Reklama

Reklama

Velký příběh vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ. Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která propukla na začátku sedmdesátých let osmnáctého století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou, a která nezasáhla pouze královský dvůr. Dánsko v té době bylo jednou z posledních bašt konzervativního myšlení, jež tvrdě odolávala osvíceneckým tendencím. Osvícenec Struensee naopak využil svého vlivu na krále, který doposud chod státu ponechával plně v rukou státní rady, a inicioval proměnu Dánska na vzor osvíceneckého státu... Příběh milostného trojúhelníku v královském sídle a jeho provázanosti s historií patří v Dánsku mezi obecně známá fakta a součást školních osnov. Ačkoli se mu věnovala řada beletristických i faktografických knih a byl převeden do formy baletu i opery, až doposud se nedočkal filmového zpracování. Nelehkého úkolu se chopil režisér a scenárista Nikolaj Arcel, který téma zakázané lásky a společenských reforem zpracoval moderním stylem, ale současně se inspiroval v klasických historických filmech ze čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Cílem bylo vytvořit obraz historie očima postav, pro které jsou okázalé kostýmy a život u královského dvora každodenností. Ve výsledku se tak film neopájí výpravou, která má pouze roli přirozené a nerušivé kulisy, ale soustředí se výhradně na empatický vhled do hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (308)

Payushka 

všechny recenze uživatele

Tvůrci měli kliku v obsazení. Mikkelsen nikdy nebyl žádný hezoun, do své role oduševnělého lékaře tak výborně padne. Nejde o lásku na první pohled, královna se do něj zamiluje, až když zjistí, že ho zajímá literatura a jak inteligentně dokáže mluvit o tehdejších problémech. Podobně jeho předobraz pravděpodobně nebyl velký fešák, ale měl sexy mozek. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, moc toho o historii Dánska nevím a ani jsem se po ní nijak nepídil. Královská aféra mi však alespoň jednu epochu přiblížila, a to tak, že jsem se v žádném případě nenudil (alespoň po většinu stopáže). Dlouho se mi nestalo, abych u dvouhodinového historického filmu neklimbal, ale Královská aféra mě do sebe vtáhla hlavně díky perfektním výkonům tří hlavních představitelů (Mads Mikkelsen, Alicia Vikander a hlavně Mikkel Boe Følsgard v roli nesvéprávného krále). Mads Mikkelsen se spokojuje už poněkolikáté s minimalistickým herectvím a já už si ho ani v jiné podobě představit nedokážu. České prostředí v zimě dodává celkovému vzezření chladnou atmosféru, čemu jen dopomáhá chladnokrevnost šlechty. Klidně v budoucnu snesu i více hodin dějepisu z dánské historie. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Herci hrají výtečně, přičemž se naštěstí nejedná jen o Mikkelsena, interiéry jsou nádherné a davové scény o třiceti osobách jsou natočeny vkusně a tvoří zdání, že komparzu je jednou tolik. V čem je tedy problém a proč v mém hodnocení absentuje pátá hvězdička? Charaktery jsou až pateticky, nechutně černobílé, snad jen s výjimkou příhodně šiblého krále, který působí na výsost osvěžujícím dojmem a pokaždé, když se jeho postava zhmotní na scéně nezůstane ničehož nezajímavým. Ještě větší výhrady mám k samotnému závěru, který je krystalickou esencí klišé, které se za sebou vrství brutálním způsoben a pokud se na Královskou aféru někdy rozhodnu podívat znova, užiju zápisníku a budu ty největší klišé, kterými se dramatózní, historická romance může završit jednu po druhé odškrtávat ze seznamu. To je ale sakra škoda, protože náběh na výtečnou podívanou v historických kulichách je trestuhodně zprzněn hloupejma chybama, takhle je to "jen" výborný film, kterému překáží přílišný důraz na milostnou linku... . Sorry, holky... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pokud to tehdy nějak takhle skutečně bylo, tak se nedivím, že si o tom Dánové chtěli natočit film, protože o takovéhle historické "okamžiky" je třeba se podělit. Život zkrátka "tropí hlouposti" a i červená knihovna se může u královského dvora stát... zvlášť když je král správně degenerovaný (s čímž máme ostatně bohaté zkušenosti i v našich dějinách:)). A když se celá věc náležitě svědomitě uchopí a zafinancuje, ergo opatří precizní výpravou a kostýmy (což jen tak mimochodem v tomtéž roce udělali i Norové s Kon-Tiki), vznikne něco velmi pohledného. A když náhle zjistíte, že je to i skvěle zahráno, a že herci mají překvapivě mnoho co hrát, protože se tu začnou odvíjet i skutečně dějinotvorné momenty a dokonale (s)prosté dvorské intriky, tak zjistíte, že Struensee aka Mikkelsen skutečně "vládne":) Řekněme si to na rovinu, možná to není tak přitažlivé jak by být mohlo, ale kdyby tohle byl standard historických filmů, mohli bychom si gratulovat - velmi srdečně gratulovat. 80% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Krásně čistá filmařina a velmi zajímavá historická skutečnost. Docela by mě zajímalo, jak se na tuhle etapu svých dějin dívají dnešní Dánové. Herecky bezchybné a prostě celkově - perfektně vysoustružený kousek, který mě ani při své poměrně bohaté stopáži nezačal nudit - a to rozhodně nejsem fanoušek historických dramat. Kdo je blázen? Král, nebo ten, kdo upřímně věří, že svět byl stvořen za šest dní? ()

Galerie (40)

Zajímavosti (15)

  • Na roli královny se dlouho nedařilo najít správnou herečku, až se začalo mluvit o zrušení projektu. Nakonec štáb objevil Alicii Vikander. (Terva)
  • Film zahajoval v roce 2012 pražský festival Dny evropského filmu. (morgos)
  • Natáčelo se od 14. dubna do 12. května 2011 ve Švédsku, Dánsku, Německu a v Česku (Praha, Kroměříž, Doksany, Zámek Ploskovice, klášter Chotěšov). (Varan)

Související novinky

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama