Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nutno říct, že zápletka je trošku přitažená za vlasy, ale to se v rámci dobrodružné válečné komedie, která si nehraje na nic víc, než příjemný a ryze oddechový kousek v pohodě ztratí, zvlášť když je výborně obsazená a dobře vypointovaná. Hodně pomáhá přítomnost Jeana-Paula Belmonda v hlavní roli, který si střihl tradičně charismatického sympatického hrdinu, který má nejednoznačnou polohu mezi statečným vojákem, příležitostným lupičem, cynickým svůdcem a kamarádem. Přihrává mu skupina dobrých herců v čele s Jacquesem Villeretem, je to obecně film, kde i malé role hrají velcí herci. Chytré dialogy a řada nečekaných zvratů spolu se zajímavou pointou dělají z filmu nadčasovou podívanou. Není to na čistokrevných 5*, ale ve srovnání s tím, jak si komedii představují dnešní filmaři, se k té páté hvězdičce nakonec přikláním. Svou roli hraje i kvalitní dabing z časů, kdy byl považovaný nejen za řemeslo, ale za svým způsobem umění. Celkový dojem: 90 %. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Takových 50%. Pro mě osobně docela velké zklamání. Jako by se film nemohl rozhodnout, jestli to bude drama nebo komedie. Na komedii tám bylo velice málo vtipu a drama to nebylo pořádně udělané. Bylo tady pár hlášek, ale to bylo tak vše, děj byl takový nijaký, občas mě to i nudilo. Belmonda mám rád, ale todle byla dost slabota na něj. Škoda. Howgh! ()

Reklama

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Na nic se nečeká a jak skončí titulky začíná jízda přes mrtvoly. J.P. Belmondo hláškuje jak o život, kulisy v podobě Cizinecké Legie, Afrika Korpsu, zlata a Tunisu mu každou chvilku nahrávají na smeč. Přes hodně drsných scén a brutálních kotrmelců se jedná o jeden z nejzábavnějších filmů v Bébého filmografii. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Inu, není každý den posvícení...byť s Belmondem. 1)  51letý Bebel si svou úroveň drží, je takový, jakého ho známe z jiných podařenějších filmů. Co je ale jiné, je nuda._____   2)  Přestože scenárista 64letý Michel Audiard měl za sebou mnoho velmi úspěšných filmů (i s Belmondem) a rovněž 64letý režisér Henri Verneuil také patřil k vcelku úspěšným tvůrcům, tentokrát jsem se nudil. Vlastně ani nevím proč. Kdybych si četl scénář samostatně, asi bych byl nadšený. Výborní herci za to taky nemohou. Prostou vylučovací metodou docházím k závěru, že zklamal režisér. Proč se vlastně divím? Ze sedmi jeho filmů, které jsem ohvězdičkoval na ČSFD, jsem dal čtyřem tři hvězdičky a třem po dvou hvězdičkách._____ 3)  Zaujalo mě, že na IMDb má snímek 61 % oproti místním 75%._____ 4)  Výstižný koment: Schlierkamp***. ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle mrchožroutský film si na mě smlsnul. Vydržel jsem ho cca 40. minut, pak jsem to vzdal. Nedodívané a ani toho nelituji. Něco tak prasácky ubohého jsem dlouho neviděl. Pokud ve filmu, přes příšerný děj a zápletku číslo nula, došlo na nějakou akci, tak jsem se chlámal jak pominutý. Dotáhl jsem to ke rvačce legionáře Belmonda s nějakým druhým zavile se tvářícím legionářem. To se nedá popsat, to se musí vidět. Překližka přeražená o Belmondovu hlavu, do toho Krampolův jakože namáhaný hlas při rvačce a pak zvuky při úderech, jak když bušíte do něčeho, co spíše připomíná duté zdi než úder do těla a ještě i totálně asynchronní. Dál jsem neměl sílu. Film opravdu šílený a ani ten Belmondo si nezaslouží za svůj buldočí rypák ani tu jednu hvězdičku. 0% je odpovídající hodnocení francouzského válečného shitu. Nechápu, jak s touhle jakože klasikou a přitom starou hrůzou, někdo může být spokojený a novinky tady končí v podprůměru. Ach jo, mě to tady tak už neba. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • V čase 01:07:00 táhnou Mahuzard (Michel Constantin) s Béralem (Jacques Villeret) vozík, zlato v něm má obsah asi 1 m³, tudiž utáhnou ve dvou 19 tun. Ve skutečnosti by je neuvezl ani furgon, do kterého jej naložili. V čase 01:17:00 pak Augagneur (Jean-Paul Belmondo) lehce sbírá i nese v dlaních dvě zlaté cihly o průřezu odhadem 0,6 dm² a délky 5 dm, tedy obsahu asi 3 dm³. Nejen že každá by vážila asi 58 kg, ale navíc se tak velké nedělají. Běžně mají cca 12,5 kg. (aquacam)
  • Tank, který se ve filmu objevuje, je lehký SK-105 Kürassier, jehož výroba začala v 70. letech v rakouské zbrojovce, nesoucí později název Steyr-Daimler-Puch. (Lucas87)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Mahdia a Hiboun v Tunisku. (dyfur)

Reklama

Reklama