Osmanské říše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (160)

Tyna31 

všechny recenze uživatele

Tudorovci to nejsou ani náhodou...Ale...vůbec si nemyslím, že by to byla taková katastrofa jak popisují ostatní. Určitě to není klasická telenovela, to zaprvé. Zadruhé ani ta hudba mi tak strašná nepřipadá, musím říct, že úvodní song se mi vlastně líbí a i když herci za moc nestojí, alespoň jim nemůžete upřít docela pěkné kostýmy. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Historické události, u nás pohříchu opomíjené, děj možná těžko uvěřitelný, ale to život často bývá. Krásné ženy, krásné děti, zahlédla jsem tam i ne zcela odpudivého muže, nádherné kostýmy a šperky. Roxelana Hürem byla zcela mimořádná osobnost. Tohle a turecký med, málokdo to přizná, ale skoro každý si občas rád na kousku smlsne. ()

Reklama

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Hlavním problémem celého seriálu je neustálý stereotyp - „souboje" manželek o Sultánovu přízeň, rozepře v harému, intriky... a samozřejmě hysterické výjevy hlavních hrdinek... To vše Vás po delším sledování dovede spolehlivě nas**t! Naopak chválím koncept příběhu - ten je zpočátku hutný a místy se i dokáže tvářit jako „seriózní" historický seriál (bohužel fakt jen místy), nicméně tyto kladné aspekty jsou naneštěstí zadupány do země na úkor telenovelové romantiky a retardovaně napsaných dialogů... Když už nic jiného, jsou tu dobří herci - a Meryem Uzerli v roli "Hürrem" skvělou potvorou a relativně dobře vykreslenou hrdinkou... Dále jednoznačně skvostné prostředí a úžasné kostýmy, díky kterým je tento plytký výtvor k vydržení... Je to opravdu pastva pro oči a vypadá to vskutku velkolepě... A to celé skvěle podkresluje povedený soundtrack, navíc i znělka má grády :) Rovněž se „vyvedly" i akční scény, při bitvých je dokonce užito i (velmi levného) CGI, takže to hned má i nějaký epický rozsah :D Bohužel, počet těchto velkých bitev by se dal spočítat na prstech jedné ruky a stejně tak chybí i menší akční sekvence, což je škoda, jelikož po filmařské stránce to tvůrcům celkem jde a alespoň by nějak okořenili to nudné žvanění... A něco podstatného se zde stává opravdu jen zřídka... V rámci snesitelnosti je to pořád lepší "Reign" z roku 2013 a někdy se na to koukat i dá, nicméně sledovat to každý den, tak mě asi odvezou... ()

nurielka 

všechny recenze uživatele

Tento seriál sa mi páči, je to niečo, čo ma po dlhej dobe dokázalo zaujať, či už sa to týka histórie, aj keď nie všetko je presne podľa histórie a je tam veľa nezrovnalostí, ale aj z hereckého obsadenia. Čo si budem nahovárať, na tento seriál sa teším a žiadny seriál ma nenadchol tak aby som si o ňom zisťovala až také podrobnosti a detaily. O tom to ako sa žena, otrokyňa dokáže vypracovať až na vrchol a stať sa sultánovou manželkou so všetkými právomocami. K tomu to krásne prostredie a odevy, diadémy a náhrdelníky. Nie je to obyčajný seriál. Neviem sa dočkať ďalšej sezóny so sultánom. A ešte k tým "odpadom", ja sama si nedovolím hodnotiť iné seriály pokiaľ som nevzhliadla aspoň jednu sezónu. Takže im netreba pripisovať veľký význam. Obľúbená postava- Haseki Hürrem Sultan (Roxolana) ()

nemer odpad!

všechny recenze uživatele

Vydržela jsem sledovat celé tři minuty! Ale už po 20 vteřinách mi bylo jasné, že toto je víc než odpad. Na podobné typy pořadů se budu schopná dívat až ve stádiu pokročilého Alzheimera nebo po lobotomii. Kdo toto sleduje, že si někdo může dovolit něco podobného točit a tv to dokonce vysílá? Dg. IQ papírových draků. U podobných hrůz by mělo nabíhat upozornění, že po sledování klesne IQ diváka o dalších 50 bodů. ()

Galerie (370)

Zajímavosti (13)

  • Autoři museli řešit také stárnutí herců v rámci děje. U dospělých postav se hercům ubralo na make-upu a přidaly se nějaké vrásky. U dětských postav se herci v průběhu seriálu střídali. Například v roli prince Mehmeta se objevilo celkem 6 herců. Jeho sestru Mihrimah si pak zahrály 4 herečky. (peeteno78)
  • Sídlo Klementa VII. je ve skutečnosti záběr na nádvoří českého zámku Český Krumlov. (tyna97)
  • Práva na vysílání byla prodána do více než 50 zemi světa. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama