Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadá naprosto skvěle. Alain Delon je jako správný policajt prostě klasicky dobrý, ale Jean-Louis Trintignant je jako grázl naprosto skvělý. Bohužel tím jak snímek graduje, se z toho... no vlastně ta gradace se z toho vytrácí a finále mě spíše zklamalo a ty pocity mi vydržely především. Škoda. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Škoda, že dneska už nejsou takoví detektivové, co jdou stále - ač jsou jací jsou - za svým cílem, tedy odhalit zločince, a škoda, že už nejsou takoví zločinci - jako tenkrát - co měli styl, vkus, bylo v nich něco tajemného a přitažlivého. A tak se tyhle dva světy pěkně střetávali a docházelo mnohdy k nečekaným zakončením. A. Delon na vrcholu svých sil, podobně jako Jean-Louis Trintignant a jiní. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tahle kriminálka nestárne, pořád je výborná, ode mne bez připomínek.. Alain Delon zahalený cigaretovým dýmem je v roli inspektora Borniche skvělý, moc se mi líbí, no a Jean-Louis Trintignant jako vraždící monstrum tak přesvědčivý, že mi z něj a jeho ledových očí běhá mráz po zádech ještě teď.. Film, ke kterému se vracím, dnes večer potřetí.. Pochvalu zaslouží i velice příjemný dabing, zejména Josef Abrhám a Josef Vinklář odvedli znamenitou práci.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Co všechno čekáte od vynikající kriminálky? Charismatického detektiva, charismatického zločince, pořádně zamotaný případ, vraždu, pátrání, další vraždu, zápletku, rozuzlení a úderné dopadení. A tohle všechno najdete v Povídce o policajtovi. Vy, kteří jste jej zatím neviděli, honem rychle to napravte! Nezapomenutelná retroatmosféra, unavený detektiv Borniche, který kouří jednu za druhou (vynikající Alain Delon), chladnokrevný a až nebezpečně charismatický záporák Buisson (životní role Jeana - Louise Trintignanta), Mário Ital, brutální polda Lucian, krásná Bornicheova manželka a další žánrové lahůdky na vás zde čekají. Nejlepší Francouzská kriminálka a možná i nejlepší kriminálka vůbec. 100%. P.S.: Dabing ČST filmu dodává nepřeberné grády a film je s ním možná lepší, než v originále. Josef Abrhám namluvil Alaina Delona snad nejlépe ze všech a Jeana Louise Trintignanta nemohl namluvit nikdo lépe, než Josef Vinklář. A co je nejdůležitější - kdyby se náhodou v době vzniku dabingu natočil český remake, umím si v hlavních rolích Abrháma (narozdíl třeba od Pavla Trávníčka) a Vinkláře představit. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Od tandemu Jacques Deray, Alain Delon a zde ještě Jean-Louis Trintignant divák očekává / právem /, kvalitní krimi zážitek a ten se divákovi samozřejmě dostane měrou vrchovatou. Vlastně je to stejný, jako když holky ode mě očekávají / právem /, kvalitní erotický zážitek a ten se holkám samozřejmě dostane měrou vrchovatou. Jen některý husy to asi ještě neví, nebo co a klidně si mě dovolí poslat do hajzlu, když je balim. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Film byl natočen a vytištěn na 35mm negativ pomocí sférických kinematografických postupů, jak bylo běžné u filmů vyráběných od 50. do počátku 90. let. (classic)
  • Skutečný Émile "Mimile" Buisson, francouzský gangster a veřejný nepřítel číslo 1, byl zodpovědný za více než třicet vražd a sto loupeží. (sator)
  • Delonův výkon byl natolik přesvědčivý, že ho ocenil i v té době ještě žijící skutečný inspektor Borniche. (Hans.)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama