Reklama

Reklama

Hudba dokáže spojovat i rozdělovat. Do poklidné domácnosti středoškolského učitele hudby Keitha (Guy Pearce) přichází anglická výměnná studentka Sophie (Felicity Jonesová). Místo předpokládaného přátelství se stejně starou Keithovou dcerou Lauren (Mackenzie Davisová) a obvyklých peripetií cizorodého elementu v novém prostředí se rozvíjí jiný vztah. Životem zklamaný Keith, vzpomínající na někdejší dráhu rockového muzikanta a snažící se vyměnit pedagogickou dráhu za stálé místo v Newyorském symfonickém orchestru, je přitahován Sophie, která je mimořádně schopnou klavíristkou. Právě klasická hudba se stává spouštěcím mechanismem rodící se vzájemné náklonnosti. Americký režisér Drake Doremus (*1983), z jehož nepříliš rozsáhlého díla známe romantické snímky Zamilovaní (2011) a Jako ty (2015), postihuje drobné nuance každodenního předměstského života a přesvědčivě tlumočí pocity hlavních postav, které nevyhnutelně dělají to, co by dělat neměly. Pomáhají mu v tom výkony hlavních představitelů, australského herce Guye Pearce a britské herečky Felicity Jonesové, která už s režisérem spolupracovala na filmu Zamilovaní. Roli opomíjené manželky Megan vytvořila Amy Ryanová. Snímek si odbyl svou premiéru v jedné z nesoutěžních sekcí festivalu Sundance 2013. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (96)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

"Hudba umí být silné afrodiziakum." Nevím teda, jestli tohle někdo někdy řekl, ale v tomhle filmu to platí dvojnásob. Aneb když se najdou dvě duše se stejnou vášní pro něco, co mohou plně pochopit jen ony. Od začátku 100% chemie a napětí ve vzduchu tvořeno jak pevnou režií a atmosférickou kamerou, tak parádními hereckými výkony, kdy divák jak Felicity, tak Guyovi (tady úplnej Krajčo) žere každý mimický záchvěv. Výborně zahrané už od prvních letmých pohledů až po jedno z nejlepších filmových romantických vzplanutí, které je o to lepší, že je mnohem více duševního rázu, než-li toho sexuálního. To nejdůležitější je však celková pointa, kterou si každý musí přebrat po svém. Jediné, co mě mrzelo, byl povinně americký přehnaně drámo konec, kterej celou tu příjemně snovou atmosféru zakázané lásky chtě nechtě docela zazdil. Každopádně ta klavírní hudba, to byla hotová slast. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vlastně nic zvláštního. Postaršímu učiteli se zapálí lýtka, studentka z Ostrovů je přístupná a tak si hodí románek se všemi slastmi i strastmi, co k tomu patří plus něčím navíc. Žádné překvapení. Film se ubírá jasně vytyčenou trasou a ani na okamžik ze svého směru neuhne. Ale koukalo se na to docela dobře a na Felicity Jones s Guyem Pearcem bylo radost se dívat. Druhá půlka ústřední čtveřice sice za moc nestála, ale i tak se jedná v kategorii "zakázaná láska" o to lepší. 60% ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Úžasným minimalistickým způsobem zpracovaná romance mezi muzikantem ve středních letech a dospívající dívkou. Příběh je vystavěn s lehkostí, citlivostí a přesvědčivostí. Guy Pearce v jedné ze svých mála kladných a "obyčejných" rolí a krásná Felicity Jones mezi sebou předvádějí ukázkovou chemii. I když tento výraz asi není ten nejvhodnější, protože to napětí mezi nimi, ty pohledy, necítila jsem to jako sexuální vášeň, bylo to spíše něco jako čistá láska a splynutí duší. I jejich společné scény jsou tak krásné, jemné, bez jakéhokoliv náznaku nějaké "sexuální agrese.":) Hudební stránka už jen doplňuje tento osobitý snímek, který bych zařadila mezi jeden z těch "malých velkých filmů." ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak, než toto tiché, suverénně zahrané i natočené, emocionální rodinné drama, zařadit mezi své oblíbené filmy roku 2013. Především díky scénám mezi Guy Pearcem a Felicity Jones, které opravdu nádherným a dojemným způsobem potvrdily, že láska dokáže hodně dát, ale i hodně vzít...a rovněž nesmím zapomenout na skvělou hudbu, která ty čtyři hvězdičky pěkně podtrhuje... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Dobrou polovinu filmu to vypadá, že Breathe In bude opravdu tím filmem, ve kterém se málo mluví, a který se pokouší filmovým způsobem odvyprávět pocit nenaplněné touhy po svobodě, lásce a změně. V druhé části ale přichází trochu nepochopitelný úkrok od nastaveného žánru a tvůrci postavy uvrhají do sledu všemožných zvratů a peripetií, které podle mě vůbec nesouzní s tím, jak je snímek do té doby vyprávěný. Poměrně intenzivní pohledové drama se tak mění v mnohem levnější a divácky přístupnější variantu sebe sama a trochu ničí to, co ho do té doby dělalo opravdu zajímavým. 5/10 ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Na notových stojanech v Keithově třídě jsou k vidění knihy z vynikající, již nevydávané série pro výuku hry na nástroj „100 Days to Sight Reading Excellence“ od Timothyho Kotova a Thomase Murphyho. (Johnny.ARN)

Související novinky

Kristen Stewart si zkusí sci-fi

Kristen Stewart si zkusí sci-fi

04.05.2014

Drake Doremus je jeden z mála filmařů, kteří dosáhli uznání již před svými třicátými narozeninami. Režisér, který sklidil velký úspěch na Sundance festivalu s filmem Zamilovaní se i svým následujícím… (více)

Reklama

Reklama