Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdina nesmí zůstat sám. Plukovník americké námořní pěchoty Terry Childers řídí záchrannou akci, při které má dostat amerického velvyslance v Jemenu a jeho rodinu do bezpečí před muslimskými demonstranty. Když se demontrace vymkne kontrole, nařídí Childers ostrou střelbu ze střechy ambasády. Výsledkem je masakr, při němž zahyne osmdesát tři civilistů včetně žen, dětí a starců. Plukovník je doma obviněn z třiaosmdesátinásobné vraždy. Čeho se však ve skutečnosti dopustil? Opravdu podlehl neovladatelné zuřivosti? Anebo konal v sebeobraně? Jediným pomocníkem obviněného vojáka je jeho dávný přítel, čerstvě vysloužilý plukovník Hayes Hodges, který vděčí Childersovi za záchranu života ve vietnamské válce a který strávil většinu své služby jako vojenský právník... Americké soudní drama režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) pojednává s obvyklou mírou amerického patriotismu o zodpovědnosti velícího důstojníka v krizových situacích. Vzniklo podle námětu bývalého důstojníka americké námořní pěchoty a ministra vojenských námořních sil Jamese Webba. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia si bezpochyby vybrali zaujímavé témy, pretože rozhodovanie o rozdiele medzi zabitím v boji a vraždou, teda otázkou, či drsných vojakov vyznamenať, alebo odsúdiť, môže byť v niektorých prípadoch skutočne veľmi ťažké. V Krvavej voľbe sa veľa hovorí o vojenskej cti, obojstrannej povinnosti vojaka k vlasti a podobne, avšak tvorcovia sa celkom úspešne vyhýbajú lacnému moralizovaniu. Celú dobu razí tézu, že nech už vznikne vojna z akýchkoľvek dôvodov, jedná sa vždy o brutálnu záležitosť, s ktorou ušľachtilé pravidlá nemajú veľmi čo robiť. Po nie celkom vydarenom akčnom úvode sa ľahko rozpačitý divák začne tešiť na zaujímavý súdny thriller, zvlášť keď príde na scénu Tommy Lee Jones. Dramatický príbeh o tom, aké ťažké je zachovať diplomatický postup v situáciách, keď ide naozaj o život, o súdnych praktikách a sile priateľstva. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený vojenský thriller s vydatnou absencí amerického vlasteneckého brnkání na nervy ukazuje, jak osudné může být rozhodnutí ve vypjaté situaci, pokud si potřebuje krýt zadek stát a jeho posluhovači umístění nejvýše na výplatní listině. Rázem je zapomenuto poklepávání po rameni a potřásání rukou, obětní beránek je vybrán a vše, o čem kdy rozhodl a co vykonal, je obráceno proti němu. Nezbytný patos se vyskytne na konci, kdy bývalý nepřítel Cao vzdá po vojensku úctu Childersovi, ale nakonec, proč ne? Na mě to tedy zapůsobilo, stejně, jako brilantní herecké výkony S. L. Jacksona, T. L. Jonese a G. Pearceho. ()

Reklama

Skip 

všechny recenze uživatele

Pro mě mírně nadprůměrné soudní drama spojené s prvky válečného filmu. Bohužel to kazí ten americký kýčovitý patriotismus, který oni prostě musí narvat kam jen můžou. Tommy Lee Jones a Samuel L. Jackson odvedli dobrou práci a jejich herecké výkony jsou standardní. Vybrat do role žalobce Guye Pearce byl hnusný kalkul, protože tento herec nepůsobí zrovna sympatickým dojmem, takže musí být hned jasné, ke komu se má divák přiklonit, byť by to mělo být jen podvědomě, což v tomto filmu moc nehrozí. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Remeselne ok, ideologicky hnoj. Vlastne si ani neviem poriadne vybaviť krajinu (okrem Ruska a Číny), ktorá by tak urputne filmársky obhajovala výpady vlastných vojakov do cudzích štátov. A nielen obhajovala samotné akcie, ale aj ich priebeh. A tak sa dozvieme, že to beznohé dievčatko bolo nenávistnou strelkyňou, ktoré si o odfaklenie nohy koledovalo. Americkí zbrojári si mädlia ruky, diváci čosi zamrmlú o tom, že tvorca Exorcistu ešte nepatrí do starého železa. Nepatrí. Veď inak by si ho ideológovia nevybrali na túto umne nakrútenú propagandu. Z času na čas to urobí veľa z "osvedčených tvorcov". Od Top Gunu až po Zostrelenie čierneho jastraba. Všetko je stereotyp: svet sa točí dokola. A tak sa kinoosadenstvo utvrdzuje v tom, že všetci Arabi a moslimovia sú len nenávistní džihádisti, ktorým tam je potrebné raz za čas prsknúť nejakú tú bombu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Akcia nepatrí k hlavným kladom snímky, našťastie sa strieľa len v prvej polhodine. Následne zbrane utíchnu a prídu na rad pomerne zaujímavé témy na rozmýšľanie, plus prekvapivo málo plytké dialógy. Takisto jednanie postáv je pomerne vierohodné a ani ten Guy Pearce nehrá až takého kastráta, ako by sme doňho povedali. Nevraviac o tom, že starí drsní bardi Tommy Lee Jones a Samuel L. Jackson si padli do noty a herci z podporných rolí sa snažia. Vizuálna stránka nie je príliš nápaditá, vyzerá to nejeden raz ako televízny film. Ak budete čakať ďalšie scenáristické (Zelené) peklo, budete pomerne inteligentným a sympaticky staromódnym a komorným výsledkom príjemne prekvapení. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Americko-arabský antidiskriminační výbor prohlásil, že snímek obsahuje mezi hollywoodskými filmy do roku 2000 nejvíce rasistických narážek proti Arabům. (Terva)

Reklama

Reklama