České filmové drama o lásce, které nebylo přáno. Přímo od oltáře utíká nevěsta Jiřina Štěpničková, když ji rodiče nutí do sňatku s bohatým ženichem. Ona ale miluje svého muzikanta Gustava Nezvala... (oficiální text distributora)
Centrální příběhová linka je velmi nosná, bohužel je násilně natažena na devadesátiminutovou stopáž nedůležitými situacemi a otravnými ffigurami. Film se pak drobí, především v expozici (cca první třičtvrtěhodina). Jsme v roce 1940, různé náznaky se dají číst různě, ale v celku se jedná o protiněmecký protest, vyzdvižení houževnaté a srdečné české muzikantské povahy. "Můžou nám zaplatit, ale naši muzikantskou čest si koupit nemůžou..."(15.12.2011)
Zfilmovaná povídka jednoho z nejvýraznějších představitelů tzv. májové generace Vítězslava Hálka náleží do kategorie systematické vlny národního odporu vůči nacistickým okupantům. Film rozvíjí motiv o necitelném sedlákovi, který lpí na svém majetku a brání dceři v lásce k chudému venkovskému muzikantovi. Prostá dějová zápletka sama o sobě nestačila na plnohodnotný celovečerní film a scénárista Karel Steklý jej doplnil o řadu vedlejších motivů jako byly groteskní výstupy starých muzikantů a vojenského sanytrníka. Režiséru Fričovi se sice nepodařilo příběh stmelit do jednotného celku, přesto snímek diváka zaujme. K tomu přispěla zejména působivá kamera zkušeného Jana Rotha, který dokázal mistrně přiblížit přírodní scenérie v zimním hávu i standardní herecká dvojice Jiřiny Štěpničkové a Gustava Nezvala v titulních rolích. V dobovém kontextu tvoří LIDUŠKA zdařilý film, plnící v časech druhé světové války své jednoznačné poslání.(4.10.2008)
Snad kazdy z nas zna vyraz Muzikantska Liduska.Ale asi uz min lidi zna film Muzikantska Liduska a pritom je to film krasny . Ano laska, ktere nebylo prano - Liduska se ma provdat za bohateho sedlaka i kdyz miluje jineho . Utece od oltare , pomate se na rozumu, deti se ji posmivaji , rodice jsou nestastni . Ale laska vsechno prekona. Krasny film.(11.7.2011)
Uplne priehladny film, neviem ci to bol zamer, ale dvaja chlapi, ktori sa snazili dobit srdce zeny, boli vyzorovo velmi podobni. Este ked film je ciernobiely, tak sa to tazko rozoznava. Hlavna herecka skareda, skratka maly nepodarok.(7.9.2011)