foto

Jacques François

  • nar. 16.5.1920
    Paříž, Francie
  • zem. 25.11.2003 (83 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

François pochází z Paříže, jeho otec byl advokátem, matka byla Američanka. Sám později ve svých pamětech napsal, že rodinné prostředí, v němž vyrůstal, a církevní středoškolské vzdělání vyústilo v jeho distingovaný a civilní projev, který byl pak využit filmem v desítkách vedlejších rolí. Začal hrát již za druhé světové války, na divadle debutoval v roce 1941, krátce nato přišla i první filmová role v dramatu LES AFFAIRES SONT LES AFFAIRES (1942). V průběhu války sloužil ale také v námořnictvu a vysloužil si ocenění Válečným křížem. Po válce se vrátil k herectví, na divadle ztvárnil řadu postav převážně ve francouzském repertoáru, ale také v klasických hrách zahraničních autorů (např. Čechov, Turgeněv). Na divadle sklízel úspěchy především v 50. a 60. letech na prknech Théâtre de l'Atelier, v 80. letech pak vynikl na scéně Théâtre du Palais-Royal.

Ve 40. letech pokračoval také ve své filmové kariéře, prosadil se také v Hollywoodu a objevil se ve slavném muzikálu THE BARKLEYS OF BROADWAY (1949). Jako Aramis hrál v Hunnebellově adaptaci TŘÍ MUŠKETÝRŮ (Les trois mousquetaires, 1953), která však dodnes zapadla díky lepšímu zpracování v pozdějších dekádách. Vidět jsme jej mohli také ve slavných VELKÝCH MANÉVRECH (Les grandes manoeuvres, 1955). Pak se věnoval především hraní v divadle a na přelomu 50. a 60. let dočasně zcela skoncoval s filmováním. Ve filmu se pak objevil znovu až se snímkem LE CLAIR DE TERRE (1970).

Jacques François hrál ve svých začátcích větší role zhruba ve dvaceti filmech, až na výjimky dnes ovšem zapomenutých. Jeho skutečná filmová kariéra paradoxně ve vedlejších rolích začala až po jeho padesátce. Stal se vyhledáváným představitelem ředitelů, právníků, důstojníků nebo aristokratů, v četných historických filmech hrál skutečné osobnosti francouzských dějin, ve svých rolích uplatnil noblesní herectví se strohými výrazovými prostředky. Obsazovali jej nejslavnější režiséři té doby a i u nás známe Françoise jako zdatného sekundanta skutečných hvězd francouzského filmu. V 70. a 80. let šel z filmu do filmu a zaznamenat jsme jej mohli po boku Louise de Funèse ve filmech DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA (Les aventures de Rabbi Jacob, 1973), JEDEN HOT A DRUHÝ ČEHÝ (La Zizanie, 1978) nebo ve dvou posledních dílech četnické série, s Pierrem Richardem hrál v komediích HRAČKA (Le Jouet, 1976) nebo JSEM NESMĚLÝ, ALE LÉČÍM SE (Je suis timide... mais je soigne, 1978), dále například s Claudií Cardinale ve slavné veselohře DÁREK (Le Cadeau, 1982). Hrál ale také v jiných žánrech, v menší roli jsme jej mohli vidět například v americkém politickém dramatu DEN ŠAKALA (The Day Of The Jackal, 1973). V této době François značně rozšířil počet svých televizních rolí, hrál v řadě seriálů, i u nás jej bylo možno vidět v nepříliš zdařilém novějším zpracování VINNETOUA (Vinnetou, 1980). Až koncem 80. let z pochopitelných důvodů pokročilého věku François postupně mizel z filmového plátna i z televize. V menší filmové roli se objevil naposledy v dnes již slavném uměleckém eposu KRÁL TANČÍ (Le roi danse, 2000). Za šedesát let vytvořil François téměř 140 filmových a televizních rolí.

Jacques François byl za svůj přínos francouzskému divadlu a filmu oceněn řádem Čestné legie, byl též vyznamenán Řádem umění a literatury francouzského ministerstva kultury. Napsal také své paměti, které vyšly v roce 1992 pod názvem Rappels. Zemřel v Paříži 25. listopadu 2003 ve věku 83 let. Jeho manželkou byla od roku 1966 herečka Madeleine Delavaivre, s níž měl syna Cyrila.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2015 Si Guitry m'était conté (TV seriál)
2001 Clair de Lune
Fifi Martingale
2000 Herci
Král tančí
1999 Rub a líc
1998 Návštěvníci 2: V chodbách času
1996 Můj pasák
Tašunga
1995 Veuve de l'architecte, La (TV film)
1994 Adieu les roses (TV film)
Chêques en boîte (TV film)
1992 Amies de ma femme, Les
Cravates léopards, Les (TV film)
Danseurs du Mozambique, Les (TV film)
1991 Des cadavres à la pelle (TV film)
Fils du Mékong, Le
Operace Corned Beef
Robinson et compagnie
Triplex
1990 Gens ne sont pas forcément ignobles, Les (TV film)
Gorille, Le (TV seriál)
1989 Invité surprise, L'
Les pique-assiettes (TV seriál)
Mes meilleurs copains
1988 Palace (TV film)
Ravissement de Scapin, Le (TV film)
Studený pot (TV seriál)
Sueurs froides: La panne (TV film)
Vivement lundi (TV seriál)
1987 Bonjour maître (TV seriál)
Rozmařilý život Gérarda Floqua
Rusa, La
1986 Aventuriers du Nouveau-Monde, Les (TV seriál)
Espionne et tais-toi (TV seriál)
Sauve-toi, Lola
Takhle to děláme v Moskvě
1985 Liberté, égalité, choucroute
Petite fille modèle, La (TV film)
1984 Až do září
Egmont (TV film)
Fête, La (TV film)
Krev těch druhých
Mystérieux docteur Cornélius, Le (TV seriál)
Parents ne sont pas simples cette année, Les
Tęte dans le sac, La
Tueur triste, Le (TV film)
1983 Afričan
Dědoušek se dal na odboj
Muž, žena a dítě
1982 Četník a četnice
Dárek
Le Père Noël est une ordure
Malesherbes, avocat du roi (TV film)
Mozart (TV seriál)
Nuit du général Boulanger, La (TV film)
Tête à claques
Toutes griffes dehors (TV seriál)
1981 Celles qu'on n'a pas eues
Gaston Lapouge (TV film)
On n'est pas des anges... elles non plus
Pause-café (TV seriál)
San-Antonio ne pense qu'à ça
Tais-toi quand tu parles!
1980 Dossiers éclatés: Le querellé ou La nécessité d'être comme tout le monde, Les (TV film)
Vinnetou (TV seriál)
1979 Belle vie, La (TV film)
Četník a mimozemšťané
Je te tiens, tu me tiens par la barbichette
Mluv, mluv, zajímáš mě
Moyens du bord, Les (TV film)
Rien ne va plus
Zpověď jen pro sebe
1978 Jeden hot a druhý čehý
Jsem nesmělý, ale léčím se
One, Two, Two: 122, rue de Provence
Sedm lednových dnů
1977 Esprit de suite (TV film)
Mzda strachu
Turlututu (TV film)
1976 Hračka
Cheval évanoui, Le (TV film)
Chi dice donna, dice donna
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
Le chat et la souris
Washington Square (TV film)
Zvláštní oddělení
1974 Antoine et Sébastien
Beau-François (TV film)
1973 Décembre
Chinois à Paris, Les
Moi y'en a vouloir des sous
Rabín Jákob
R.A.S.
Šakal
1972 Atentát v Paříži
Églantine
Pot-Bouille (TV seriál)
Revolver sous la pluie, Le (TV film)
Talleyrand ou Le sphinx incompris (TV film)
Tout le monde il est beau, tout le monde il est gentil
1971 Au théâtre ce soir: Virage dangereux (TV film)
1970 Brigade des maléfices, La (TV seriál)
Clair de terre, La
Un jeu d'enfer
1967 Une aventure de Sherlock Holmes (TV film)
1964 Château en Suede (TV film)
1955 To Paris with Love
Velké manévry
1954 Par ordre du tsar
Si Versailles m'était conté
1953 Mon gosse de père
Père de Mademoiselle, Le
South of Algiers
Tři mušketýři
1952 Trois femmes
1951 Encore
Foreign Intrigue (TV seriál)
První po Bohu
1950 Édouard et Caroline
Patto col diavolo
1949 Písně z Broadwaye
1948 Une grande fille toute simple
1946 Affaire du collier de la reine, L'
1943 Kapitán Fracasse
1942 Affaires sont les affaires, Les

Dokumentární

2003 Bronzés, le père Noël, papy et les autres, Les (TV film)

TV pořady

2001 AlloCiné talkshow (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1954 La joie de vivre (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace