Reklama

Reklama

Velký příběh vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ. Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která propukla na začátku sedmdesátých let osmnáctého století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou, a která nezasáhla pouze královský dvůr. Dánsko v té době bylo jednou z posledních bašt konzervativního myšlení, jež tvrdě odolávala osvíceneckým tendencím. Osvícenec Struensee naopak využil svého vlivu na krále, který doposud chod státu ponechával plně v rukou státní rady, a inicioval proměnu Dánska na vzor osvíceneckého státu... Příběh milostného trojúhelníku v královském sídle a jeho provázanosti s historií patří v Dánsku mezi obecně známá fakta a součást školních osnov. Ačkoli se mu věnovala řada beletristických i faktografických knih a byl převeden do formy baletu i opery, až doposud se nedočkal filmového zpracování. Nelehkého úkolu se chopil režisér a scenárista Nikolaj Arcel, který téma zakázané lásky a společenských reforem zpracoval moderním stylem, ale současně se inspiroval v klasických historických filmech ze čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Cílem bylo vytvořit obraz historie očima postav, pro které jsou okázalé kostýmy a život u královského dvora každodenností. Ve výsledku se tak film neopájí výpravou, která má pouze roli přirozené a nerušivé kulisy, ale soustředí se výhradně na empatický vhled do hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (308)

hansel97 

všechny recenze uživatele

Upřímně mě historická dramata nějak moc neberou, ale tohle byla trochu jiná liga, srovnám li to například s Bathory. Naprosto úžásná výprava, kamera, scénář (netuším jak moc podle pravdy to je a kolik si přidali) a herecké výkony. Tohle je teprve můj druhý film s Aliciou Vikander a začínám tu holku fakt žrát. Hádám, že brzo dám další film s ní. I ten skoro šílený král hrál opravdu skvěle, ale prostřední část začínala být trochu nudná. Nebo ne nudná, ale bylo to bohužel strašně dlouhé, přepálená stopáž. Kdyby ubrali třeba o 20 minut budu spokojený, ale velmi povedený konec filmu to vylepšil. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Herci hrají výtečně, přičemž se naštěstí nejedná jen o Mikkelsena, interiéry jsou nádherné a davové scény o třiceti osobách jsou natočeny vkusně a tvoří zdání, že komparzu je jednou tolik. V čem je tedy problém a proč v mém hodnocení absentuje pátá hvězdička? Charaktery jsou až pateticky, nechutně černobílé, snad jen s výjimkou příhodně šiblého krále, který působí na výsost osvěžujícím dojmem a pokaždé, když se jeho postava zhmotní na scéně nezůstane ničehož nezajímavým. Ještě větší výhrady mám k samotnému závěru, který je krystalickou esencí klišé, které se za sebou vrství brutálním způsoben a pokud se na Královskou aféru někdy rozhodnu podívat znova, užiju zápisníku a budu ty největší klišé, kterými se dramatózní, historická romance může završit jednu po druhé odškrtávat ze seznamu. To je ale sakra škoda, protože náběh na výtečnou podívanou v historických kulichách je trestuhodně zprzněn hloupejma chybama, takhle je to "jen" výborný film, kterému překáží přílišný důraz na milostnou linku... . Sorry, holky... ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná historická dráma s Artušovsko - Lancelotovským námetom. Páčilo sa mi, že v základných bodoch dejovej linky sa film drží historických udalostí. Môžeme sledovať márny zápas lekára Struenseeho so spiatočníckou dánskou spoločnosťou a tiež i jeho náklonnosť ku dánskej kráľovnej. Príbeh je vyrozprávaný veľmi pútavou formou, kde do veľkej miery pomáha i skvelá výprava a réžia. Čo sa týka hereckých výkonov, tam nie je moc o čom. Hrá tu Mads Mikkelsen a tomu účinkovanie v historických snímkoch sedí ako riť na šerbli. Očakávaná kvalita sa potvrdila na sto percent. Konečne po dlhej dobe výborný historický snímok, ktorý odporúčam aj tým, čo históriu nemajú moc v láske, pretože príbeh je naozaj zaujímavý a nedá priestor ani na sekundu nudy. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Slávna historická romanca, ktorá sa dobre pozerá aj nie veľkým fanúšikom histórie. K priblíženiu sa skutočnosti by museli už len vybrať inú herečku, veď Alicia Vikander má tak o 40 kíl menej ako skutočná kráľovná Karolína. Ale to by sa asi film až tak dobre nepozeral, keby tam hrala napríklad Halina Pawlovská. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

To byl zase jeden z kvalitních precizně zpracovaných snímků, který mě nasával jak pivař pivo s chutí a vírou v jedinečné kouzlo okamžiku. Alicia mi přišla jako rozená královna a Mads, ač zjevem nijak nepřitažlivý, měl takovou sílu charisma a vlivu, že bych mu skočila do náruče bez okolků. O dobové atmosféře už ani nemluvě, jak jsem psala dokonalá sondáž do historie bez příkras bez slitování. Osvícenství je potřeba v každé době, ale tehdy to byl doslova masakr něco nového prosadit a nebýt obratem o hlavu kratší. ;-) ()

Galerie (40)

Zajímavosti (15)

  • Mikkel Folsgaard získal za svou roli šíleného panovníka Kristiána VII. Stříbrného medvěda v kategorii nejlepší vedlejší herecký výkon. (Terva)
  • Dánskou produkci do Česka přivedly filmové pobídky, atraktivní lokace, skvělá pověst českých štábů, ale i pracovní doba, která v Dánsku nesmí překročit osm hodin. (morgos)
  • Děj filmu je z historického hlediska téměř přesný. Jedinou ochylkou od skutečnost je fakt, že Kristián VII. údajně trpěl schizofrenií, zatímco ve filmu trpí jakýmsi všeobecným pomatením smyslů. (Krissty)

Související novinky

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama