Reklama

Reklama

Černá díra

(divadelní záznam)
Česko, 2011, 93 min

Scénář:

Simona Babčáková (divadelní hra), Jiří Havelka (divadelní hra) (více)

Kamera:

Jan Matiášek

Obsahy(1)

Úspěšná současná crazykomedie Dejvického divadla.  Na polozapomenuté benzínové pumpě někde na americkém středozápadě chcípl pes. A přesto se tu děje něco neobyčejného. Lidé, kteří sem vstoupí, se dostanou do časoprostorové smyčky a nemohou z ní uniknout. Termín černá díra je převzatý z astronomie. V roce 1969 ho zavedl americký vědec John Archibald Wheeler. Teoreticky ji ovšem předpověděl v obecné teorii relativity už Albert Einstein. Inscenace Dejvického divadla si pohrává s představou lidského jednání v takové situaci a vznikla jako autorské dílo celého inscenačního týmu včetně herců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

juro odpad!

všechny recenze uživatele

Absolůtně nechápů tohle hodnocení!!!  Na co si tady všichni hrajete?  Na nějaké intelektuální umělecké kritiky???  Popravdě větší kravinu jsem už dlouho neviděl - ano vím o čem to je i o té časové smyčce to vím, ale fakt děs na druhou a nezachrání to ani top herci z dejvického divadla -  tohle kdyby mělo 16 hodin tak by se tam všichni mohli střídat ve všech postavách i 5x a mohli by si dialogy přehazovat z prava do leva  a jediný kdo by u toho byl debil tak by byl divák, ale v tomhle případě bych dal 1 hvězdu za absolůtně dlouhý (16 hodin ) trvající extrém. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Divadelní sci-fi, proč ne? Ale to by ze mě tvůrci nesměli dělat pitomce. Jenom proto, že některé filmy (zdravíme třeba Big Empty) a seriály (zdravici Baru Karma například) neprošly v Česku oficiální distribucí, neznamená to, že nejsou lidi, které ty věci znají a mají nakoukané. Podobně mi to vadí u Hřebejka, který ve svých filmech často doslova kopíruje své právě objevené vzory - v minulosti Jana Jakuba Kolskiho, posléze Triera a další. Tohle se tváří krásně absurdně a se záhadou, ale jak už tu psal v komentářích někdo jiný - vypadá to, že si to herci napsali pro sebe, aby se bavili oni, divák je podružný. Líbí se mi scéna nebo to závěrečné "zatmění", ale celkově je to těžký podprůměr (ve srovnání s nepřiznanými předlohami, asi proto se použil pseudonym pro všechny autory naráz, aby to nebylo hned žalovatelné) a některé ty vtípky jako by intelektuál opajcoval z Troškových komedií. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie prodchnutá svérázným absurdním humorem s dobře vypointovanou časoprostorovou smyčkou, kterou si ansámbl Dejvického divadla ušil přímo na míru. Herecké výkony všech zúčastněných neměly chybičku, což se podařilo skvěle zúročit v závěrečné až neskutečně praštěné dvacetiminutovce, během níž si čím dál zběsileji prohazovali role. Zkrátka a dobře, představení mělo spád a já jsem se parádně bavila. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Naprostá a nevídaná magořina, která nebere konce. A asi je to tak i dobře. Nepamatuji si, kdy jsem naposledy takto silný divadelní zážitek. Zároveň tak geniální, zmatený i zároveň humorný. To vše v kombinaci skvělé režie i neuvěřitelných herců. i když i po zhlédnutí budete asi naprosto zmatení, i přesto si budete zřejmě připadat obohaceni jako nikdy předtím. ()

marzzy 

všechny recenze uživatele

"Tak kávu! - S mlíkem? Bez? - Obojí." Blbost. Totální absurdní a nelogická, kdy se prakticky jen opakuje úvodní "rozehrání". Za mě výbornej nápad a přesně takovej, kterej se mi líbí. Práce s detaily, výborný výkony v čele s Trojanem. Bavil jsem se. Jedná se o divadelní záznam, ozývají se smíchy diváků, kulisy se vůbec nemění, má to strukturu, pevnej řád a určitě to není lepší jak naživo, ale je to skvělý. Odjakživa mě bavily úvahy s časem, úvahy, že se události opakují nebo se čas úplně zastaví. Nedá se moc rozepisovat o ději, ani pátrat po odpovědích, proč to proboha je a o čem to vlastně je. Tady je to úplně jedno. Všechno nemá přece vždy danej důvod, i když jsme si zvykli po něm pátrat a pokud není, tak si ho vymyslet a řídit se jím. Bezdůvodnost mám rád. Tahle hra je o smyčce, která nedává smysl. A je to vtipný. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Na začátku zkoušení herců nebyl žádný scénář, jen nejasné ohraničené téma, které herci spoluvytvářeli svými improvizacemi. (sator)

Reklama

Reklama