Reklama

Reklama

Šmejdi

  • Slovensko Šmejdi
Trailer

Obsahy(1)

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni.  Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (702)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Filmová publicistika není zrovna můj hrnek čaje, ale podle mne se na ni nedají klást stejné filmové nároky jako na dokumenty. Tady prostě převažuje fakt, že slečna režisérka řádně šťourla do problému, o kterém většina lidí buď vůbec nevěděla, nebo ho přehlížela. A podařilo se jí výsledek dostat mezi lidi a vyvolat minimálně celospolečenskou diskuzi. Jestli to povede ještě k něčemu dalšímu, tak to bude další plus. A proto přivírám oko a hodnotím o trochu výš... ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Je libo štangle salámu s prošlou záruční dobou? Ale jo, když je to grátis a ještě vám k tomu prodají za pár chechtáků ty ultra extra speciální hrnce, ve kterých nic nepřilne, tak to je radost levně cestovat. Jen by mě zajímalo - podívali se vůbec někdy ti důchodci na nějaké to z míst, kam vlastně původně s touhle pofidérní cestovkou jeli? ()

Reklama

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně kvalitně natočený, nervy drásající a hodně smutný dokument z české dílničky o zatím pořád legálně podvodném "fenoménu" tzv. předváděcích akcích, kde se prodejci snaží za každou cenu prodat své zboží, zejména lidem v důchodovém věku, protože ti se nechají lehce oklamat a pod psychickém nátlaku plného ponižování před celým sálem donutí prodejci kupujícím prodat předražené zboží, v hodnotě až 35 000 Kč, které můžete v běžném obchodě koupit za trojciferný počet korun. "V Maďarsku jsem osobně viděla, jak předváděč počkal na důchodce, až půjde na WC a tam ho zamknul a zmlátil, že mu tekla krev z hlavy...a to jen proto, že nechtěl podepsat smlouvu" - Lenka P., bývalá delegátka. Název dokumentu je výstižný! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bráno podle kvalit filmařského umu, Šmejdi nenadchnou a dají se přirovnat k varovné televizní spotřebitelské publicistice typu Černých ovcí. Jejich osvěta a společenský význam ale daleko převyšují nevýrazné umělecké kvality snímku. Skrytá kamera sleduje drsný nátlak na důchodce při předváděcích akcích a ukazuje přehlídku lidské naivity, stádnosti, nevzdělanosti a konzumní touhy na jedné straně, na druhé straně pak bezohlednost, manipulativnost, hrubost, lži a zastrašování. Nejlepší obranou je takové akce ignorovat, používat prostý selský rozum a elementární vkus. Film nepřímo uvádí na pravou míru houževnatě udržované mylné tvrzení o tom, že důchodci jsou nejchudší a sociálně nejzranitelnější vrstvou společnosti. Kdyby tomu tak bylo, pak by neexistovaly podobné pochybné firmy se svým agresivním marketingem a filmaři by neměli o čem točit. Sociálně nejzranitelnější jsou ve skutečnosti rodiny s více dětmi a zdravotně postižení. Největší problém důchodců aspoň dosud není ve výši penzí a ekonomickém zázemí, ale v osamělosti a sociální izolaci. Celkový dojem: 65 %. ()

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Asi tak jako všichni: Obal je špatný, ale vnitřek už ne tak moc. Nebudu se pouštět do politických keců jako všichni ostatní, je to jen celkem obyčejný, blbě natočený dokument, který ale reaguje na dnešní dobu a doufám, že spoustu lidí, hlavně seniorů ho uvidí a aspoň trochu, trošku prohlédnou. On totiž ne každý starý člověk má rodinu, která mu řekne: Podívej, tati (dědo, babi,strejdo, mami, teto), nejezdi tam, je to špatný, oškubou tě. On totiž ne každý je holt tak strašně rozumný jako vy všichni tady. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Takzvaný německý soukromý vlastník zámku Klecany, jenž slouží jako sídlo firmy „šmejdů“, se jmenuje Jens Beckhäuser a platí za krále těchto prodejců s nekalými praktikami. (Nick321)
  • Výraz „šmejd“ byl do češtiny převzat i se svým původním lexikálním významem ze staré němčiny, kde slovo „schmeid“ znamenalo drobné věci ze železa, mosazi apod. Šmejdem se tedy původně rozuměly nějaké drobné kovové (postupně i jiné, zvláště textilní) předměty, s nimiž se obchodovalo. Prodejci těchto věcí, šmejdíři, patrně poměrně často při výkonu svého řemesla inklinovali k nepoctivému jednání, zvláště vydáváním nekvalitních a bezcenných věcí za hodnotné. (sator)
  • Autorka původně neměla v úmyslu natáčet celovečerní film. Plánovala, že bude s natočenýmy záběry jen dělat osvětu v domovech důchodců. Kvůli velkému zájmu televize, distributora i široké veřejnosti se ale rozhodla pro film. (FoxxX)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama