Reklama

Reklama

Fantomas kontra Scotland Yard

  • Česko Fantomas kontra Interpol (více)
Trailer

Obsahy(1)

Fantomas vymyslel další pekelný kousek: nejbohatším lidem světa dá na vybranou - buď život, nebo tzv. daň z práva na život. Všichni ohrožení boháči se sejdou ve Skotsku, v přepychovém zámku lorda MacRashleye. Nechybí ani novinář Fandor, jeho snoubenka Helena a komisař Juve se svým pomocníkem. Nikdo však netuší, že na zámku je i Fantomas, který díky svému přestrojení a umění ve zhotovování dokonalých masek se stane dokonce samotným lorde Rashleyem. Snaží se získat diamanty v ceně miliónu dolarů, ale v patách má Fandora s Helenou a komisaře Juvea s celou jeho suitou. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (312)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Co k tomuhle dodat? Snad jen, že je obrovská škoda, že se De Funes s Marém nepohodli a nenatočili 4 díl - Fantomas v Moskvě. Páč věřím tomu, že i 4.pokračování by bylo legendární. Takle Fantomase završili na skotským hradě, což je sice taky hodně origoš nápad, ale ta Moskva by byla určitě zajímavější. Trochu mi tady vadilo, že se to celý odehrávalo na jenom místě. Na druhou stranu taková operace Artaban je již dnes kultovní hláškou :o). De Funes a jeho "přeludy" dávaj :o) ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Fantomasovi a jeho (ne)přátelům změna prostředí prospěla. Staroanglické lokace se postaraly o atmosféru, zazobanci skonávají hezky jeden po druhém, navíc je tu spousta oběšenců, kteří se objevují a zase mizí, a ze situace „Francouzi ve Skotsku“ se také dá vyždímat solidní dávka vtipných momentů. Nejvíc mě baví scény, kdy neúnavný, ale (Fantomasem) těžce zkoušený komisař Juve začíná pochybovat o svém zdravém rozumu. „To jsou chlupy z toho koně…“ ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Další do sbírky hravých detektivních parodií o zlořincovi mnoha tvářích, tentokrát z prostředí šlechty ve Skotsku. Opět kraluje popletený a horlivý komisař Juve (dobrý Louis de Funes) doprovázený Bertrandem (Jacques Dynam), jež se stanou tím, kdo pomůže Fantomasovi utéci, i když nechtěně. Jean Marais opět v kvalitní dvojroli neohroženého novináře Fandora a všehoschopného zločince Fantomase (s hlasem Raymonda Pellegriniho). Fandor má po svém boku svoji snoubenku, půvabnou fotografku Héléne (Myléne Demongeot) a spolu jsou na stopě zákeřného zločince neúnavně a neústupně. Hostitelem všech na panství je lord Rashley (Jeaan-Roger Caussimon), ale je to skutečně on? Nesmí se opomenout jeho žena (Francoise Christophe) a její milenec André (Henri Serre). Vznešené prosředí, strašení, tajemno, mystifikace, ironie a nadhled, hravost, napětí a smích a ve chvíli, kdy si všichni myslí, že je Fantomas zničen, on zase uniká, aby se vynořil. Ale k tomu bohužel už nedošlo ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Poslední díl se stěhuje od vážné kriminálky a bondovské parodie do Anglie, kde z něj vzniká nefalšovaná crazy komedie., plná narážek na Anglii. Fantomas uplatňuje daň na život a na sídlo přijíždí komisař Juve, Fandor i Helena. Nechybí tu nic - strašidla na hradě, hon na lišku, vraždící komorník i vyvolávání duchů. Nezapomenetulné jsou scény s mizející mrtvolou nebo mluvícím koněm. A ve finále dojde i na trochu té akce. Co jediné mě zklamalo kdysi, že Fantomase zase nechytili a že nevznikl další díl. ()

Baxt 

všechny recenze uživatele

Klesnout za pět let ze 4* na 1* jsem i já považoval za velké sousto, ovšem má tvář, ze včerejška ještě znechucená, by mluvila za vše, kdyby vám ji bylo umožněné vidět. :) Fantomas kontra Scotland Yard je totiž demence. Samotného mě překvapuje, že zrovna Fantomas se pro mě stal sérií s největším kvalitativním výkyvem mezi dvěma částmi (Batmanův přechod z Schumachera na Nolana nepočítám). Tento šok mi zřejmě zároveň znemožnil si trojici Fantomasů zopakovat, neboť znovu sledovat zcela evidentní logické a faktické dějové přešlapy nehodlám. Co v jedničce a dvojce alespoň na oko fungovalo, to v trojce naprosto vypovědělo službu. Nejhorší muka mi přivedl scénář, nepracující se zákony tohoto ani Fantomasova světa. Takže v 1000 let starém hradu zničeho nic ze dne an den Fantomas postaví výtah vedoucí do jeho podzemního sídla, Funèsovi pro zábavu dává do jeho pokoje oběšence a jeho cvičení psi běhají převlečení za lišku po neznámém území kilometry po vůni buřtu na talíři. Všechny postavy bez výjimky jsou nechápaví tupci, blázni nebo v minulém díle umřeli. Marais je pro roli starý, mlátí desítky padouchů holýma rukama a chemie mezi ním a jeho snoubenkou nefunguje ani v těch nejvděčnějších místech. Funèsův důvtip už spočívá jen v tom, že neustále (nespravedlivě) peskuje svého poskoka a běhá po dvou chodbách monumentálního hradu v bílém prostěradle. Dva Fantomasovy nohsledy uvidíte i přestože byli oba minule prokazatelně zastřeleni. Hudba se skládá z dvou použitých motivů a několikrát se navíc opakuje, stejně jako záběry, které jsou při honu na lišku používány dokonce trojnásobně, ale stejně za moc nestojí. A závěr tomu nasadí korunu, neboť se zde recyklují černobílé filmy z druhé světové války (takže vzlétávají stíhačky, ve vzduchu je ale vidět dvojplošníky) a trvá asi 2 minuty. Něco takového bych nepřál ani největšímu nepříteli. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (39)

  • Vo filme sa povie, že lord MacRashley (Jean-Roger Caussimon) hovorí plynule po francúzsky, pretože všetky svoje štúdiá absolvoval v Paríži. Aké je však vysvetlenie na to, že plynule francúzsky a bez prízvuku hovorí aj jeho manželka Lady Dorothy (Françoise Christophe), sekretárka, komorníci, policajt zo Scotland Yardu atď., hoci majú žiť v Škótsku? (Arsenal83)
  • Neshody ústřední dvojice Jean Marais (Fantomas/Fandor) a Louis de Funès (komisař Juve) vznikly proto, že Maraisovo kultivované herectví ani trochu neladilo s živelnou dravostí Funèsovy excentrické komiky, která na sebe strhávala pozornost ve většině společných scén. Herci spolu mimo natáčení ani nemluvili. (Zdroj: Wikipedia.cz)

Reklama

Reklama