foto

Vlasta Chramostová

  • nar. 17.11.1926 (91 let)
    Brno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Česká filmová a především divadelní herečka, jedna z nejvýznamějších, co se na naší scéně obevily. Také skvělá publicistka. Své názory prosazovala tvrdě. Mnohým lidem se ale nezamlouvaly, a proto se stala velmi kontroverzní osobou. Jedni ji fandí, druzí odsuzují. Byla dvakrát nominována na Českého lva (Je třeba zabít Sekala, Kuře melancholik). Bývalý prezident Václav Havel ji udělil roku 1998 Řád T. G. Masaryka III. třídy za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva.

V letech 1941 až 1945 studovala na Státní konzervatoři v Brně. Za komunistické éry ji bylo umožněno hrát v mnoha filmech a v Národním divadle, ale po podepsání Charty 77 jí bylo hraní znemožněno, a tak hrála doma ve svém bytě pro přátele. Po osvobození byla u zrodu brněnského Svodobného divadla, poté působila v Městském divadle v Olomouci. Následovali 4 sezony ve Státním divadle v Brně. Na dalších dvacet let spojila svůj umělecký život s pražským Divadlem na Vinohradech. Dostala zde řadu velkých rolí, např. byla Marii Stuartovnou, Annou Kareninou, Roxanou atd.

Sama herečka o sobě říká:
„Prožila jsem tři životy. První byl herecký, druhý disidentský a třetí byl životem návratů. Herecký trval od 15 do 44, disidentský dalších 20 roků. Teď žiji návraty.“

John "Jack" "lesumir" Kennedy

Herecká filmografie

Filmy

2011 Odcházení
2010 Odcházení (divadelní záznam)
2003 P.F. 77 (TV film)
2001 Samota (TV film)
1999 Kuře melancholik
Kyanid o páté (divadelní záznam)
1998 Je třeba zabít Sekala
1995 Falkenštejn (divadelní záznam)
1983 Dávno, dávno již tomu (Zpráva o pohřbívání v Čechách) (divadelní záznam)
1979 Play Macbeth (divadelní záznam)
1972 Michelup a motocykl (TV film)
1971 Bečička (TV film)
1970 Drobínek (TV film)
Kočka (TV film)
Lítost (TV film)
Romanetto (TV film)
1969 Alchymista (divadelní záznam)
Kaviár jen pro přátele (TV film)
1968 Jegor Bulyčov (TV film)
Kardinál Zabarella (TV film)
Lásko, měj se hezky (TV film)
Maratón
Objížďka
Spalovač mrtvol
1967 Případ paní Luneauové (TV film)
1965 Bílá paní
Délka polibku devadesát
Kůzlátka otevřete... (TV film)
Lysistrata (TV film)
1964 Komedie s Klikou
1963 Až přijde kocour
Skotská s ledem (TV film)
Světáci (TV film)
1962 Deštivý den
Letos v září
Sganarel lékařem (TV film)
Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec (TV film)
1961 Chvíle rozhodnutí (TV film)
Dalskabáty hříšná ves aneb Zapomenutý čert (divadelní záznam)
Námluvy (TV film)
Spadla s měsíce
1960 Nejsme doma (TV film)
Paní Bovaryová (TV film)
Rozrušená země (TV film)
Zlé pondělí
Šlamastyka s Měsícem
1959 Probuzení
Radúz a Mahulena (TV film)
1958 Rodiče (studentský film)
1957 Bomba
Škola otců
1956 Honzíkova cesta
Hra o život
1955 Po noci den
Rudá záře nad Kladnem
1954 Hry lásky plné (TV film)
1953 Tajemství krve
Ó, ti lektoři... (studentský film)
1952 Nad námi svítá
1951 Akce B
1950 Past
1949 Veliká příležitost

TV seriály

2012 Vyprávěj (TV seriál) - a.z.
Favorit (S03E25) - a.z.
2007 Hraběnky (TV seriál)
Nejdelší most světa (E14)
Milionář (E13)
Rodinná oslava (E11)
další epizody (7)
1968 Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
1967 Soudničky (TV seriál)
1961 Hrdinové okamžiku (TV seriál)

Dokumentární

2018 Mistr objektivu - Ivan Kyncl (TV film)
2017 Divadlo vzdoru (TV film)
2011 Bohdalka je NAŠE (TV film)
2009 Má Vlast(a)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Jiřina Bohdalová (S01E03)
2008 Po stopách hvězd (TV seriál)
2006 Příběhy slavných (TV seriál)
Paní Olga (S07E11)
Trojka z mravů (S07E04)
2005 Paralelní portrét (TV film)
2004 Jak šly dějiny (TV film) - a.z.
Vyznavač ticha (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
Diagnóza: Smrt nenávistí (S05E08)
2003 Příběhy slavných (TV seriál)
Hani - Jani a svatá rodina (S04E02)
2002 Spravedlnosti času... (TV film)
2000 Příběhy slavných (TV seriál)
Herec Karel Höger (S01E20)
1999 Fenomén Kohout (TV film)
1997 Nesmrtelná hvězda Božena Němcová
Přerušené jaro (TV seriál)
1996 Co dělat?
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)
1992 Konjunkturální portrét aneb Tři životy Vlasty Chramostové (TV film)
Nový Hyperion aneb Volnost, rovnost, bratrství
1990 Případ Dr. Horáková (TV film) - vyp.
1966 Butantan
1958 Oldřich Nový

TV pořady

2016 Český lev 2015 (TV pořad)
2013 60 pečetí (TV pořad)
Ceny Thálie 2012 (TV pořad)
2011 Těžká léta československého filmu 1969 - 89 (TV pořad)
2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
Český lev 2009 (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
1999 Noc s Andělem (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1969 Jizvy, jiskry, jistoty (TV pořad)
1961 Herci a písničky (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace