Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Baron Prášil žije se svou ženou Olgou a dcerou Karlou na zámku Prášily. V mládí žil veselým životem a úkolem komorníka Ronalda je rozesílat včas alimenty za svého pána. Karla se ve městě, kde studovala, zamilovala do Arnošta Bendy a tajně se za něho provdala. Arnošt přijme u barona místo tajemníka a doufá, že získá jeho důvěru i dodatečný souhlas se sňatkem s Karlou. V obci se objeví hrabě Kocharowski, bývalý Olžin milenec, který se domnívá, že s ní měl syna. Arnošt si vymyslí fantastický příběh, že je nemanželské dítě, a to v baronce vzbudí domněnku, že je jejím synem, kterého měla s Kocharowským. Protože se bojí skandálu, rozhodne se baronovi přiznat... (ČSFD)

(více)

Recenze (154)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tenhle film musel nak zapadnout mezi Burianovo znamejsi kousky, protoze jsem ho ted videl poprve, ale musim uznat, ze se jedna o jeden z nejlepsich, co natocil. Navic i kdyz ma Burian par svejch klasickejch vystupu, tak se celkem kroti a tim padem vyniknou ostatni herci, jako Novy nebo Slegr. Jinak film je takova ta klasicka zapletka, kde nekdo nekoho chce, ale cely se to nak zamota, jenze tady se to zamota fakt pekelne a je to hodne vtipny a sem tam padne i naka slusna hlaska. Akorat skoda, ze se to na zaver nak poradne nevysvetli, prislo mi to takovy usekly a taky nak nechapu, co to ma spolecnyho s Prasilem. Dobre sem se bavil, ale na 5* to neni. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Výborné. Vyřízeno k dennímu pořádku. Kochal jsem se, jako Kocharowski. Pochopitelně ptákovina, ale na rok vzniku sladká. Vůbec přemýšlím, jak se filmovým tvůrcům ve válečné době podařilo úplně vytěsnit jakýkoli německý, natož pak okupační, prvek z prakticky veškerých filmových zpracování. Dokonce se neobjevuje ani jediný německý nápis. 85%. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Stejně, jako film Panna nemá začátek, tohle nemá konec a ani při sebelepší snaze to nehodlám přenést přes srdce. Jako dnes vidím svoji první a celkem nedávnou projekci a hned to trauma, které přišlo už v prvních minutách. Nashledanou je asi tak maximum, co se tu dá najít. A Zorka? To je tragédie, i kdyby žila dodnes. Je mi líto, že jediný uznávaný Čeněk pochází odsud. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojich najobľúbenejších filmov s Vlastom Burianom. Vyvstáva logická otázka: prečo potom iba tri hviezdičky? Predovšetkým tri hviezdičky v mojom ponímaní nie sú málo a Baron Prášil má rovnaké klady a zápory ako všetky filmy s Vlastom Burianom. Vo všetkých exceluje a jeho zostrihané výstupy by nemohli dostať menší počet hviezdičiek ako päť. Ale sú tam ostatní herci a to je katastrofa. Ešte šťastie, že Čeněk Šlégl si tu strihol rolu Marvanovského významu. ()

domirovec 

všechny recenze uživatele

Nejlepší, největší a nejspletitější česká veselohra za rok 1940? Jo, rozhodně ano. Ovšem, nutno podotknout, slovo nejspletitější je v tomto případě definitivně namístě, vzhledem k tomu, jak moc sofistikovaný snímek Když Burian kecal a příjemně si vymýšlel, zatímco svou temnou minulost tajně pod svým vousem skrýval, dříve pouze Baron prášil vlastně je. Od první chvíle, co se začnou tvořit první zmatky jsem totiž naprosto ztratil veškerou kontrolu nad uspořádáváním veškerého filmového dění v danou, aktuální chvíli v mé hlavě. K tomu všemu nezadržitelné salvy smíchu díky jedinečným hláškám a gagům mistrů Buriana, Nového a také Šlégla. Skvělý snímek, co víc dodat, i přes mé, až do této chvíle velké zmatení.. 5/5 ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Premiéra proběhla 13. září 1940 v kinech Na Příkopě a Světozor. (Cucina_Rc)
  • Jedná se o jediný film, ve kterém si zahráli bok po boku Vlasta Burian a Oldřich Nový. (SeanBean)

Reklama

Reklama