Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Vedle Oskara a prvního Četníka nejlepší Funèsova komedie – a na tom trvám. Kromě jeho neuvěřitelného temperamentu je tu kanonáda hlášek („A nyní, Blasi, mi lichoť!“), skečů (je libo budíček v podobě cinkání zlaťáků?), historických kulis a kostýmů (ty klobouky, ty límce, ty krinolíny, ty bambulky!) a perfektního castingu (král je sexy, královna krásná a ta baba je vážně děsná baba) je tu především skvěle hrající, tančící i zpívající Yves Montand a naprosto geniální soundtrack Michela Polnareffa. 10/10 ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Viděno po dlouhé dobu znovu. RAUS SCHNELL, JAK KRÁSNÁ ŘEČ! Jak krásný historický film. Já tedy jinak  historické filmy s pláštěmi, dýkami a mečy moc nemusím. Ale ve kterém jiném historickém filmu se tak krásně přenášejí lidé z postele do postele, hraje se házená s polštářkem s bombou, psům se zvedají uši, nastavuje se směr šatů, otravuje se šlehačkou a tak dále a tak dále. Je pravda, že jsem dříve Pošetilost mocných měl rád méně než ostatní Funésovky. Snad právě kvůli tomu historickému prostředí. Ale při zhlédnutí po letech jsem opětovně musel uznat, že Gerard Oury dělal francouzské komedii prestiž a je právě obdivuhodné, jak zde dokázat napasovat tradiční bláznivé gagy do historického prostředího a sklouit frašku s historii, aniž by pořád klesl pod dobrý vkus. Michel Polnaeff zase dokázal stvořit nádherný soudtrack, který (jak už zde někdo poznamenal) přechází od westernovým motivům až  k romantickým. Ostatně i krátké mikro romantické scény se tady v této šarádě dají najít, jako třeba ta vedle kašny s kytkami. V těch byl možná Yves Montand nakonec přesvědčivější než stárnoucí Bourvil, pro kterého byla role Blase psána. Jinak ale velmi lituji, že se toho Bourvil nedožil. S ním by to bylo ještě lepší. Ale Montand si se svojí premiérovou komediální rolí poradil se ctí a jeho výkon je velmi živelný. Zatímco princezna mohla být opravdu lepší.  K Funésovi není co dodat. Má tady sice patrně nejzápornější roli své kariéry, takže se jěstě více než obvykle může zdát, že už to trochu přehání. Ale opět jen hýří energíí a jak zmizí ze scény, jde to trochu dolu. I pár jiných vyčpelých místeček tady je. Ale já prostě podobné old schoolové bláznivinky tuze rád. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Keď v posledných rokoch vidím filmy s Funésom, Richardom alebo Bourvilom dostavuje sa u mňa pocit trápnosti a zahanbenia, že som sa kedysi dokázal celkom dobre baviť na niečom takom. Nie je to tým, že by som na staré kolená stratil vzťah k humoru. Skôr tým, že v rastúcej konkurencii som stratil vzťah k tomuto prvoplánovému humoru. Rozmary mocných som ešte nevidel a v kútiku duše som dúfal, že sa snáď stane zázrak a tých 81 % bude odôvodnených. Zázrak sa nestal, dve hviezdičky sú prejavom môjho dobráctva a nedopozeraný film znakom toho, že si vážim čas, ktorý neúprosne ukrajuje z môjho života. ()

Jungolink 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem knižní „předlohu“ nečetl, takže netuším, zda je tento film poctou pro Victora Huga nebo jestli ten ubožák malý dodnes rotuje v hrobě :). Každopádně jedna z nejlepších komedií mistra Louis de Funése, srovnávat jeho zákeřného a žlučovitého ministra z přelomu 16. a 17. století s naší současnou politickou garniturou je jako srovnávat indické diamanty s pastelkami pro prvňáčky. ()

katchi 

všechny recenze uživatele

Já ten film prostě miluju! Dokonalý herec hraje v dokonalém filmu dokonalou postavu, která má dokonalé hlášky a je dokonale zahrána. Nikdy jsem nebyla moc mladá na to, abych na tyto filmy koukala a myslím, že na to nebudu ani nikdy moc stará. Tohle je geniální rozptýlení. Louis De Funes je pro mě bůh. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • V úvodní scéně projíždí kočár kolem zámku La Calahorra v provincii Granada. Zámek lze vidět napravo od cesty na kopci. (Aelita)
  • Gérard Oury dostal nápad adaptovat Hugovu tragédii „Ruy Blas“ o úpadku a morálním rozkladu španělské monarchie konce 17. století do podoby filmové komedie už v roce 1960, kdy v této divadelní hře účinkoval v pařížském divadle Comédie-Française. (Komiks)
  • Díky úspěchům předešlých Ouryho snímků měl film obrovský rozpočet dvaceti milionů franků, který dokázal zajistit bohatou výpravu. (Komiks)

Reklama

Reklama