Námluvy (TV film)
Komedie / Krátkometrážní
Československo, 1961, 23 min
Martin FričHrají:
Jan Pivec, Ladislav Pešek, Vlasta ChramostováObsah
Televizní zpracování slavné Čechovovy povídky. (oficiální text distributora)
Tosim
Nikdo mě nepřesvědči, že papundeklové inscenace se tehdy točili lepší...i když jen o chloupek. Toto klasické dílo, natočené s herci nejváženější generace, má svoji velkou váhu.(20.4.2003)
Karlos80
Ač krátký je tento klenot tehdejší televizní zábavy tak je stále krásnější a krásnější a především stále svěží. Jednoduchá zápletka, nádherné dialogy, především ta o "Volích loučkách" kdy Jan Pivec svým typickým způsobem a především svou typickou mluvou zcela rezolutně a zřetelně po Pivcovsku rozhodl že "Volí loučky" jsou naše holenku a basta ! Tedy Pivce a Chramostové. To nemělo obdoby, něco humornějšího jsem do té doby neviděl. Skvělý výkon téměř na pokraji všech svých sil podal i nápadník a uchazeč o ruku paní Chramostové Ladislav Pešek, nikdy taktéž nezapomenu na ten jeho kolaps a jeho následné zkříšení:-)) Mě nezbývá než vřele doporučit každému kdo ještě neměl tu čest a tento inscenační televizní klenot neviděl. Za 5* bez debat.(18.5.2006)
ScreamJay
Ladislav Pešek přijde požádat Jana Pivce o ruku jeho dcery Vlasty Chramostové. Jenomže na první pohled jednoduchá zápletka dostane slušný spád ve chvíli, kdy narazí na téma volích louček, které odjakživa pařili Peškově rodině nebo dobře staveného psa s údajně krátkým čumákem. Konverzační komedie, které dominují skvělé herecké výkony především obou pánů (velmi uznávaných herců nejen své doby), kterážto jako součást vzpomínkového slepence Teleautomat pobavila moje unavené já v míře více než značné. K naprosté dokonalosti chybí jen pár minutek na víc, jenž by scénku povýšilo o stupeň nahoru. Takhle za 4.(24.10.2004)
Ej Hlemýžď
Vynikajicí herecký koncert všech tří herců (L. Pešek, J. Pivec, V.Chramostová) s mimořádně dobře vystavěnou gradací humorných situací, jimiž je tento krátký film nabit. Jednou za několik let je k vidění v TV, doporučuji nepřehlédnout!(6.8.2003)
NinadeL
Vlasti sice lehce přehrává, Pešek je dobrý, ale když ty dva vytáhne a stmelí Pivíček, jest to blaho. "A tomu podobně!" :)(11.5.2011)
LiVentura
Krásná komorní povídka, tři naši skvělí herci předvádí rozkošnou scénku plnou energie. :-))(15.2.2011)
CaptainNor
Každá delikatesa se podává v malém množství a každá rozkoš trvá krátkou dobu. Pochoutka jménem Námluvy to vrchovatě naplňuje. Když se vypracuje podle povídky A.P.Čechova precizní scénář s vybroušenými dialogy a ty se vloží do úst Janu Pivcovi, Vlastě Chramostové a Ladislavu Peškovi vznikne vrcholná škola herectví. Pak už jen postavili dvě kamery na stativ, Martin Frič se mohl usadit do křesla a bavit se tak, jako už několik generací diváků. Ti tři udělali všechno za něj. Tolik humoru a mistrovství v 23 minutách udělalo z Námluv národní rodinné stříbro televizní zábavy.(29.5.2008)
WANDRWALL
Dříve jsem tuhle povídku neznal, můj přístroj ji zachytil, zaznamenal a užil jsem si jí. Povídky od Čechova mám rád, ale co zfilmování týče, tak vysoko nad ostatní u mě ční - od režiséra Krejčíka - "Hříšnice" s Frejem a Divíškovou.(12.9.2010)
Aky
Přátelé, to je nádhera! Čechovova předloha zpracovaná Martinem Fričem, to je kluziště, na kterém trojice hereckých protagonistů předvádí neuvěřitelné piruety. Kdybych chtěl citovat nejpovedenější scény, musel bych opsat celý scénář.(28.9.2010)
triatlet
Frič v jednom roce zvládl adaptaci dvou Čechovových aktovek. I trojlístek Pivec - Pešek - Chramostová předvádí v této mikrokomedii velkolepé představení.(25.9.2010)
Blofeld
Notoricky známá Čechovova aktovka v neomylné Fričově režii a s třemi fantastickými herci. Jeden z nesmrtelných televizních klenotů.(20.9.2009)
Aiax
Dokonalý briliant televizní zábavy, naprosto a zcela založený na famózním scénáři a koncertních výkonech tehdejší herecké šlechty. Takové věci už se dneska opravdu netočí. A TAKOVÍ herci se už prostě nerodí. Nemůžu si pomoct, ale ne. Pešek, Pivec, Záhorský, Štěpánek, Voska, Vydra, Werich a další - to byla nejzářivější generace našeho herectví a možná, tedy možná, i světového a na jejich výkony je pokaždé doslova lahodný pohled.(7.1.2005)
Marthos
Přišel na námluvy nebo se hádat? Čí jsou Volí loučky? Fantastický herecký koncert Ladislava Peška a Jana Pivce. Tehdy stačilo k dokonalosti málo.(6.9.2010)
plechulka
Další PERLA a klasika a za všechny prosím o každoroční reprízu!(5.8.2007)
Jiří K.
Velmi vtipná mikropovídka o námluvách v jedné ruské měštanské rodině, vzniknuvší podle scénáře Martina Friče a pod režijní taktovkou téhož. Předlohou byla hra Antona Pavloviče Čechova. Pro zajímavost, tento snímek získal v r.1962 v Monte Carlu Zlatou nymfu za nejlepší komedii. Naprosto geniální dialogy svědčí o tom, že právem!!(27.12.2004)
Compadre
23 minut vrcholné old school zábavy. Frič byl mistr(20.10.2010)
pulnicek
S konfliktní povahou na námluvy ?(18.10.2011)
farmnf
Nádherné herectví těchto třech hvězd, na to bych do divadla teda šel! On nepije? Tedy je mrtvý.(7.7.2011)
Tominecek
Předloha Anton Pavlovič Čechov, scénář Martin Frič. Zlatá nymfa za nejlepší komedii - MTF Monte Carlo 1962.(1.2.2009)
mrLotus
Takhle se dříve hrálo!(7.9.2010)