Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Baron Prášil žije se svou ženou Olgou a dcerou Karlou na zámku Prášily. V mládí žil veselým životem a úkolem komorníka Ronalda je rozesílat včas alimenty za svého pána. Karla se ve městě, kde studovala, zamilovala do Arnošta Bendy a tajně se za něho provdala. Arnošt přijme u barona místo tajemníka a doufá, že získá jeho důvěru i dodatečný souhlas se sňatkem s Karlou. V obci se objeví hrabě Kocharowski, bývalý Olžin milenec, který se domnívá, že s ní měl syna. Arnošt si vymyslí fantastický příběh, že je nemanželské dítě, a to v baronce vzbudí domněnku, že je jejím synem, kterého měla s Kocharowským. Protože se bojí skandálu, rozhodne se baronovi přiznat... (ČSFD)

(více)

Recenze (154)

Atriot 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů s králem komiků, neprávem poněkud přehlížený. Neznám vtipnější konverzační veselohru na lehce lechtivé téma manželské nevěry, než je v této komedii. Dobová kritika uváděla, že se spojení komediálních herců Buriana a Nového v jednom filmu příliš nepovedlo, nevím proč, mě to přišlo přirozené. Marvan trochu přehrává, ale hrabě Kocharowski Čeňka Šlégla je doslova geniální figurka a už dávno se stal legendou. Stará dobrá (v tomto případě vynikající) česká komedie s plejádou špičkových prvorepublikových herců, kteří zde pod taktovkou Martina Friče doslova excelují. Film je plný vtipných hlášek a závěrečná scéna, kde baron předává svému novopečenému zeti zápisník pro zapisování nevěr mě doslova dostala do kolen ! Takový byl Archibald ! ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Mať esá ako Burian, Marvan, Nový, Šlégl pokope - to sa dá vidieť iba v tomto snímku. Príbeh je priemerný, ničím extra zaujímavý. No ako už býva zvykom, keď sa objaví Burian na scéne, je sa na čo dívať. Svojim výkonom doslova rozprášil kolegov. Jeho vystúpenia v hospode, jeho angličtina, jeho úšklebky, jeho prejav... skrátka toto je komik par excellence. Skvelé ako jeden človek dokáže pozdvihnúť dojem z filmu. ()

Reklama

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí česká klasika. Zkrátka, kdo by ji neznal. Vlastna Burian je ve své roli jako vždy znamenitý, ale vynikají i jiní herci (Nový, Marvan, Šlégl). Škoda, že se už dneska netočí takové filmy. Panečku, to by bylo něco. Někdo si o mě možná bude říkat, že jsem nostalgik, ale oproti těm českým novinkám, co se promítají v kinech dnes, se mi chce brečet. Raději si posedím u televize - případně DVD - a budu sledovat tenhle špičkový film pro pamětníky, kde není možné prakticky nic vytknout. 5/5 ()

topi 

všechny recenze uživatele

Od malička byl tenhle Burianův film pro mě nedostižným a tak to i zůstane!! Vlasta lakuje, lakuje a není k zastavení. Geniální zápletky, nehorázný scénky, hláška za hláškou a nejlepší herecké obsazení. Ty figury a figurky - každá má svoje kouzlo a hraje na plný plyn (hrabě Kocharowski, Ema, Ronald, hostinský, lesník Patočka, atd, atd...). Vždycky, (už snad po tisícekráté) se nehorázně bavím a tenhle film bude pro mě navždy na první příčce ve filmografii našeho nejlepšího komika - Vlasty Buriana. " Tady máš pro jistotu jeden notes, je čistej a nepopsanej..." KULT!!! ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Variace na věčného kecala Barona z rodu Prášilů. Navíc zde máme dva kecaly, tedy krále komiků a teď i vypravěče neuvěřitelných věrohodných příběhů, které zažil, viď dědečku, a k tomu roztomilý člověk a další z větve Prášilů, i když musém se podívat do notýsku :), Arnoštek, tedy Oldřich Nový. Škoda, že svět tenkrát ještě neznal a ani nemohl znát, Vladimíra Menšíka. To by byl další z potomků rozsochatého rodokmenu, jak by řekl Werich. Ale ten si tuto roli užil, i když trochu jinak v Alexandru Dumasovi. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • V 60. letech byl film znovu uveden pod názvem Když Burian prášil, aby nedocházelo k záměně s filmem Baron Prášil z roku 1961 režiséra Karla Zemana. Zdroj: Český hraný film 1930-1945, NFA 1998. (ČSFD)
  • Vladislav Vančura napsal původní scénář k tomuto filmu (a chtěl jej sám i režírovat, ale to se mu nepodařilo). Později scénář přepracoval do literární podoby jakožto román „Konec starých časů“. (Stegman)
  • Premiéra proběhla 13. září 1940 v kinech Na Příkopě a Světozor. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama