Reklama

Reklama

Šmejdi

  • Slovensko Šmejdi
Trailer

Obsahy(1)

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni.  Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (702)

Fr 

všechny recenze uživatele

NECHCEŠ UMŘÍT? TAK NAKUPUJ!..... /// Propracovanost mafiánskejch prodejních praktik, mixnutá pohledem do očí smutnejch českejch důchodců. Nebo do smutnejch očí …? Což to je jedno, protože … KDO BY ODOLAL poučné a poutavé prezentaci? Člověk při vyprávění seniorů přemejšlí, co je vlastně horší, páč třeba ono ,,TY BLBÁ KRÁVO“ se chce zařvat i mě. Šmejdi jsou dokument, kterej se dotýká celý společnosti, ať už si o těch, jejichž ráj je Kaufland a jejichž tempo je vražedný, myslíme cokoliv. A měl by se povinně podávat všem při dovršení věku 60ti let. S příspěvkem na pohřeb a kupónem k žehu zdarma. Nebo vy snad víte, co zejtra dělá vaše babička? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Deku za 15 litrů kupuju jen tehdy, když je k ní šiška salámu zadáčo. 2.) Při podnikání dodržuju zásady. Hlavně tu o reciprocitě. 3.) Sedmihodinová prezentace – to je něco pro mě! /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Námět 8/10 Děj 9/10 Komentář 9/10 Kamera 5/10/// PLUS: námět, zpracování, Ondřej Vetchý jako vypravěč MÍNUS: Prvních několik desítek minut výrazně zajímavějších, přesto by mi nevadilo, kdyby těch informací, rozhovorů a záběrů bylo ještě více./// Shrnutí: Tak to je vážně síla. Zanechalo to ve mě silný dojem a to i přesto, že jsem měl od tohoto dokumentu vysoká očekávání. Zpracovat tak závažné téma je chválihodné, odvážné a rozhodně výtané. Dnes bych nikomu na to nenaletěl, ale vím co bude za 50 let? Budu mít někoho kdo mě "ochrání" od takových podvodníků? Způsob jak nachytat starého člověka mají opravdu vychytaný a proto je opravdu nejlepší obrana nejezdit. Proto nechápu jak na to někdo může přistoupit. Dobře možná bych pochopil že jednou se člověk napálit může, To asi i já v jejich věku. Jenže opakovaně? Navíc když nabízené zboží (nebo podobné) sám prodávám v elektru za částky kolem 500-1000 korun. A takové podvědomí by z letákových nabídek mohl mít i leckterý senior. Tak mi vysvětlete jak si někdo může opakovaně do domácnosti nakopit zboží za 200 tisíc? Možná za to může zmínená závislost, ale stejně to nechápu. To mají důchodci tolik peněz? Ale říkám si: dokáže člověk odolat tak lákavé reklamě? Navíc když je klamavá, to se to potom vymýšlí. Dnes jen doufám, že všichni nebo alespoň většina účastníků tohoto podvodu byla řádně potrestána. Přesto se obávám, že těmto podvodům není konec a je potřeba proti tomu nadále bojovat./// Celkem 80%/// ()

Reklama

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že tohle je jen malá kapka v moři problémů bezbrannosti většiny seniorů. Ano, změna legislativy ohledně tohoto případu je důležitá (alespoň částečná ovšem po 1.1.2014 nastala), ale opravdovým řešením by byla jedině komplexní úprava péče o staré osoby, snaha zamezit jejich časté osamělosti, dezorientaci v "nekalostech" současnosti a pomoc vyvarovat se jakýmkoliv životním komplikacím. Problémy ohledně starých lidí jsou momentálně až ukrutně akutní, otázkou ovšem zůstává, zda jejich vyřešení není pouhou utopií. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Tenhle námět by si zasloužil režiséra, který už má nějaké zkušenosti a bude k látce přistupovat s předem promyšlenou koncepcí. Což se zde očividně nestalo a na filmu je to zatraceně vidět - především struktura filmu mohla/měla být mnohem jasnější, asi bych se přimlouval za kapitoly či body (a to se týká úplně všeho, třeba jaké taktiky prodejci používají atd atd). Vypravěčkou mohla/měla být žena. Místo vyjádření jednoho právníka jich mohlo/mělo být víc. Záběry ze skryté kamery měly být využity nějak systematičtěji. A asi nejvíce pozornosti mělo být věnováno tomu, proč důchodci na podobné akce vůbec jezdí, což bylo jen lehce naťuknuté v závěru. Je toho zkrátka hodně, co mohlo být mnohem lepší, a je z toho cítit, že režisérka Dymáková film vlastně vymýšlela až ve střižně, za pochodu. Možná, že tenhle snímek trochu zvedl povědomí veřejnosti o těchto "předváděcích" akcích (ale co si budeme namlouvat, podobné praktiky nevymizí, tak jako nikdy nevymizí zástupy důchodců vždy připravených rozhazovat celoživotní úspory), ale z filmařského hlediska jsou Šmejdi dost promarněná šance. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Dokument, u kterého vydržíte. A to se cení. Na konci jsem si však kladl otázky, pro koho je vlastně dokument určen. Pro ty babičky a dědy? Ne, dozvěděli jsme se, že to je jejich závislost. Jako na čokoládě nebo automatech - prostě budou jezdit dál, děj se co děj. Pro mladší? Ne, ti tam ani nejsou zváni. Pro ty pokoutné prodavače? Ne, na ně je zákon krátkej, proč by si něco brali z dokumentu. Pro koho to tedy je? No, pro všechny, aby se pobavili lidskou blbostí, lidským žalem, beznadějí, i temnými zákoutími lidské duše. Takže zde vlastně nejde o nic, než o čistou zábavu, šikovně zabalenou do vážné sociální sondy, která investigativní formou odhaluje cosi shnilého ve státě českém absurdistánském... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Spolu s filmem byla také spuštěna „Petice proti šmejdům“, která rok po uvedení filmu nasbírala přes 170 000 podpisů. Jedna z dominantních firem, které se tímto druhem podnikání u nás živila, oznámila konec činnosti v ČR. Česká obchodní inspekce začala po uvedení filmu udělovat výrazně vyšší pokuty, ale hlavně – seniorů na předváděcích akcích skutečně výrazně ubylo. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (VášaVF)
  • Autorka původně neměla v úmyslu natáčet celovečerní film. Plánovala, že bude s natočenýmy záběry jen dělat osvětu v domovech důchodců. Kvůli velkému zájmu televize, distributora i široké veřejnosti se ale rozhodla pro film. (FoxxX)
  • Takzvaný německý soukromý vlastník zámku Klecany, jenž slouží jako sídlo firmy „šmejdů“, se jmenuje Jens Beckhäuser a platí za krále těchto prodejců s nekalými praktikami. (Nick321)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno