Jsem nesmělý, ale léčím se
Je suis timide... mais je me soigne
Som nesmelý, ale liečim sa
Komedie
Francie, 1978, 88 min
Pierre RichardHudba:
Vladimir CosmaPlakáty
Pierre je vrchním pokladníkem v hotelu ve Vichy. Je takový bojácný, plachý a nesmělý, že nedokáže nikomu říct ne. Když se však jednoho dne srazí s Agnes, Pierre se do ní vášnivě zamiluje. A nic mu nestojí v cestě, aby ji následoval do Nice, kde sleduje každý její krok. Pomáhá mu Aldo, který se stává jeho soukromým učitelem v získávání ženských srdcí. Pierre se neváhá zaměstnat v hotelu, kde je Agnes hostem. Umývá nádobí a dělá jednu hloupost za druhou. Bláznivá komedie jak se patří, dovedená až do absurdity. Čeho všeho je Pierre schopný, aby získal svou lásku...? (oficiální text distributora)
lebowski
Řekl bych,že nejlepší komedie s Pierrem Richardem,jako dítě jsem se skvěle bavil(15.3.2003)
Enšpígl
Film jsem naposled viděl jako harant, takže už jsme pochopitelně zapoměl jak zábavná tahle Richardovka je. Což se mě vymstilo při scéně "hasič" kdy jsem si zrovna chtěl nalejt do chřtánu větší množství zlevněného vína, ale Pierre tam zrovna tak zapierroval, až jsem ho celý vyprsknul ven, to se fakt nedalo. To je regulérní magor tenhle člověk. Nejlepší na Pierrovi je, že se na jeho komice nikdy nepozná finalová část, když už scéna graduje a já nevím kam všechen ten smích vysypat, přijde jako by konec, ale někdy jen proto, aby Pierre za několik vteřin dotyčnou scénu ještě dohrál takovým způsobem, že už jsem doslova v křečích smíchu řval "už ne, už dost, nebo chcípnu", třeba právě ta scéna s hasičem nebo nákup spoďárů. A to není všechno, on se dokáže třeba jednou větou nebo nějakou miniscénečkou k těm velkým komickým situacím ještě vrátit a sestřelit mě znovu, což je naprosto geniální. Nerad bych zapoměl na Aldu Maccione, on je sice takovej hereckej ekvikvalent pražský Slavie čili věčně druhý, ale nahrávat hlavňo rolistům to on umí nejlíp na světě. Ještě k Pierrovi. On tyhle nesmělé chlapíky dával fakt tak dokonale, až by jeden nevěřil že v realu se pan Richard vyspal s půlkou Francie a to jen proto, že ta druhá půlka byli chlapi.(25.10.2010)
Oskar
Příručka pro nesmělé. Pierre Richard se na mém žebříčku nejoblíbenějších komiků nikdy neprodere na nejvyšší příčky, obsazené prvoligovými štamgasty (de Funés, Matthau, Sellers...), na můj vkus je moc italský. Mnohem víc si ho cením jako gagmana, tvůrce. Tato jeho komedie patří na jednu stranu k nejslabším z hlediska scénáře (tomu vážně neříkám souvislý příběh), na stranu druhou k nejlepším co do účinnosti gagů. Scéna s petanquem ("Ten chlap na mě čumí!"), nákup spodního prádla, napodobování hosta v restauraci... I když se zatvrdíte a řeknete, že se takovým kravinám smát nebudete, za chvíli vám začnou cukat koutky, scéna vygraduje ad absurdum a pokud se nerozřehtáte, změřte si puls. Jsou zkrátka komedie, které nesplňují teoretická pravidla, ale prakticky jsou k zešílení vtipné. 70%(4.11.2005)
Jossie
Opravdu dobrá francouzská komedie s výborným Pierrem Richardem. Kdysi byl opravdu zážitek dívat se na francouzské filmy.(20.11.2004)
B!shop
V podstate typicka Richardovka, kde je Richard za naprosty stydlivy hovadko a neustale do neceho vrazi, o neco zakopava a podobne. Pribeh neni dulezitej, tohle je jen sled scenek, kde chce ze vseho nervozni Richard upoutat pozornost zensky a skvele mu na jednotlivy fory nahrava Maccione. Bavil jsem se skvele, ale ze by se jednalo o nejlepsi richardovku to rozhodne ne.(10.6.2010)
Xmilden
Několik opravdu vyvedených gagů, jinak ovšem upřímně znám od Velkého Blondýna lepší a promyšlenější filmy. Tento bych hodnotil na úrovni 70%.(14.6.2010)
Altamir
Richard ve své typické zmatkářské roli nesmělého bankovního úředníčka, který se vydává pronásledovat a sbalit dívku svých snů. Zdatně mu v tom "sekunduje" jeho společník, který mu má dodávat sebedůvěru.(19.3.2003)
NinadeL
Jsem nesmělý, ale vleče se to. Nicméně jako reminiscence s Dvěma týdny štěstí docela milé.(6.7.2010)
LiVentura
co dodat...klasaů..(17.7.2007)
WANDRWALL
Skvěý výchozí bod. Nesmělost a její překonávní. Ideální pro vrcholné období režiséra a herce P. Richarda. Měl jsem období, kdy jsem byl tímhle člověkem moc fascinován, a proto mi zůstal za prsty i tenhle film, který si zase rád po čase pouštím pro jedinečné a vysoce lidské gagy.(29.9.2010)
bloom
Tenhle film ukazuje, že Pierre Richard hledal svého partnera do dvojice. Hrál s Victorem Lanouxem, Gérardem Depardieum, dokonce měl hrát s Funésem v Křidýlko nebo stehýnko. Já však miluji tuto komedii, kde byl jeho partnerem Aldo Maccione, který je známý jako Tassin z prvního dílu sedmé roty, ale v dalších dílech byl nahrazen Henrym Guibetem. Myslím, že Maccione byl Richardův nejlepší partner už kvůli scéně v restauraci.(8.2.2006)
blackrain
Řidička kamionu, kterou si Pierre stopnul byla lehce šílená. Ještě štěstí, že se včas dostal z jejích spárů. Jako myči nádobí mu to taky zrovna moc dobře nešlo. Ale pro lásku se musí trpět a snášet různá příkoří. On musel trpět hrozně, když byl tolik nesmělý. Měl spolehlivého učitele, který mu vždy dobře poradil. Sedět s nimi u stolu v restauraci bych nechtěla. Zřejmě bych se z nich asi zbláznila. Po strasti plné cestě se se svou milovanou ženou setkal, respektive, si ji s Aldem stopnul. Takže se dá říci, že se z nesmělosti vyléčil nebo ji spíš hodil úplně za hlavu. Aldo Maccione skvěle doplňoval Pierra Richarda. Richard opět ve své typické roli zmatkáře. Bez těch různých zmatků bychom ho ale jako komika neznali. Vždyť ho proslavily.(26.10.2009)
dopitak
Bláznivá komedie, která ničím neurazí, s milým hudebním podkresem a naprosto úžasným starý českým dabingem (Filmové studio Barrandov dabing 1980, Petr Oliva, Pavel Trávníček, Ljuba Krbová a další), který tomu přidává dvojnásobek humoru. Scéna ve vesnické hospodě je krásným příkladem toho, že i humor lze zahrát i beze slov. Mimochodem, snad všechny herečky do jedné v tomhle filmu opravdu stojí za podívání!(4.12.2011)
fannah
Nejlepší komedie s P.R., scénář: Jean-Jacques Annaud...SKVĚLÉ(18.6.2011)
.maggie.
Na rozdíl od všech Velkých Blondýnů, u kterých jsem se jako malá i nudila, tohle jsem v dětství viděla přibližně 986-krát:) Pro mě to byly naprosto ikonické komediální scénky, uvedení do světa bláznivé komedie, které mi už po zbytek života v tý hlavě zůstalo:-) Nedávno jsem to viděla znova, a musím uznat že ten humor je opravdu hodně infantilní, ale pro mě je to nezapomenutelné:-)(8.10.2008)
Thomick
Scénář možná slabší, ale gagy v podání PR jsou stále (takřka) vždycky humorné.(12.10.2009)
gabin(a)
Viděla jsem kdysi dávno, ovšem scénu "Á - vezmu talíř, myju talíř, suším talíř, hodím talíř" okořeněnou geniálním hercem malých rolí, co hrál plukovníka v četnících, si připomenu při každém mytí nádobí. Snažím se film sehnat, protože se mi hrozně líbil. Opět francouzské věčné a vděčné téma chlápků, co drží spolu, Pierre Richard, Aldo Maccione (geniální ve Zvířeti jako Sergio Campaňés, ubohý Ital ztracený v Paříži, sempre solo....) a Riviéra, richardovský humor....prostě skvělá oddychovka. Jestli je toto humor, který bývá nazývaný infantilní, pak mi vůbec nevadí....(9.7.2010)
charge
Řekl bych, že se jedná o nejlepší film v režii Pierra Richarda. Jakoby se již poučil ze svých předchozích nezdarů (podprůměrných snímků) a od režisérů s nimiž v předchozích letech spolupracoval.(21.12.2007)
Master19
Jak Pierra Richarda nemusím, tak u tohoto snímku jsem se docela bavil. Sice se úplně nedokázal vyvarovat trapných a zbytečných scén, ale pro těch pár minut smíchu za shlédnutí přece jen stojí.(22.7.2009)
asirtes
božská komédia ;P(31.3.2010)