Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (849)

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 5/10 Děj 2/10 Hudba 3/10 Efekty 2/10/// +jako životopisný film to ujde -jinak jsem se velmi nudil/// Retardovaný film o jednom retardovi v podání jiného retarda. I když někdo by mohl tvrdit, že to je geniální film o jednom géniovi v podání jiného génia. Tak kde je pravda?/// Celkem 27%/// ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Poprvé ukázal Jim Carrey svoji charakterní hereckou tvář v Truman Show. Rok nato se spojil s tím nejcennějším co máme (což není KlasA) a navždy překonal svůj pitvořící se stín, protože teď už všichni vědí, že skutečně umí. Co vlastně byl zač ten Andy Kaufman? Byl to tak šílený sebestředný megaloman, který byl ve své komice natolik geniální, že ho široká veřejnost milovala jen do té chvíle než zažila některé z jeho živých vystoupení? Byl to buřič a lidumil, který chtěl lidi bavit, nebo vizionář, který se sám bavil tím jak často je nepochopen? Muž Na Měsíci jde až na dřeň biografického filmu a je to opravdu zážitek. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Odlehlost námětu i vzdálenost od toho typu komiky a humoru, kterou protagonista této mimořádně zdařilé filmové biografie během svého pozemského života prezentoval, jsou tím nejcennějším, co do tohoto svého skutečně amerického - a nikoliv českého - díla Forman vložil. Úspěšnost filmu určitě ovlivnila i volba hlavního představitele. Podobně jako v případě EDITH PIAF Cotillardová, tak i zde Carrey předvedl výkon, jehož výsledkem je nejen dokonalá rekonstrukce života mimořádného amerického umělce, ale současně i vytvoření jevu, který žije a existuje do značné míry nezávisle na životě a odkazu své předlohy. Myslím, že je to to nejhezčí, co se o tomto žánru, ale i filmu dá říct. Je to víc než kompliment. Je to skutečný hlubosklon. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že jsem si zážitek s Mužem na Měsíci nechala uzrát. Miloš Forman natočil film s Jimem Carreyem v době jeho největší slávy a málokdo byl tehdy připravený na změnu žánru. Dnes už ale víme, zvláště po setkání se seriálem K smrti trapný (I'm Dying Up Here, 2017), jaký byl vztah Carreye k počátkům stand-upů. Koneckonců tehdy ani ten formát u nás zavený nebyl, ale dnes už si ho umíme užít na plnou bránici. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Andy Kaufman musel být osobností neskutečného formátu a návštěva jeho představení mohl být asi zážitek na celý život (pak už záleží jen na vkusu diváka, jestli mu nevadí, že originalita/forma přebíjí humor/obsah). Jim Carrey mi znovu dokázal, že umí hrát (ikdyž ve Věčném svitu neposkvrněné mysli nebo Truman Show mě zaujal podstatně víc). Ale stejně tak si myslím, že vrcholy Formanovy tvorby jsou krapet někde jinde (i mnohokrát zde zmiňovaný Lid versus Larry Flynt se mi líbil víc). Nejspíš to bylo proto, že mě zklamal hlavní hrdina, kterému jsem moc dlouho nedokázal fandit, protože ve mně chvílemi místo smíchu (a později soucitu) vyvolával spíš pocity nepochopení a nudy. Takže 4*, navíc to nevidím. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (35)

  • Když Shapiro (Danny DeVito) láká Kaufmana (Jim Carrey) na natáčení sitcomu Taxi (od r. 1978), říká mu, že bude jako Kouďák z Kroku za krokem (od r. 1991). Tento seriál v té době samozřejmě ještě neexistoval - jde pravděpodobně o chybu v překladu do češtiny. (icewhite)
  • Sám režisér Miloš Forman skutečného Andyho Kaufmana jednou doopravdy viděl naživo. Vyprávěl o tom Bohdanu Slámovi: "V Los Angeles je klub, kam mohl vždycky v úterý přijít kdokoli z ulice a pokusit se rozesmát obecenstvo. Nikdo nevěděl dopředu, kdo přijde. Jednoho dne mě tam kdosi vytáhl. Tehdy takový kluk řekl, že nám přečte knížku, která je o tom a tom, a celou tu knížku detailně převyprávěl. Říkali jsme si, proboha, ten člověk si snad myslí, že se mu budeme smát? A kamaráde, za deset minut jsem řval smíchy pod stolem a nevěděl proč. Nevěděl jsem, proč se směju, jestli se mu vysmívám, nebo se směju trapnosti, nebo se směju z radosti, nechápal jsem to. Ale smál jsem se a nemohl přestat." (NIRO)
  • Celosvětová premiéra proběhla 7. prosince 1999 v New Yorku. (Varan)

Reklama

Reklama