Reklama

Reklama

Muž z Ria

  • Francie L'Homme de Rio (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neustále na prahu smrti, ve víru dobrodružství snaží se vyrvat svou snoubenku ze spárů únosců Jean-Paul Belmondo... Vojín základní služby Adrien Dufourquet přijel na týdenní dovolenou do Paříže za svou snoubenkou Agnes Villermosovou. Ta je však unesena tajemnými muži, kteří pátrají po třech soškách, jediných památkách na ztracenou civilizaci Maltéků, které jsou zároveň klíči k bájnému pokladu. Adrien je muž činu a proto se okamžitě vydá únosce pronásledovat. Jeho cesta vede z Paříže do Rio de Janeira, dále do hlavního města Brasilie, pak do hlubin brazilských pralesů a nakonec zpět do Paříže. To vše v příběhu, kde jedna událost střídá druhou, scenerie se mění zázračnou rychlostí a hrdina se neustále ocitá v nebezpečí života, z něhož se mu daří uniknout vždy na poslední chvíli, a to jen proto, aby se vzápětí ocitl v dalším ohrožení. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (231)

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Příběh dobrodružného filmu Muž z Ria je až triviálně prostý, což je přinejmenším zvláštní, uvážíme-li fakt, že na scénáři pracovali čtyři lidé. Hlavnímu hrdinovi unesou snoubenku a on se za ní honí přes půl světa. Během dramatické cesty běhá, skáče, létá a je permanentně v ohrožení života. Režisér Phillippe de Broca musel v minulosti natáčet krátké armádní filmy na zakázku. Tato úmorná činnost ho krajně nebavila, a jak jemu, tak Belmondovi ležely druhá světová a především alžírská válka v žaludku. Během natáčení Muže z Ria tedy popustili uzdu fantazii a chtěli se především bavit. Vrátili se do dětských let a vymýšleli jednu šílenost za druhou. Právě kaskadérské kousky, rychle se měnící prostředí a elegantní kamerová práce Edmonda Séchana plně vynahrazují dějovou prostoduchost filmu. Výborná zábava i dnes. Více. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Ale tohle všechno jsou dnes už jen pohádky.......... Kdo by si nevzpomněl na scénu Agnes u moře v Riu, jak na opuštěné pláži potkala Nympha Neptuna. DIALOG : AGNES - Kde to jsme ? ADRIEN - Á dáma se probudila. Tak se podívej. AGNES - Co to je ? Víš jak se to tu jmenuje ? ADRIEN - Rio de Janeiro........... CHYBA VE FILMU - V 76 minutě přenášejí Agnes z jednoho auta do druhého a nechají auto z otevřenými dveřmi. Když však za několik vteřin jede kolem Adrien ( Jean Paul Belmondo) má auto dveře zavřené.......... Dobrodružná romantická komedie o hledání dávného pokladu Maltéků. CITÁT - Tak jsem obstál ? Nebo mám ještě zabít draka ? Scénář : Jean-Paul Rappeneau, Philippe de Broca, Daniel Boulanger a Ariane Mnouchkine. Kamera : Edmond Séchan ()

Reklama

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Milá dobrodružná komedie, která nás zavede až do samé brazilské džungle. Neohrožený J.-P. Belmondo se pouští přes půl světa, aby zachránil svou snoubenku, mírně trhlou, zato však nádhernou F. Dorleac. V 60. letech jistě unikátní snímek a začátek velmi zdařilé belmondovské trilogie "Muž z..." ;). "Růžovou z hvězdičkama" :D ()

classic 

všechny recenze uživatele

Muž z Ria je pôsobivým dobrodružným filmom, s komickými prvkami a s nádychom exotiky, keďže sa spolu s postavami ocitám v ďalekej Brazílii, kde sa konkrétne schyľuje i k naprosto zásadnému, scenáristickému zvratu, ktorý som úprimne, ani tak neočakával, o to viac som celkovo spokojnejším divákom, že na mňa zvyčajne nedýchala akási daná „predvídateľnosť”, i keď podotýkam, že filmu určite nechýbala určitá „naivita”, s ktorou i napriek tomu dokáže režisér Philippe de Broca, s ktorým sa mimochodom stretávam po prvýkrát, obstojne pracovať, čím ma hneď nadmieru oslovil, teda zrovna tým, ako pozoruhodne a priam šikovne, väčšinou koordinuje hercov, t.j. predovšetkým Jeana-Paula Belmonda (vrátane jeho počiatočných kaskadérskych výstupov, ktoré postupne naberú na obrátkach), kedy sa našťastie ani vôbec nemám čas pozerať na hodinky, koľko je vlastne hodín, koľko ešte chýba do konca... ? A na druhej strane zase uznávam, že samotné finále ma akosi príliš nenadchlo, kvôli čomu napokon musím strhnúť jednu hviezdičku, ale ináč nemám veľa kritických poznámok, prečo by som mal ísť s hodnotením ešte nižšie. Zároveň si však myslím, že je film i kvalitne nakrútený, má nadštandardne zvládnutú technickú stránku, a to najmä výbornú kameru Edmonda Séchana, ktorá doslova lahodí oku, rovnako ako takmer i bezchybná, strihová skladba, a taktiež i autentická výprava, ktorú som tak trochu predsa zmieňoval už o pár riadkov vyššie. Do svojej zbierky si následne môžem tiež poznačiť, že som videl aj ďalší snímok, v ktorom účinkovala pôvabná Françoise Dorléacová, ktorá by to zrejme dotiahla o dosť ďalej, nebyť osudného dňa 26. júna 1967, čo je proste osud, keď ja som toho názoru, že čo sa má stať, sa jednoducho stane, a tak smrť si príčinu vždy nájde. / ZHRNUTIE : Zhliadol som neuveriteľne nestarnúci a výborno-svieži film, od ktorého som to nečakal, a preto musím pochváliť nielen ústredného protagonistu, ale aj režiséra, ktorý sa postaral o vytvorenie nehynúcej klasiky, ktorú si obľúbilo mnoho generácií, a ktorú ešte objavia i tie nasledujúce...? Dúfam, že všetci kultivovaní diváci nevymreli/nevymrú.  ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky z nostalgie. Hrdinka slípka, amatérské rvačky, až přílišné zneužívání všech možných brazilských turistických atrakcí bez většího zapojení do příběhu... Už je to poněkud vyčpělé.... Dobré nápady pak vykradl Spielberg a zaranžoval je mnohem lépe, efektněji. Jen ten hořce sarkastický konec, kdy indiáni stojí na rozestavěné silnici a beze slova koukají, jak jim běloši bourají minulost i budoucnost, měl sílu. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (29)

  • V scéne na ceste Adrien Dufourquet (Belmondo) zachráni prof. Catalana (Servais) vo svojom Aero Willys z roku 1962. Ale keď auto spadne do priepasti, je to už FNM model JK, nie Willys. (Arsenal83)
  • V čase 1:07:43, když Norbert Catalan (Jean Servais) vychází ven z uzamčené místnosti a používá zapalovač, tak je zároveň vidět ruka, která dává pokyn hlídacímu psovi, ať vstoupí dovnitř místnosti. (Horryx)
  • V 76. minutě je Agnes () přenášena z jednoho auta do druhého, přičemž u jednoho vozidla jsou ponechány dveře otevřené. Když však jede o několik okamžiků později okolo Adrien (Jean Paul Belmondo), dveře jsou zavřené. (Terva)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama