Reklama

Reklama

Poutavý sportovní film věnovaný ikoně světového hokeje, Valeriji Charlamovovi. Mladý hokejista Valerij Charlamov zaujme pozornost Anatolije Tarasova, věhlasného trenéra CSKA Moskva. S příslibem, že bude poslán do Japonska, je k jeho nemilému překvapení odstaven do Čebarkulu, kde se má otrkat v provinčním týmu Hvězda. Valero tu zazáří a s plným odhodláním přilétá zpět do Moskvy. Zde naráží na Tarasovovy drsné trenérské praktiky i nevybíravé chování vůči družstvu. Valero však nepolevuje. Přes počáteční nesnáze se ustanoví slavná útočná trojice: Charlamov – Michajlov – Petrov. Během kariérního vzestupu Valero vstupuje na půdu politických taškařic. Musí se také poprat s rodinnými a milostnými rozkoly. Před vysněným zámořským utkáním sborné proti kanadským agresorům Valerovi přichází do cesty vážná automobilová nehoda... (Česká televize)

(více)

Recenze (187)

mm13 

všechny recenze uživatele

Ruský film, že už to viac nešlo. Okrem iného skvele vystihuje jednu zo základných charakteristík tohto národa - spoločný nepriateľ je spoločný nepriateľ a keď je na scéne, vnútorné rozbroje a sklamania bokom. Tiež pripomínam, že v názve filmu je "legenda", takže nemudrovať nad hyperbolami, ktoré vrcholia legendárnym zápasom a prosím pekne si to užiť! Tak vydarených športových filmov s takýmto presvedčivým, pretože tým pravým športovým duchom, zase nie je veľa. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Kdo by tohle jméno neznal.... Vlastním jménem Valerij Borisovič Charlamov, legendární sovětský útočník, vynikající střelec, který spolu se svými spoluhráči s útoku (Michajlov, Petrov) tvořili doslova a do písmene zabijácký, hokejový útok, který své soupeře povětšinou drtil jako suchý rohlík na strouhanku. Většina protivníků již při během první třetiny prohrávala minimálně o tři góly a takový zápas se pak otáčel hodně těžko. Moc dobře si na ně pamatuju. Tenhle film mapuje osud této " legendy " od roku 1967, jeho vztah s legendárním trenérem Tarasovem a končí prvním utkáním " století " , mezi tehdejším výběrem z NHL a výběrem Sborné, který přepsal hokejové dějiny. Není to rozhodně film bezchybný, kdy hlavně první půlka byla skoro o ničem, ale tohle se naštěstí rozjede v té druhé, kde i přes pochopitelnou dávku patosu a také tendenčnosti je hlavně první utkání zajímavě natočeno a určitě to pro mě byla zajímavá exkurze do teď už hokejového dějepisu. Dnes už je úplně jedno, že hráči z NHL tuhle sérii nakonec vyhráli ( hlavně díky Charlamovovu zranění), kdyby věděli, jaká " rychta " je čeká v odvetě v roce 1981 asi by na tuhle odvetu nikdy nepřistoupili. Škoda jen, že tenhle útočník už nemohl být u toho, jeho život skončil až příliš brzy. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pro nás je to úsměvný, ale věřím, že v Rusku kdekomu ukápne slza při nostalgický vzpomínce na to, jak za časů huňáče Brežněva Sborná šlapala. A že šlapala, o tom neni pochyb. Jen to nebyla taková idylka a toho patosu tehdá taky nebylo tolik. Kluci byli většinou rádi, když přežili trénink a Tarasov s Bobrovem byli spíš tyrani, než hodní taťkové. Charlamov sám je popsán jako geniální hokejista se sobeckými sklony, kterej nejdřív musí dozrát pro to, aby pochopil, jak moc je důležitej team work. A všechno to končí prvním zápasem Série století, což je kapitola sama o sobě. Jasně, Kanaďani tehdy byli nafrnění a nedávali Ivanům žádnou šanci, ale to, co filmaři udělali z Bobbyho Clarka, to mě naprosto vyřídilo. :D Jinak zápasy, kterejch jsem se trochu bál, mě docela bavily, byť působily poněkud zmatečně. Hokejovejch filmů je málo, tak trošku nadhodnotim a dam 70% a položim tradiční otázku našim rejžům a produkčním: fakt by jsme něco podobnýho nedokázali natočit a zaplatit? Hokejovejch příběhů máme docela dost. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

No. Jsem trošku jiná generace. Tahle největší sláva před robotem Tichonovem mě zaplaťbrežněv minula. Asi o rok. Nevrmájnd. Charlamov jako skorodizident,,,,Treťjak, Peťjak, Deseťjak, Mikulov, Vikulov, Břeclav. A ti nejlepší. Animáma, Anitáta a Anisin...Čelní střet molodců s partou lidožravých kanaďanů je jeden z nejvtipnějších momentů ve filmu vůbec.... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Legenda 17 obsahuje všetky klišé športoých filmov, ale zrovna v tomto žánri to snáď ani inak nejde a keby tu niečo veľmi známe absentovalo, cítili by sme sa ukrátení. Asi aj tá démonizácia kanaských hráčov k tomu patrí. Trochu mrzí, že olympiáda v Sappore je tu prezentovaná ako iba také predjedlo pred sériou s Kanadou a namiesto finále vidíme iba remízový zápas so Švédskom Milostná línia sa zdá byť trochu zbytočná a mierne zdržuje, ale prekvapivo jej nie je venovaný príliš veľký priestor a ku koncu je to už iba čisto o hokeji. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (22)

  • Film sa nevenuje celej kariére Charlamova, v skutočnosti sú jeho úspechy za jeho krátky život výnimočné. Je 11 násobný majster Sovietskeho zväzu, 8 násobný majster sveta, 2 krát strieborný, 1 krát bronzový, 2 násobný olympijský víťaz, 1 krát strieborný, víťaz NHL Challenge Cupu 1979, 2 násobný najužitočnejší hráč sovietskej ligy, dlhoročný člen All Stars Sovietskeho zväzu, najlepší útočník MS 1976, 4 násobný člen All Stras IIHF a v roku 2005 bol posmrtne uvedený do hokejovej siene slávy. Za svoju kariéru v CSKA od sezóny 1967-68 do sezóny 1980-81 hral v 438 zápasoch, kde strelil 293 gólov, zaznamenal 214 asistencií a spolu tak nazbieral 507 bodov. (Marek1991)
  • Kanaďan Clarke z týmu Philadelphia Flyers sekl Charlamova po levém kotníku a způsobil mu zlomeninu, to se ale stalo až v šestém zápase série. (Gogen)
  • Charlamov jsou spolu s Treťjakem jediní hokejisté, kteří nikdy nenastoupili v NHL a přesto jsou uvedení v hokejové síňy slávy v Torontu. (Luky-7)

Reklama

Reklama