Reklama

Reklama

Muž z Ria

  • Francie L'Homme de Rio (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neustále na prahu smrti, ve víru dobrodružství snaží se vyrvat svou snoubenku ze spárů únosců Jean-Paul Belmondo... Vojín základní služby Adrien Dufourquet přijel na týdenní dovolenou do Paříže za svou snoubenkou Agnes Villermosovou. Ta je však unesena tajemnými muži, kteří pátrají po třech soškách, jediných památkách na ztracenou civilizaci Maltéků, které jsou zároveň klíči k bájnému pokladu. Adrien je muž činu a proto se okamžitě vydá únosce pronásledovat. Jeho cesta vede z Paříže do Rio de Janeira, dále do hlavního města Brasilie, pak do hlubin brazilských pralesů a nakonec zpět do Paříže. To vše v příběhu, kde jedna událost střídá druhou, scenerie se mění zázračnou rychlostí a hrdina se neustále ocitá v nebezpečí života, z něhož se mu daří uniknout vždy na poslední chvíli, a to jen proto, aby se vzápětí ocitl v dalším ohrožení. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (231)

sator 

všechny recenze uživatele

Archaické....a ta idiotka au... Tento film považuje "Bebel"za začátek svých kaskáderských variací... Nechybělo však mnoho a natáčení skončilo smrtí Belmonda.Ve scéně kdy se přesouvá na laně mezi domy, spodní lano praská a Belmondo zůstává desítky minut viset na jediném, až do situace kdy v rukou ztratil cit...Život mu zachránil slavná francouzský kaskadér: https://www.csfd.cz/tvurce/70525-gil-delamare/, který sám o dva roky později umírá při natáčení filmu. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Beze strachu můžu říct, že střihač má koule. Protože udržet po celou dobu snímku střih typu "I don't care" a k tomu ho udržet funkční, tomu se říká kumšt. Dle mého odhadu s tím bude mít co dočinění Nová vlna, jelikož mi přišlo, že střih používá přesně postupy, které považuje divák u takového Truffauta za běžné, ale u dobrodružného rodiného filmu se mu můžou jevit přinejmenším podivné. 6/10 ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie a ještě lepší dobrodružný film. Hodně dobře se nechá poznat, čím se asi nechali inspirovat Steven Spielberg a George Lucas v osmdesátých letech pro vytvoření postavy Indiana Jonese. Protože právě "Muž z Ria" je "úplně první Indiana Jones". Spoustu vynikajícího dobrodružství prokládají skvělé fórky a výborné nápady. Jean-Paul Belmondo je neodolatelně ztřeštěný, Francoise Dorleácová je zase úžasně trhlá kočka. Zkrátka zábava jak vyšitá. 85%. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Muž z Ria je příkladem nestárnoucí a propracované populární žánrovky, u jaké i já coby náročný divák dokážu být nadmíru spokojen. Poté, co mi přinesl s odstupem času opakovaně stejný (a možná ještě větší) zážitek , neváhám jít do plného počtu. Z dobrodružně akčních blockbusterů roku 1964 u mě spolehlivě porazil nejen prvního Fantomase, ale i bondovského Goldfingera. Inteligentní směs akce, dobrodružství, komedie, romantiky a kriminální zápletky mi tady připadala ve velmi dobře vyváženém poměru, gagy, hlášky i jiné vtípky rozmístněny rovnomerně do celého filmu a příběh po celý čas držící pohromadě. Ke všemu, byť jen v prvních 15 minutách, tady máme jednoho z nejstylovějších detektivů 60. let (Daniel Ceccaldi) s věčně nasazeným a nezapáleným cígem v puse, a u následného dobrodružství jsem se tady překvapivě (narozdíl od jiných exotických spektáklů, které v mnoha scénách nedokážou zaujmout ničím jiným, než tím prostředím) vůbec nenudil. Tvůrci rozumně vysvětlili i nebývale silné fyzické schopnosti hlavního hrdiny včetně schopnosti řídit letadlo (Adrien má čerstvě za sebou vojenský výcvik a slouží u letectva, odkud vyjíždí na týdenní dovolenou), ačkoliv ostatně v takovém nadhledu, jakým celý film včetně nezdolného Belmondova hrdiny s nenásilným pomrkáváním po parodii oplývá, vlastně nějakou (ne)uvěřitelnost nemusím řešit... o to víc mě zároveň hodně bavily na Adrienovi ty nečekaně nezdařilé kousky, ať už šlo o havárii hned při první honičce nebo nepodarek s pytlem vápna (nímž chce praštit svoje protivníky, ale místo toho se mu pytel ve vzduchu roztrhne a zasype se vápnem sám), čímž se vůbec Belmondův Adrien s pomezi klasických akčních hrdinů odlišuje a připadá mi tak svou občasnou nedokonalostí ještě zábavnější. [90%] ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Takhle vypadala v 60. letech slušná komerce. Rozhodně ani tehdy nešlo o špičku, ale o příjemný nadprůměrný oddechový film. Dnes už Muž z Ria beznadějně vyčpěl. Pokud ho srovnáte s Mužem z Acapulca, který dodnes má co říct a stojí za vidění, spatříte výrazný kvalitativní rozdíl. Co zůstalo dodnes funkční, je výkon Jeana-Paula Belmonda, který si film prakticky ukradl sám pro sebe, a z jeho energických eskapád pochopíte, v čem spočívalo jeho kouzlo a proč se stal jednou z nejvýznamnějších francouzských hereckých hvězd 20. století. Za zmínku stojí ještě přítomnost tragicky zesnulé sestry Catherine Deneuve. Francoise Dorléac sice scénář nepředepisuje scénář nic jiného, než být rozverným diblíkem po boku hlavního hrdiny, ale i tak je poznat, že měla talent a mohla v kinematografii leccos dokázat. Scénář je ptákovina a logické díry vidíte, kam se podíváte, ale o to v téhle podívané opravdu nešlo. Jako komedie na mě Muž z Ria moc nefunguje, protože humor je, jak jen to říct, ne moc chytrý a tak se do paměti vryje opravdu jen to obsazení. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (29)

  • Když přibližně v 60. minutě padá auto prof. Catalana (Jean Servais) z útesu, je zřetelně vidět, že už nemá skla z oknech, byť je předtím mělo. (rakovnik)
  • Při vzdálenějších záběrech žlutého letadla, které Adrien (Jean-Paul Belmondo) pilotuje, je potah kabiny neporušený. Při záběru zblízka jsou vedle kabiny v potahu díry. (B__)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama