foto

Kyle MacLachlan

  • nar. 22.2.1959 (57 let)
    Yakima, Washington, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Co spolu rádi děláme? Mám doma úžasný stroj na cappuccino a kdykoli má Kyle chuť, tak se zastaví. Mluvíme o problémech spojených s vařením dobré kávy.“ - David Lynch

Kyle MacLachlan se narodil v americkém městě Yakima ve státě Washington. Mezi jeho předky údajně patří německý skladatel Johann Sebastian Bach. Rodiče vychovávali Kyla i jeho dva mladší bratry svobodně, aby se učili ze svých vlastních chyb. V mládí četl populární dobrodružné knihy Hardy Boys, které si sám následně přehrával. I to ovlivnilo jeho lásku k divadlu a herectví. Po studiu Eisenhowerovy střední školy ve svém rodném městě, absolvoval v roce 1982 bakalářské studium na Univerzitě ve Washingtonu. Hluboce ho zasáhl nečekaný rozvod rodičů a pozdější smrt matky.

„Lynch není tak nesrozumitelný jako jeho filmy. Je to složitý muž s velmi zajímavým pohledem na svět. Ale je velmi přístupný a má dobré srdce.“

Po několika hereckých zkušenostech na divadelních prknech ho režisér David Lynch obsadil do hlavní role svého filmového přepisu románu Franka Herberta DUNA (1984). Mladý herec roli přijal mimo jiné proto, že mu zaručovala účast v možných pokračováních. Přestože byl snímek přijat chladně a žádná pokračování se nenatočila, stal se MacLachlan na několik let dvorním hercem v následujících Lynchových projektech. MODRÝ SAMET (1986), v němž ztvárnil roli mladého Jeffreyho Beaumonta, sklidil mnohem větší ohlas a několik významných ocenění. Kyle MacLachlan ale pro většinu diváků zůstane navždy speciálním agentem FBI Dalem Cooperem, který miluje dobrou kávu a třešňový koláč (ačkoli sám MacLachlan ho prý nenávidí), z kultovního seriálu MĚSTEČKO TWIN PEAKS (1990). Za svůj výkon byl oceněn Zlatým Glóbem a roli si zopakoval ještě v prequelu TWIN PEAKS (1991).

Herecké výkony ve filmech Davida Lynche zaznamenali nejen diváci, ale i režiséři a producenti a nabídli MacLachlanovi účast v několika zajímavých projektech. Odmítl roli vojína Taylora ve válečném snímku ČETA, ale na další nabídku režiséra Olivera Stona už kývl, a zahrál si tak klávesistu Raye Mazarka v DOORS (1991). Snad i díky svému vzhledu získal roli Josefa K. v adaptaci Kafkova románu PROCES (1993). Pravěký křivák Cliff Vandercave v rodinné komedii FLINSTONEOVI (1994) byl pro MacLachlana vítaným zpestřením.

„Postavy, které hraji nyní, mají v sobě mnoho utrpení, hledání a tázání se. Tak se teď přesně cítím – neustále se ptám, kdo vůbec jsem.“

Neúspěšné erotické drama SHOWGIRLS (1995) předznamenalo propad v MacLachlanově dobře rozjeté kariéře. Začal se objevovat spíše na televizních obrazovkách a v méně ambiciózních filmech. Kritici ocenili jeho výkony i v nepříliš kvalitních snímcích ZPĚTNÁ REAKCE (1996) a LÁSKA NA JEDNU NOC (1997). V roce 2000 byl obsazen do role doktora Treye MacDougala ve známém seriálu SEX VE MĚSTĚ. I v novém tisíciletí si pravidelně vybírá zajímavé postavy v projektech, které většinou propadnou. Ztvárnil Claudia v moderním přepisu HAMLETA (2000) nebo ducha Caryho Granta ve filmu DOTYK RŮŽOVÉ (2004). Objevil se také v několika epizodách seriálu DESPERATE HOUSEWIVES. Podle nejnovějších zvěstí se Kyle MacLachlan vrací k režiséru Davidu Lynchovi, který z něj udělal hvězdu. Údajně totiž přijal nabídku hrát v jeho novém filmu INLAND EMPIRE.

Kyle MacLachlan se věnuje i divadelnímu herectví. Působí hlavně na Broadwayi. Vystupoval například v Shakespearových dramatech Romeo a Julie nebo Jindřich V. MacLachlan namluvil postavu Donalda Lova v počítačové hře Grand Theft Auto III.

Svůj soukromý život drží rád v tajnosti. Své přítelkyně si často vybíral mezi herečkami – scházel se například s představitelkou Donny z TWIN PEAKS, Larou Flynn Boyle nebo Laurou Dern. Tři roky byl zasnouben s modelkou Lindou Evangelistou, ale v dubnu 2002 se nakonec oženil s módní redaktorkou Desiree Gruber, se kterou nyní žije na Manhattanu. Chovají dva psy, kterým vytvořili i vlastní internetové stránky (www.mookieandsam.com). Rád hraje golf a pěstuje své vlastní víno v okrese Walla Walla ve státě Washington.

Lucie "Fabienne" Roušová

Herecká filmografie

2017 Twin Peaks (TV seriál)
2015 Rileyino první rande?
V hlavě
2014 Believe (TV seriál)
Twin Peaks: The Missing Pieces
2013 Agenti S.H.I.E.L.D. (TV seriál)
Breathe In
2012 Made in Jersey (TV seriál)
2011 Doctor, The (TV film)
Komuna mé matky
Portlandia (TV seriál)
2009 Dobrá manželka (TV seriál)
Mao's Last Dancer
Smell of Success, The
2008 Liga spravedlivých: Nová hranice
Sesterstvo putovních kalhot 2
2006 Po právu (TV seriál)
Zachraňte Jimmyho
2005 Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
Tajuplný ostrov (TV film)
2004 Dotyk růžové
Flynn Carsen: Honba za Kopím osudu (TV film)
Zoufalé manželky (TV seriál)
2003 Northfork
2002 Miranda
2001 Parfém
S tebou i bez tebe
2000 Časový kód
Hamlet
Tajemství městečka Springvillu (TV film)
V těle vraha
1999 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1998 Bouřlivý mys (TV film)
Sex ve městě (TV seriál)
Silnice E9 (TV film)
The Invisible Man (TV film)
1997 Láska na jednu noc
1996 Cesta Měsíčního svitu (TV film)
"Mrtvý" boss
Windsorský protokol (TV film)
Zpětná reakce
1995 Showgirls
1994 Flintstoneovi
Proti zdi (TV film)
Roswell (TV film)
Vault of Horror I (TV film)
1993 Proces
1992 Bohatí láskou
Twin Peaks
1991 Kam tě den zavede
The Doors
1990 Jak najít přítele
Městečko Twin Peaks (TV film)
Městečko Twin Peaks (TV seriál)
1989 Konec snu (TV film)
Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1987 Tajemné zlo
1986 Modrý samet
1984 Duna

Dokumentární

2013 CinemAbility
2007 Lost Survivor Guide (TV film)
Lost: The Answers (TV film)
Secrets from Another Place: Creating Twin Peaks
Slice of Lynch, A
2004 Sex ve městě - Loučení (TV film)
2003 100 Greatest Movie Stars, The (TV film)
2002 Mysteries of Love (TV film)
1999 Intimate Portrait: Laura Dern (TV film)
Saturday Night Live 25 (TV film) - a.z.
1995 Making of 'Showgirls', The (TV film)
1990 Red Hot and Blue (TV film)
1984 Making of 'Dune', The (TV film)

TV pořady

2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2013 The 2013 Film Independent Spirit Awards (TV pořad)
2004 Tony Danza Show, The (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1988 Live with Regis and Kathie Lee (TV pořad)

Režijní filmografie

1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(403)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace