Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1789, do pádu Bastily schází jen několik dní. Bohaté šlechtice však straší nejen vzrůstající nevole lidu, ale zároveň muž v masce, který po svých loupežích nechává za sebou známou vizitku – černý tulipán. Jediným úspěchem policie je to, že je postrach aristokratů poznamenán na tváři sečnou ranou. Velitel policie má své podezření a nyní jen čeká, že se mu přede všemi potvrdí. Netuší ovšem, že Guillaume de Saint-Preux má mladšího bratra, který jako by mu z oka vypadl. A tak na slavnost přichází „Guillaume“ s tváří a úsměvem nevinného chlapce… Slavný přepis neméně slavné literární předlohy Alexandra Dumase natočil s Alainem Delonem v titulní dvojroli režisér Christian-Jaque. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

videofil 

všechny recenze uživatele

Narozdíl ode mne se mým rodičům tento film líbí. To byl také důvod, proč jsme si ho kdysi natočili na video. Když jsem tento film viděl poprvé nijak zvlášť mě nezaujal. Asi před čtrnácti dny jsem si ho po delší době pustil znovu na videu a z odstupem času musím přiznat, chvílemi jsem filmu chtěl dát tři hvězdičky. Ale pořád váhám a zatím své původní hodnocení měnit nechci. Abych pravdu pověděl, herce jako jsou Delon nebo Belmondo jsem měl vždycky rád spíše v drsných kriminálkách a gangsterkách. V těchto historických filmech jako Černý tulipán nebo Manželé z roku 2. jsem je nikdy nemusel. Spíš mě takové filmy v jejich podání vždycky nudili. Prostě kriminálky a gangsterky jim sednou přímo na tělo. Co se českého dabingu týče, Delona zde docela dobře nadaboval Ladislav Lakomý. Kvůli svým rodičům doufám, že film někdy vyjde na dvd, byl by to pro ně hezký dárek. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Aj keď ostanem so svojim hodnotením osamotený, nemôžem inak. Na tri hviezdičky to u mňa Čierny Tulipán nedotiahol. Dôvodom je možno chýbajúca nostalgia, pretože tieto šermovačky a iné zábavky francúzskej šľachtu z obdobia Ľudovíta (číslo si každý doplní sám) ma nebrali už v dobe mojej mladosti. Christian-Jaque nakrútil dvoch Tulipánov - Fanfána a tohto čierneho. Ale nejní to k přirovnání, ako by povedal Vlasta Burian. A tak jediným pozitívom tohto filmu pre mňa ostáva inteligentný arabský kôň Voltaire. ()

Reklama

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Další z příběhů Alexandra Dumase, který se stal nesmrtelným díky filmovému zpracování. Pro mě rozhodně jeden z filmů který poznamenal mé dětství a založil mou lásku k historicko-dobrodružnému žánru. No uznejte, jaká malá slečna by nemohla nemilovat mladého Alaina Delona (samozřejmě jenom toho hodnýho) a jeho věrného koně Voltaira. Na rozdíl od mnoha jiných filmů které jsem viděla v dětství ale tendle pro mě neztratil nic ze svého kouzla ani dnes (snad jen ten Delón už mě tolik nebere :-D). Má to švih, má to kouzlo, má to humor a nadsázku aniž by to ubralo na takovém tom reálném vzezření, úžasný kostými a zapamatovatelnou hudbu, kterou si člověk nechtěně prozpěvuje ještě tejden. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

La Tulipe Noire. Ať s jizvou, či bez, vždy hladce oholen, ke klátění vdaných dam a loupení naladěn, za vestu strachu metajíc kostky ledu, nebezpečí směje se do tváře.. Romantický Double Delon Impact plný šermu, jemného nádechu parodie, aristokratických paruk a nadržených zvonů revoluce. Bohužel jej však řadím o stupínek níž, než Cartouche - už jen proto, že Belmondo v rámci budování image neplenil záhonky s holandskou národní chloubou.. ()

Evis 

všechny recenze uživatele

Připojuji se ke všem uživatelům, pro které je Černý tulipán romantickou srdcovkou jejich dětství. Mladý a nádherný Delon, jeho chytrý kůň Voltaire a otravný La Mouche. Dabing mám spojený s panem Ladislavem Lakomým a Jiřím Tomkem. A na Černého tulipána jsem si hrála i já s kamarádkou...:-) Prostě milovaná klasika, nemůžu jinak než za 5* ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Snímek vyprodukovalo filmové studio v Nice, vzhledem ke španělské koprodukci ale velká část natáčení probíhala také ve Španělsku, mimo jiné ve starobylých městech Cáceres a Trujillo nedaleko portugalských hranic. (argenson)
  • I když film nemá nic společného se stejnojmenným románem Alexandra Dumase, je zde odkaz na jeho nejznámější dílo Tři mušketýři. V momentě, když Caroline ukazuje Julienovi trik s kordem, říká, že je to dědictví po jejím pradědečkovi, který byl mušketýr a jmenoval se Porthos. (Chevees)

Reklama

Reklama