Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (849)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Já prostě nemám ráda prostředí showbyznysu, všechno to předstírání, tím pádem mě nejspíš ani nemohl oslovit tenhle film. Ksichtící se Jim Carrey, koulející debilně očima a cenící zuby v nehezkém "úsměvu" byl pro mě utrpením, jakkoliv jeho role tentokrát nebyla vyloženě komediální. Samotná postava excentrického komika mě nezaujala a nechytila za srdce, jeho "humor" je mi cizí, většinu času mi Andy Kaufman lezl na nervy, takže se v závěru nedostavilo žádné dojetí. Jinak nemám co vytknout - precizně odvedená práce všech, kteří se na snímku podíleli, sympatické výkony herců (akorát Courtney Love tam byla jaksi nevýrazná a zbytečná), leč tématicky mě to naprosto minulo. Sorry, tohle není můj "šálek kávy", pro mě velmi obtížně koukatelný film. Docela by mě zajímalo, kolik lidí tady "Muže na Měsíci" oproti svému dojmu nadhodnotilo, aby nebyli za blbce... ;-) 55% ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Tento film je oslavou geniality Jima Carreyho. Nepochybujem o tom, že túto rolu by nikto z hereckej elity Hollywoodu tak autenticky nezvládol, ako práve on. Všetci ostatný len secondujú, dokonca i režisér Miloš Forman. Trúfam si tvrdiť, že úloha zahrať Andyho Kaufmana je najtvrdším orieškom v histórii kinematografie spolu s úlohou Dustina Hoffmana v Rainmanovi. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Zdaleka nemám nakoukané všechny Formanovy kousky, ovšem Muž na měsíci je ten nejlepší, co jsem doposud viděl. Jim Carrey tentkrát prostě uměl a nevěřícně jsem zíral u každé jeho kreace, smál se u první scény na pódiu, nechápavě sledoval při předčítání Velkého Gatsbyho a předvádění Latky a mrkal s nadzvednutým obočím u Tonyho Cliftona. Vynikající dílo, které stárne maximálně tak obrazovými prostředky, ovšem podobné filmy se už takřka netočí, to musí jít člověk do minulosti. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Byl v totální opozici vůči okolnímu světu. Byl spontánní, mystifikující, kontroverzní, drzý, čímž publikum ničil, ono ho za to milovalo, nebo nenávidělo. Miloš Forman spojil v dalším biografickém opusu síly s multivýrazným Jimem Carreym, který může dodnes kroutit hlavou, že ho akademici tehdy ignorovali. Vsadil na něho i přesto, že pro diváky jsou Kaufmanovy vtípky docela náročným rébusem, protože miloval jeviště a reakce publika. Jevištěm pro něho byl prostor před televizní kamerou, zábavní klub i wrestlingový ring. Všude tam udělal vždy něco jiného, než se od něho očekávalo. A pokaždé s nějakou jinou maskou. Co mi tak úplně nesedělo, byly občas právě reakce publika. Místy takhle, ať už negativně nebo s nadšením, nikdo nereaguje. Přitom jsem někde četl, jak si Forman chválil, jaké perly mu asistent režie z publika nabídl. Ale to je jen drobná poznámka v jinak milém, komplikovaném i zároveň srozumitelném balení. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

"It's better to be absolutely ridiculous than to be absolutely boring." Andy stihol obe a trvalo to hodinu a pol než na to prišli aj diváci vo filme a navalili mu 28%. Toto proste nedávam a je to fail jak Formana, ktorý úplne odignoroval podstatu Kaufmanovej geniality, tak aj Carreyho, ktorý si proste strihol ďalšieho Ace Venturu. Po filme som Andyho nenávidel (nehovoriac o Cliftonovi), ale stačili mi tri minúty Lettermanovej show, aby som pochopil, že na ňom niečo bude. Niečo čo Forman and company proste neposunuli ďalej. Fakt som mal problém to dopozerať a záver ma veľmi nepotešil. 40% ()

Galerie (48)

Zajímavosti (35)

  • Když přijde Tony Clifton (Jim Carrey) zničit s prostitutkami natáčení Taxi (od r. 1978), tak blonďatá prostitutka má v jednom záběru šaty a modré náušnice a v dalším má oranžové triko a žluté náušnice. (icewhite)
  • Danny DeVito (George Shapiro), který se se skutečným Andym Kaufmanem dobře znal, měl výhrady k vypravěčskému pojetí Miloše Formana. V jednu chvíli dokonce studiu naznačoval, že by jej rád nahradil na postu režiséra. Jim Carrey ale všechny úvahy udusil už v zárodku, když prohlásil, že pod nikým jiným než pod Formanem film točit nebude. (Rugero)

Reklama

Reklama