Reklama

Reklama

Šmejdi

  • Slovensko Šmejdi
Trailer

Obsahy(1)

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni.  Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (702)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že tohle je jen malá kapka v moři problémů bezbrannosti většiny seniorů. Ano, změna legislativy ohledně tohoto případu je důležitá (alespoň částečná ovšem po 1.1.2014 nastala), ale opravdovým řešením by byla jedině komplexní úprava péče o staré osoby, snaha zamezit jejich časté osamělosti, dezorientaci v "nekalostech" současnosti a pomoc vyvarovat se jakýmkoliv životním komplikacím. Problémy ohledně starých lidí jsou momentálně až ukrutně akutní, otázkou ovšem zůstává, zda jejich vyřešení není pouhou utopií. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Tenhle námět by si zasloužil režiséra, který už má nějaké zkušenosti a bude k látce přistupovat s předem promyšlenou koncepcí. Což se zde očividně nestalo a na filmu je to zatraceně vidět - především struktura filmu mohla/měla být mnohem jasnější, asi bych se přimlouval za kapitoly či body (a to se týká úplně všeho, třeba jaké taktiky prodejci používají atd atd). Vypravěčkou mohla/měla být žena. Místo vyjádření jednoho právníka jich mohlo/mělo být víc. Záběry ze skryté kamery měly být využity nějak systematičtěji. A asi nejvíce pozornosti mělo být věnováno tomu, proč důchodci na podobné akce vůbec jezdí, což bylo jen lehce naťuknuté v závěru. Je toho zkrátka hodně, co mohlo být mnohem lepší, a je z toho cítit, že režisérka Dymáková film vlastně vymýšlela až ve střižně, za pochodu. Možná, že tenhle snímek trochu zvedl povědomí veřejnosti o těchto "předváděcích" akcích (ale co si budeme namlouvat, podobné praktiky nevymizí, tak jako nikdy nevymizí zástupy důchodců vždy připravených rozhazovat celoživotní úspory), ale z filmařského hlediska jsou Šmejdi dost promarněná šance. ()

Reklama

kiddo 

všechny recenze uživatele

Unavuje mě ten současný trend představovat desetiletí staré fenomény jako něco zcela neznámého, čemu najednou musíme věnovat okamžitou pozornost a hlavně CYTEČKY (Pražáci nemaj babičku či na ni serou, že si těch pozvánek v její poště za patnáct let nevšimli, nebo tihle zuřiví bijci za práva obyčejného člověka prostě zpozorovali všeobecně vzrůstající nasranost a rozhodli se něco vytřískat z toho, že společnosti poskytnou hezky zabalený ventil pro její vztek?). Tak tedy ještě jednou pro ty blbečky v poslední řadě, kterým to furt ještě nedošlo a mumlaj něco o ohavným kapitalismu: na předváděčkách vás ožebračej. Čtěte informace napsaný malým písmem a složení potravin, abyste nemuseli poslouchat banálně samozřejmá kázání toho drahouška z Pekla na talíři. Nesedejte do auta k cizím lidem. Bankám nejde o vaše dobro. Vlastně když už jsme u toho, nikomu nejde o vaše dobro, jenom vaší milé kiddlince, která by byla hrozně ráda, kdybyste konečně přestali fňukat a převzali za sebe zodpovědnost. Tenhle emocionální patvar nesvědčí o zrůdnosti kapitalismu, nýbrž o neschopnosti člověka žijícího za minulého režimu přestat se spoléhat na to, že se o něj někdo postará. A jen tak mimochodem, mohli bychom už konečně vzít na vědomí, že demokracie znamená určitý systém společenského uspořádání, a nikoli „ráj na zemi, kde jsou všichni na sebe hodní, jde jim o druhý, nikomu nezáleží na těch hnusných přízemních penězích a kde se máme úplně suprduprsluníčkově, mamino-bejvalá souško“? Neustále reagovat na tu dědkovskou logiku „To je ta vaše demokracyje, co ste za ni zvonili klíčema, za komoušů bylo líp“ mě totiž nějak přestává bavit. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Takže já vám dávam tyto dárky a jediné co po vás chci je jenom taková maličkost, aby ste si objednali nějaký z našich výrobkú v hodnote 15 000 korun..." Áno bavíme sa o čínskom šmejde, ktorý je asi tak 10 -20 krát predražený...Dokument, ktorý poriadne rozvíril vody nielen v Čechách ale i na Slovensku sa konečne dočkal premiéry vo verejnoprávnej televízii. Zaujalo ma, že ich STV i ČT odvysielali v rovnaký deň a takmer i rovnaký čas. Je požehnaním a pre niektorých i vykúpením, že sa niekto rozhodol posvietiť si na týchto nenápadných zlodejov a neskutočných podvodníkov. Ich praktiky sú niekedy neuveriteľné, často na hrane zákona, ale ešte častejšie hlboko pod ním. "Aha! , takže ty si to nekúpiš! , tak pôjdeš domov peši alebo ti dám jednu do držky?" Dostávame o tejto nenápadnej mafii slušný prehľad a mnohým iste otvoril oči. Dúfajme, že hlavne tým starším, my sa ojebať nenecháme...Ako dokument zasiahol správne a citlivé miesto, je úderný i poučný. Preto plný počet.100%. "A fakt jste se nebál, vždyť vám hrozil pěstí!?" Né, né nebál... "Vážne?" No tak trošku jó, trošku jó..." ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Můj životní styl je jednoznačně nezdravý. Sice nekouřím a neválím se po ulicích ochromen kvalitou krabicového vína, ale zároveň si nevařím oběd v hrncích za 30 na indukční desce za 8 a po jídle se nenatáhnu na matraci za 20 a nezachumlám se do deky za 15. Možná je to proto, že mi do schránky nepřistávají nabídky na neuvěřitelně výhodnou prohlídku zámku proloženou kolečky salámu. Tímto vyzývám všechny Šmejdy, aby mi tyto neodolatelné nabídky zasílali, ale preferuji jemný papír, aby mé půlky příliš netrpěly. A abych nezapomněl, tak metodika deptání důchodců mne naprosto nadchla, záběry ze skryté kamery byly vynikající, ale celková úroveň dokumentu byla celkem mizerná. Takže hvězdy jsou za téma a pro všechny náctileté chytrolíny mám jednu informaci - v důchodovém věku vás taky opustí bystrost myšlení a kdybyste vyrůstali za jiného režimu, který by mimochodem tohle nikdy nedopustil, tak se ve chvíli, kdy se na vás vaši potomci vykašlou, taky budete naivně snažit nějak zapojit do života. Dneska víte, že takhle je to špatně. Ale budete to vědět potom? ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Obličeje prodejců jsou v dokumentu rozmazané, aby se autoři chránili před právními kroky ze strany "šmejdů". (L_O_U_S)
  • Takzvaný německý soukromý vlastník zámku Klecany, jenž slouží jako sídlo firmy „šmejdů“, se jmenuje Jens Beckhäuser a platí za krále těchto prodejců s nekalými praktikami. (Nick321)
  • Výraz „šmejd“ byl do češtiny převzat i se svým původním lexikálním významem ze staré němčiny, kde slovo „schmeid“ znamenalo drobné věci ze železa, mosazi apod. Šmejdem se tedy původně rozuměly nějaké drobné kovové (postupně i jiné, zvláště textilní) předměty, s nimiž se obchodovalo. Prodejci těchto věcí, šmejdíři, patrně poměrně často při výkonu svého řemesla inklinovali k nepoctivému jednání, zvláště vydáváním nekvalitních a bezcenných věcí za hodnotné. (sator)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama