foto

Daniel Ceccaldi

  • nar. 25.7.1927
    Meaux, Seine-et-Marne, Francie
  • zem. 27.3.2003 (75 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Daniel Ceccaldi se narodil v Meaux nedaleko od Paříže, jeho rodina měla ale původ na Korsice, jak ostatně napovídá italské příjmení. Otec byl úředníkem, lásku k umění vypěstovala v Danielovi matka, která jej od dětství často brala s sebou do divadla. Herectví studoval u Tani Balachové a krátce po druhé světové válce se začal objevovat na divadelních jevištích, jednu z prvních rolí dostal v Králi Ubu, koncem 40. let vystupoval na scénách Théâtre de Vieux Colombier nebo Théâtre de l'Oeuvre.

Před kamerou stál poprvé v životopisném filmu o slavném diplomatovi Talleyrandovi KULHAVÝ ĎÁBEL (Le diable boiteux, 1948), v němž sehrál Talleyranda v mladém věku. Během padesátých let pak začal častěji hrát vedlejší role ve filmech ze současnosti i adaptacích klasických literárních předloh, první větší příležitost mu přinesl další historický film KRÁLOVNA MARGOT (La reine Margot, 1954), kde hrál vévodu Jindřicha z Anjou. Větší úlohu novináře Jacquese Gauthiera hrál o rok později ve filmu ARSENE LUPIN KONTRA ARSENE LUPIN (Arsène Lupin contre Arsène Lupin, 1956), brzy nato začal spolupracovat také s televizí.

Během šedesátých let hrál Ceccaldi hlavně v kriminálkách a špionážních filmech, nevyhýbal se ale ani komediálnímu žánru, několikrát například točil s Jeanem Giraultem. Uznání kritiky mu však přinesla až spolupráce s Françoisem Truffautem, s nímž poprvé točil film HEBKÁ KŮŽE (La peau douce, 1964), později hrál pana Darbona, do jehož manželky se zamiluje hlavní hrdina, v dramatu UKRADENÉ POLIBKY (Baisers volés, 1968). Z první poloviny dekády 70. let se sluší připomenout několik populárních komedií, opět ve spolupráci s Jeanem Giraultem natočil film DOMOVNÍK (Le concierge, 1973), v níž ztvárnil jednoho z obyvatel luxusního nájemního domu, ve dvojici historických komedií ČTYŘI SLUHOVÉ A ČTYŘI MUŠKETÝŘI (Les quatre Charlots mousquetaires, 1974) a ČTYŘI SLUHOVÉ A KARDINÁL (A nous quatre cardinal, 1974) hrál krále Ludvíka XIII. Po boku Michela Galabru jsme jej mohli vidět v úloze zchudlého markýze Du Vélin v komedii VRÁTNÝ OD MAXIMA (Le chasseur de chez Maxim's, 1976).

Během sedmdesátých let navázal spolupráci s režisérem Pascalem Thomasem, od nějž dostal větší příležitosti celkem v sedmi filmech, jedinou hlavní roli starožitníka Charlese mu poskytla režisérka Nelly Kaplan v posmutnělé komedii CHARLES A LUCIE (Charles et Lucie, 1979). Ceccaldi mezitím také rozšířil svou galerii záporných postav policistů nebo politiků, které hrál ve známých filmech s J. P. Belmondem nebo A. Delonem (SMRT DAREBÁKA - Le mort d'un pourri, 1977; KDO NASTAVÍ KŮŽI - Pour la peau d'un flic, 1980). Pokračoval i v práci na divadle, působil na několika pařížských scénách, příležitostně byl i divadelním režisérem, mimo jiné se uplatnil také v dabingu nebo rozhlase. V televizi se prosadil i jako scénárista a podílel se například na vzniku seriálu DOBRÝ DEN, PANE OFFENBACHU (Les folies Offenbach, 1977).

Po režii dvou televizních filmů si vyzkoušel i režii celovečerního snímku a s Mireille Darc natočil komedii NIKDY PŘED SVATBOU (Jamais avant la mariage, 1982). Jako herec se tehdy ve filmu objevoval jen výjimečně, o to více účinkoval v televizi. Jako bankéře Sorbiho jsme jej i u nás mohli vidět v italském seriálu CHOBOTNICE 2 (La piovra 2, 1985). K filmovému herectví se vrátil opět ve spolupráci s Pascalem Thomasem (MANŽELÉ, ŽENY, MILENCI - Les maris, les femmes, les amants, 1989), později se ve filmu, televizi i divadle vyskytoval pouze příležitostně. Úplně naposledy se objevil ve filmu JEDNA Z NÁS (Elle est dos nôtres, 2003).

Daniel Ceccaldi zemřel následkem rakoviny jater 27. března 2003 ve věku 75 let. Od roku 1966 byl ženatý s Lucile Vacher a měl s ní dvě děti. Kromě všech již zmíněných aktivit byl Ceccaldi také nadšeným fanouškem sportu a sbíral staré knihy. Za své zásluhy o divadlo a film byl vyznamenán Řádem umění a literatury udělovaným ministerstvem kultury, při příležitosti 75. narozenin obdržel i nejvyšší státní vyznamenání, řád Čestné legie.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2004 Au bout du quai (TV film)
2003 Jedna z nás
2002 Hôpital souterrain (TV film)
2001 Kolo Ghislaina Lamberta
1999 Carův kurýr (TV film)
Francouzův syn
Portrait, Le (TV film)
1998 Deux flics (TV seriál)
Dieu seul me voit
Un grand cri d'amour
Věčná láska (TV film)
1997 Barbara
Čtvrtý král (TV film)
Liberté chérie
1996 Hors limites (TV seriál)
1993 Boeuf clandestin, Le (TV film)
1992 Feu Adrien Musset (TV film)
1990 Mad Monkey
1989 Manželé, ženy, milenci
Un amour tardif (TV film)
1988 Auto dělá člověka (TV seriál)
Casa a Roma, Una (TV film)
Colletti bianchi (TV seriál)
1987 Adventures of a Lady, The (TV seriál)
1986 Aventuriers du Nouveau-Monde, Les (TV seriál)
Privé, Le (TV seriál)
1985 Frontiers (TV seriál)
Chobotnice 2 (TV seriál)
Utajená láska
1984 Allô Béatrice (TV seriál)
Lucienne et le boucher (TV film)
1983 Adieu foulards
Braconnier de Dieu, Le
Quelques hommes de bonne volonté (TV seriál)
Soupière, La (TV film)
1982 Ça va faire mal!
Mozart (TV seriál)
1981 Celles qu'on n'a pas eues
Kdo nastaví kůži
Plouffe, Les
1980 Moustique, Le (TV film)
My budoucí hvězdy
Une merveilleuse journée
1979 Fabrique, un conte de Noël, La (TV film)
Karel a Lucie
Temps des vacances, Le
Tour du monde en 80 jours, Le (TV film)
Zpověď jen pro sebe
1978 Balada o bratrech Daltonových
Hôtel de la plage, L'
Ils sont fous ces sorciers
Páni ouřadové (TV film)
1977 Antivol (TV seriál)
Maestro, Le
Smrt darebáka
Un oursin dans la poche
1976 Hračka
Vrátný od Maxima
1975 Idiote, L' (TV film)
Nenapravitelný
Téléphone rose, Le
Un divorce heureux
1974 Amore
Au théâtre ce soir: Folle Amanda (TV film)
Au théâtre ce soir: Jeu d'esprit (TV film)
C'est jeune et ça sait tout!
Čtyři sluhové a čtyři mušketýři
Čtyři sluhové a kardinál
Dis-moi que tu m'aimes
France société anonyme
Chaud lapin, Le
OK patron
1973 Au théâtre ce soir: Adorable Julia (TV film)
Complot, Le
Domovník
Chute d'un corps, La
Jeune Fabre, Le (TV seriál)
Les Zozos
Pleure pas la bouche pleine
1972 Nez d'un notaire, Le (TV film)
Ossicum 12 (TV film)
Pas folle la guêpe
Po lásce
Trop jolies pour ętre honnętes
1971 Le leonesse
Poème de l'élève Mikovsky, Le
Soldat et la sorcière, Le (TV film)
1970 Au théâtre ce soir: Mary-Mary (TV film)
Lied der Balalaika, Das
Rodinný krb
1969 Agence Intérim (TV seriál)
Ours et la poupée, L'
Zlatá vdova
1968 Bourgeois gentilhomme, Le (TV film)
Ukradené polibky
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Max le débonnaire (TV seriál)
Poneyttes, Les
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Facteur s'en va-t-en guerre, Le
Monsieur le président-directeur général
Rvačka v Panamě
Vive la vie (TV seriál)
1965 Bonne occase, La
Diamantový biliár
Faiseur, Le (TV film)
Faites vos jeux, mesdames
Grosse caisse, La
Hrom do toho
Journal d'une femme en blanc, Le
La Métamorphose des cloportes
Misión Lisboa
Prachy a smůla
Quand passent les faisans
1964 Coplan, agent secret FX 18
Gros bras, Les
Hebká kůže
Muž z Ria
Patate
Requiem pour un caïd
1963 Appartement des filles, L'
Bricoleurs, Les
Les veinards
Pouic Pouic
Théâtre de la jeunesse: La case de l'oncle Tom, Le (TV film)
Voyage à Biarritz, Le
1962 Vient de paraître (TV film)
1961 Amours célèbres
Dans la gueule du loup
Les Lions sont lâchés
1960 Dialogue des Carmélites, Le
1959 Un témoin dans la ville
1958 Dame de pique, La (TV film)
Miss Pigalle
1957 Dobrodružství Arsena Lupina
Élisa
1956 Bonsoir Paris
Club de femmes
Mannequins de Paris
Marie-Antoinette reine de France
1955 Frou-Frou
Lumière d'en face, La
Madelon, La
Nana
Syn sladké Caroline
Velké manévry
1954 Mam´zelle Nitouche
Reine Margot, La
1953 Amours finissent à l'aube, Les
Deux de l'escadrille
Un trésor de femme
1952 Boží soud
1951 Une histoire d'amour
Zázraky se dějí jen jednou
1949 Maya
1948 Diable boiteux, Le

Dokumentární

1997 Magie Méliès, La (TV film)

TV pořady

1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Režijní filmografie

1982 Jamais avant le mariage
1980 Vol d'Icare, Le (TV film)
1978 Páni ouřadové (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace