Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (850)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

"It's better to be absolutely ridiculous than to be absolutely boring." Andy stihol obe a trvalo to hodinu a pol než na to prišli aj diváci vo filme a navalili mu 28%. Toto proste nedávam a je to fail jak Formana, ktorý úplne odignoroval podstatu Kaufmanovej geniality, tak aj Carreyho, ktorý si proste strihol ďalšieho Ace Venturu. Po filme som Andyho nenávidel (nehovoriac o Cliftonovi), ale stačili mi tri minúty Lettermanovej show, aby som pochopil, že na ňom niečo bude. Niečo čo Forman and company proste neposunuli ďalej. Fakt som mal problém to dopozerať a záver ma veľmi nepotešil. 40% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Muž na měsíci není film, který by vzbuzoval okamžité nadšení a vyvolával výbuchy smíchu. Sledujeme uměleckou dráhu podivína, který byl ve své době nepochopen, a tudíž není divu, že i film o něm musí v člověku uzrát. Nenazýval bych Muže na měsíci skvělou biografií, bezprecendentní satirou na zábavní průmysl, ani v něm nespatřuji kdovíjakou poctu stand-up komikům. Je to zkrátka příjemně ujetý a docela zábavný film, v němž si přepálené výrazové prostředky Jima Carreyho konečně najdou dokonalé místo... 7/10 ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Tento film je oslavou geniality Jima Carreyho. Nepochybujem o tom, že túto rolu by nikto z hereckej elity Hollywoodu tak autenticky nezvládol, ako práve on. Všetci ostatný len secondujú, dokonca i režisér Miloš Forman. Trúfam si tvrdiť, že úloha zahrať Andyho Kaufmana je najtvrdším orieškom v histórii kinematografie spolu s úlohou Dustina Hoffmana v Rainmanovi. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Oproti starším Formanovo kouskům sice tento lehce zaostává, ale pořád je to excelentní směsice dramatu a komedie. Forman holt umí a určitě patří mezi režisérskou elitu. Carrey zahrál, vlastně až okopíroval Kaufmana neuvěřitelně hodnověrně, skoro jako Kingsley Gádhího. Myslím, že Oscar by nebyl od věci, ale v Americe prostě hrdinové musí být jednoznačně černobíle dobří, aby to lidi pochopili. Persóna, která si z nich utahuje jim přijde asi moc složitá k chápání a tedy kontroverzní. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Příběh, který mě naprosto vzal dech. K tomu přispěl skvělý Jim Carrey, který se stal naprosto věrohodným Andy Kaufmanem a režisér Miloš Forman z něj vymáčkl jeho maximum. Tento film si zasloužil i nějakého Oskara, každopádně díky Formanovi se Kaufman vrátil dříve než po 20 letech po smrti, jak slíbil. (( :: Tento film je klenotem mezi mými všemi filmy a patří k těm co mám nejvíce rád. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (36)

  • Ačkoliv to není ve filmu vysvětleno, tak muž, který rok po Andyho (Jim Carrey) smrti vystoupil jako Tony Clifton, byl ve skutečnosti Andyho bratr Michael. (Nathaniell)
  • Název filmu je převzat z písničky „Man On The Moon“ od skupiny R.E.M., která odkazuje na konspirační teorii o falešném přistání na měsíci a má sloužit jako paralela k úmrtí Andyho Kaufmana (Jim Carrey), kolem kterého se vytvořilo také nespočet spekulací - jestli to nebyl pouze jeho vrcholný fór a smrt ve skutečnosti nepředstíral. (jirikzaboj)

Reklama

Reklama