Reklama

Reklama

Emperor

  • Česko Císař (více)
Trailer 1

Rozhodnutí o osudu národa závisí na jediném muži... Britský režisér Peter Webber (nar. 1968) zaujal už svojí prvotinou pro kina, historickým snímkem o malíři Vermeerovi a jeho služebné, která se stane předlohou jednoho z jeho obrazů, Dívka s perlou (2003). I ve svém druhém filmu Císař (2012) se obrací do historie, i když mnohem méně vzdálené. V tomto dramatu podle skutečných událostí líčí vyšetřování amerických úřadů, zda japonský císař Hirohito byl či nebyl válečným zločincem a má-li být jako takový souzen. Choulostivé rozhodnutí, které bude mít zásadní vliv na budoucí podobu Japonska, je v rukou velitele amerických okupačních sil, generála Douglase MacArthura (Tommy Lee Jones). Hlavním hrdinou snímku je ovšem jeho poradce, specialista na japonské záležitosti Bonner Fellers (Matthew Fox, známý především z televizního seriálu Ztraceni), který má svému nadřízenému připravit podklady pro konečný verdikt. Snímek je zajímavou sondou do historie poválečného Japonska i do mentality jeho obyvatel. Tvůrci se většinou drželi faktů, byť jednu zásadní změnu provedli. Fellersovi přidali do vínku romantický vztah s japonskou dívkou Ayou, aby jeho rozhodování učinili ještě těžším. Film vznikl v nezávislé americké produkci s vydatným přispěním japonské strany. Vedle hereckých výkonů hlavních představitelů mají na výsledném tvaru snímku lví podíl novozélandští výtvarníci scény a kostýmů Grant Major a Ngila Dicksonová, kteří oba prosluli spoluprací s Peterem Jacksonem na trilogii Pán prstenů a oba získali Oscary za její závěrečný díl. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (84)

Wysch 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho jsem uvažoval, jestli 3 nebo 4... Ale prd, to není vůbec pravda. Ve skutečnosti jsem chvíli uvažoval, jestli půjdu opravdu proti proudu a dám plnou dardu, a to z několika důvodů: Zaprvý se film snaží ukázat, že východoasijskou kulturu, resp. japonskou kulturu, nemůže západní člověk nikdy pochopit; zadruhý Matthew Fox je výtečnej; zatřetí Tommy Lee Jones, ať už MacArtymu není vůbec podobnej, má okoukaný jeho gesta, až to vtipný není; začtvrtý Eriko Hatsune je nádherná ženská a zápátý ta všudypřítomná atmosféra poválečnýho Japonska má svoje kouzlo a svojí filmovou krásu. Nakonec jsem ale dal 4, protože ve skutečnosti celý ten zárodek příběhu, totiž předválečná love story, mi přišel vlastně prvoplánovej (neřekl bych, že zbytečnej), a do té politiky snímek spíš nakoukl, než aby vhlédl zhluboka dovnitř. Ale za to, že se nenásilně a upřímně snaží film ukázat, jak odlišní vlastně jsme, si ode mně zaslouží jeden velký potlesk. Jo a emoce se u mě projevily, ne že ne. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý námět dávající spousty možností dramaticky jej rozvinout. Bohužel zůstaly trochu nevyužité. Vedení vyprávění ve dvou rovinách (vojenskopolitické a milostné) je nevyvážené, ona romantická linka je slabá a fakticky nezajímavá, takže hlavně zdržuje příběh viny a dalšího osudu japonského císaře a nejvyšších japonských vojenských a politických osobností odpovědných za napadení USA a vtažení Japonska do války. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,POKUD ZJISTÍM, ŽE JE CÍSAŘ VINEN, WASHINGTON BUDE POTĚŠEN. CHTĚJÍ, ABY ZAPLATIL TU NEJVYŠŠÍ CENU… KDO JE TEN MUŽ, OPRAVDU?.…“ /// Historie a romantika. Škoda, nebejt tý romantiky, která většinou nudí (ale zase jí není tolik, neboj…), mohlo to bejt až dokumentární drama o části života nejen generála Douglase MacArthura, ale hlavně gen. Bonnera Fellerse. Najdete tu (zajímavej?) třeba pohled Japonců na válku, zjistíte, jakou roli hraje císař v myšlenkách japonskýho vojáka. A pravdivej (?) příběh, jak se Japonsko vzdalo. Vstřebávám hodně zajímavý historický souvislosti, jsem rád za nahlídnutí do kultury, o který (byť hltám spoustu filmů) nic nevím. Je tu politika, takže jde spíš o politickej film, kterej graduje setkáním dvou kultur a tradic zároveň. Jestli vás tohle dokáže zaujmout… Tenhle film o tom, jak se psala závěrečná kapitola 2. světový mně řekl o Japonsku víc, než nějakej dokument. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu ,,His Majesty's Salvation“, kterou napsal Shiro Okamoto číst nebudu. 2.) Chtěl bych poznat toho hajzla, kterej dal rozkaz k útoku na Pearl Harbor. 3.) Než umřu, chci aspoň trochu pochopit JAPONSKO. 4.) Thx za titule ,,bac“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Pump 

všechny recenze uživatele

Druhá světová válka a vyšetřování po kapitulaci Japonska. Zajímavá zápletka, kde odpovědi přicházejí pomaleji než byste chtěli. Děj filmu nás přenese do Japonska v nepříliš světlý moment jeho historie a stáváme se svědky hledání pravdy o tom, zda císař je nebo není vinen a má li tedy být souzen jako válečný zločinec nebo nikoli. Jak jistě víte, Japonský císař Hirohito se sám vzdal svého božského postavení, aby vyšetřován být mohl a také díky němu nedošlo k mnohým dalším krveprolitím. Věřím, že sledování tohoto poutavě natočeného příběhu bude zajímavé i pro vás. ()

MiGi87 

všechny recenze uživatele

Výtečný námět = výtečný film, skvělé pokoukání. Na kratičkém vzorku několika válečných let umožní divákovi vžít se do situace všech japonských císařů před Hirohitem. Kdo o dějinách Japonska a jeho kultuře něco málo ví, je si vědom toho, že císaře ani zdaleka nelze srovnávat s absolutními či konstitučními panovníky Evropy. jedná se více o náboženskou/morální/hodnotovou funkci, lze ji přirovnat k jakémusi národně omezenému Dalai Lámovi nebo papeži - tj. nemá absolutně žádnou politickou moc, na druhou stranu je ale jeho morální autorita u obyvatel mnohem vyšší, než o jaké by se nejvlivnějšímu absolutnímu vládci v Evropě kdy mohlo zdát. Film se pokouší o srozumitelné vysvětlení tohoto konfliktu a podařilo se mu to vskutku na výbornou. Osobně jsem pouze příliš neocenil rozvláčnost vykreslování historie generála Fellerse a jeho japonské přítelkyně; snahou ale bylo zjevně objasnění rozporů i v něm samém (vnitřní boj, jestli udělat správnou nebo užitečnou věc, vztek na neochotu a protokolární zkostnatělost japonského vedení, nedostatek času...). Každopádně po seriálu Shogun z 80. let jde o další vynikající (a ojedinělý) vhled do japonské mentality a byla by velká škoda nechat si tento snímek ujít. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (3)

  • Ve filmu je několik odkazů na seriál Ztraceni (od r. 2004), kde ztvárnil Matthew Fox hlavní roli. Příkladem je pohled z okénka v letadle v úvodu filmu, nebo bambusový les, který sehrál v souvislosti s jeho postavou důležitou roli. (lost815)
  • Po bitke v bare, keď generál Fellers (Matthew Fox) ide zbitý a mokrý po ulici, si môžeme všimnúť, že mu krváca tvár na oboch stranách. Keď poslednýkrát odchádza od džípu, krv na ľavej strane tváre chýba. (Johnny.ARN)
  • Okrem Japonska prebiehalo natáčanie snímky aj na viacerých miestach na Novom Zélande. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama