Reklama

Reklama

Kalvárie

  • Irsko Calvary (více)
Trailer

Irské drama s prvky černého humoru pojednává o knězi, který je sužován zlomyslnými obyvateli svého městečka. Poté, co mu během zpovědi jeden z farníků vyhrožuje smrtí, se musí otec James pustit do boje s všudypřítomnými temnými silami. V hlavní roli irského dramatu prodchnutého černým humorem se představí Brendan Gleeson jako otec James, duchovní z místní venkovské farnosti. Ten se během nedělní zpovědi dozví, že se ho jeden z jeho farníků chystá zavraždit. Neví však, o koho se jedná. Jamesova smrt by pro nešťastného muže byla zadostiučiněním za zneužívání, kterého se na něm v dětství dopouštěl jiný katolický kněz. James, jemuž zbývá pouhých sedm dní na to, aby se v rámci svých příprav na smrt smířil se světem, se vydává na kalvárii napříč malým irským městečkem, setkává se s jeho obyvateli a přitom se snaží vypátrat potenciálního vraha. Na této pouti zjišťuje, že se instituce, které zasvětil svůj život, stává v dnešní době zastaralou, což v něm vzbuzuje pochybnosti o smyslu jeho víry. (Cinemax)

(více)

Videa (19)

Trailer

Recenze (261)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Kalvárie a V Bruggách mají hned několik věcí společných - stejného ústředního herce, stejné příjmení režiséra a především pokus o spojení dvou neslučitelných žánrů. Kalvárie mohla být skvělou hořkou komedií nebo komorním, melancholickým dramatem, ale ne obojím. V tomhle souboji Martin McDonagh vyhrál. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Vážim si, že pán režisér tému zneužívania detí kňazmi, načrtnutú v úvode, nežmýka do poslednej kvapky (a divákovej slzy). Ani sa okolo nej netočí v dialógoch. Tie sú plné cynizmu a mnohé z nich sa nečakane vykľujú do vtipnej slovnej prestrelky či zaujímavej filozofie. McDonagh je s nimi obratný a je si toho vedomý. Nepreháňa to s ničím, miestami pôsobí Calvary až trochu sterilne, ale má to svoj účel. Samotné plynutie príbehu už má pár zádrhelov, ale hluché miesta zas spoľahlivo vypĺňajú tie tisíckrát spomínané scenérie. Nechcela som sa opakovať, ale nedajú sa nespomenúť. Filmom ma spolu s kňazom sprevádzalo 12 postáv, každá z nich bola niečím osobitá, no v konečnom dôsledku všetko stojí a padá práve na postave dobrého kňaza. Či obstál alebo padol, na to je odpoveďou už samotné meno Brendan Gleeson. Na tých tučných ryšavých chlapoch niečo je ... a Aidan Gillen už bol len takou čerešničkou... :) ()

Reklama

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Hodně rozporuplný snímek, který bych v určitých částech ani nenazvala dramatem, jako spíš irským výtvorem ve škále hodnocení od dvou* do pěti*. Chvilkami jsem chtěla tleskat, pak zase následovaly okamžiky, kdy jsem uvažovala, jestli si při tom sledování nepřerovnám knihovničku.. Prostě rozpor. Navíc když se vám tam vyskytují takové entity jako Chris O'Dowd a Dylan Moran a vy od nich samozřejmě čekáte nějakou volovinku a.. ono nic. Protože to je drama. Ovšem konec ustálil moje hodnocení na celých čtyřech* + fakt, že jsem zůstala koukat s ústy otevřenými. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Redneck show na irský způsob a taky trochu božská variace na Gran Torino. Gleesonův střet s tamní komunitou v podstatě od začátku směřuje k nevyhnutelnému finále, které je v daných intencích silné, nicméně Kalvárie mnohem více zaujme jako stále více řvoucí papiňák v nitru hlavní postavy. Jestli jsem se někdy chtěl stát knězem, tak po tomhle už rozhodně ne. [75%] ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Poprvé jsem ochutnal semeno, když mi bylo sedm let............ Film je prošpikován černým, ironickým i Britským buranským humorem, ale jako celek je to velmi smutný příběh. U některých dialogů divák přemýšlí, kdy se má smát a kdy je brát vážně. CITÁT - Krásu najdete ve všem, když se pořádně díváte............ Například rozhovor v kostele okolo 30 minuty je perfektní, ale ikdyž vám cukají koutky k úsměvu, je vlastně rozhovor spíše k pláči. CITÁT - Díky, že jste si se mnou promluvil. Tedy, ne že by to pomohlo.............. Ten konec mě trochu rozhodil a abych napsal prabvdu, je nevěrohodný a mě osobně se nelíbil. CITÁT - Podceňuje se ochota odpouštět............ ()

Galerie (30)

Zajímavosti (9)

  • Námět se do značné míry podobá knize „Řeznickej kluk“ od spisovatele Patricka McCabea, kde je však děj popisován z pohledu samotného násilníka - řezníka, který byl v dětství zneužíván knězem. (Merenre)
  • Natáčení začalo v září 2012. Tři týdny strávil štáb natáčením v hrabství Sligo na severozápadě Irska. Natáčelo se například na místní malebné pláži Streedagh. (Kmotr76)

Související novinky

Malíček míří do Labyrintu

Malíček míří do Labyrintu

27.09.2014

Irský herec Aidan Gillen se objevil třeba v Temný rytíř povstal, kriminálce Blesk nebo letošním dramatu Kalvárie. Nejvíc lidí ho ale zná jako Malíčka ze Hry o trůny, kde pletichaří jako o život a… (více)

Reklama

Reklama