Švindlíři
Krimi / Drama / Thriller
USA, 1990, 119 min
Stephen FrearsHudba:
Elmer BernsteinObsah
Hrdiny zdařilého psychologického filmu je trojice losangeleských podvodníků: atraktivní čtyřicátnice Lilly Dillonová, její syn Roy a jeho snoubenka Myra Langtreeová. Zatímco Lilly pracuje pro sázkovou kancelář na dostihovém závodišti, Roy se živí drobnými podvody. Myra byla kdysi partnerkou excelentního podvodníka Colea, kterého však mnohamilionové podvody přivedly k nervovému zhroucení a trvalému pobytu v ústavu pro choromyslné. Nyní by Myra chtěla rozjet další podobné podniky s Royem, ale ten si uvědomuje, že na něco takového nemá a odmítá to, přestože by to znamenalo možnost vymanit se z vlivu panovačné matky. Kolotoč intrik, vzájemného sledování, podvádění, podrážení a vydírání se nezadržitelně blíží tragickému vyvrcholení. (oficiální text distributora)
Houdini
Oscar 4 nominace: Režie, Herečka HR - Anjelica Huston, Herečka VR - Annette Bening, Scénář - A(9.4.2004)
Renton
Scénář: Donald E. Westlake .. Ničím výjimečný snímek, snad jen trochu zajímavá je psychologie vztahu podvodníka Roye a jeho matky. Podvody a fígle jsou poskládány z řady slavnějších motivů fint a fíglů vybraných i z takových skvostů, jako je Podraz apod.(20.1.2006)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $13,446,769║Tržby Celosvetovo $-║(7.6.2009)
Rob Roy
Předloha: Jim Thompson -- V Americe celkem klasika (check rottentomatoes, 4 nominace na Oscara, v žebříčcích se řadí mezi nejlepší neo noiry 90.let), ale já se přikláním spíš ke zdejšímu hodnocení. Moc utahané, statické a hlavně Cusack je nezajímavý herec, jeho postava ve mně nedokázala vyvolat žádný zájem. Výborná Anjelica Huston a pár pamětihodných jednotlivostí. Přitom zaděláno bylo na hodně, v cyničnosti je Jim Thompson rozhodně znát. Z méně známých neo noirů s koulema zkuste radši Romeo Is Bleeding. P.S. Původně měl film režírovat Scorsese, ale nakonec jen produkoval a dohodil Stephena Frearse.(22.2.2010)
betelgeuse
Jeden z těch slabších hollywoodských filmů Stephena Frearse je chladnou neo-noirovkou o podivném trojúhelníku podvodníků (hrdina - milenka - matka). Žánrový standard.(28.11.2002)
Trellíno
Podivná slepenina všeho možného, která občas funguje, většinou ale spíše ne. 50% za několikrát nahou Annettu Bening a storku s pomeranči.(2.1.2006)
LiVentura
odpad!Nepochopeno... Hloupé.(23.1.2011)
HAL
Velice nudný film, v polovině jsem začal usínat.(26.12.2006)
Fanucci
Ušlo to. A dověděl jsem se zajímavost o pomerančích v ručníku:-)(2.1.2006)
danecek24
48. Zlatý Glóbus za rok 1990 - nominace (1) - Nejlepší herečka (drama) - Anjelica Huston(14.12.2008)
5150
ŠVINDLÍŘI mají dobré tempo, několik výtečných momentů - mj. "pomeranče v ručníku" a nečekaný závěr. V zajímavém příběhu vyniknou zejména herecké výkony bezvyjímky, z nichž se Anjelica Huston a Annette Bening (dvakrát zcela nahá) dočkaly zasloužené oscarové nominace. V krásných mini roličkách zaujmou také Stephen Tobolowsky (klenotník) a J. T. Walsh (podvodník Cole). produkce Martin Scorsese(7.2.2006)
kaygen.it
Velmi dobré výkony jak Huston tak Benning(20.4.2003)
josieaddms
Ostuda! Co to jakože mělo být? Drama thriller o trojce úchylných idiotů? Tohle se vážně nedá sledovat. Jediná náplň filmu kromě nevinných oček Johna Cusacka, amerických prachů a drsňáckých dialogů je pouze nahá Annette Bening. Nemá to absolutně žádný příběh, ani zápletku. Nikdo tam není reálný, natož sympatický. Blbej mladík, slečna- prostitutka, a mladíkova střelená máti. Nepřišlo mi to ani napínavý, ani psychologicky zajímavý, dokonce mi to nepřišlo ani zábavný. Vlastně je to naprostý odpad, a jednu hvězdičku dávám pouze za Anjelicu Huston, protože opravdu velmi dobře hraje, a moc jí to slušelo i v téhle podobě. Žel mě tady nebral ani John, kterého mám jinak velmi ráda, protože působil uměle a přihlouple. Nehodil se tam. Scénář byl hrozný po všech stránkách a na filmu jsem nenašla ani jedno plus. Taky se mi hnusí místní komentáře, kteří dávají vyšší hodnocení filmu právě kvůli nahé Beningové. Hnus!!!(26.5.2012)
stado
To byl docela děs. Žádný děj prostě nic. Závěr hrůznej. Jedině Annette Bening je koukatelná, samozřejmě jinak než herecky. To se opravdu nepovedlo(26.1.2011)