Reklama

Reklama

Je tomu již dvacet let, co psychiatr Gerald Swan (Jeremy Slate) zastřelil šíleného kolegu Colina Ramziho (Danny Gochnauer) a tím udělal tečku za jeho nelidskými experimenty a jeho tajný operační sál pod psychiatrickou léčebnou, zapečetil. Dnes do ústavu přichází mladá dívka Jane (Cheryl Lawson) trpící amnézií, která tvrdí, že jí byla paměť vyoperována. Netrvá dlouho a Ramziho mrtví pacienti pohřbení v jámě ve sklepě opět ožijí a začnou krvavě likvidovat ze světa personál nemocnice. (IFA movie)

(více)

Recenze (68)

Paldini 

všechny recenze uživatele

Brett Leonard se snažil do svého filmu namíchat co nejvíce hororových ingrediencí, počínaje šíleným chirurgem, přes prostředí psychiatrické kliniky, povedené gore efekty až po hordy nemrtvých, kteří se pohybují patřičně křečovitě trhaně. Leonard se snaží pracovat s nasvětlením jednotlivých lokací, kde se děj odehrává, podobně jako Mario Bava nebo Dario Argento a musím uznat, že vůbec ne špatně. Takže psychiatrická klinika i se svým nepoužívaným křídlem tone v modročervené barvě a jáma smrti v opaleskující zelené. Děj je na horor nestandardně promyšlený a není jen podpěrná berlička k různým nechutnostem jako např. u Fulciho. Představitelka hlavní role Cheryl Lawson je moc pěkná ženská a je jen škoda, že nedostala více příležitosti jako herečka, protože ač asi nemá moc hereckého talentu, musím to zopakovat, je vážně moc pohledná. Nicméně se ve filmové branži proslavila jako uznávaná kaskadérka. Ze začátku mi moc neseděla hudba, ale ke konci, k vyhroceným scénám padne jako ulitá. Takže je to takových 70 %, s přimhouřenýma očima 4*. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Začíná to ďábelskými experimenty a končí velkým útokem zombie. Nostalgická vzpomínka na TV OK3 a Kabel Plus Film mi zůstává natrvalo v paměti, a proto mám k tehdejším filmům často nekritický vztah. Mrtvá jáma disponuje na jedné straně temnou atmosférou podpořenou strašidelnou hudbou a několika pěknými scénami bez použití počítačů, mezi nimiž je efektní roztékání se zombií či obnažený mozek nebohého doktora. Rovněž vizuální stránka je solidní - s modrými filtry, co postupně nabraly na oblibě, hra světel a stínů v prostorách blázince, červené světlo i rudá krev a tajuplná jáma vyzařující jedovatě zelené světlo protkávající kouřové jazyky. Na druhé straně ale poměrně hovadské chování postav, jimž kraluje blbka Jane - tedy hezká je, a tak se chodbami blázince promenáduje napůl nahá, ba co víc, ve snové scéně jí nechal režisér servat část oblečení pomocí vodní hadice, ovšem většinu filmu neskutečně ječí, mluví s cesty a pobíhá sem a tam. Většina ostatních statečně přehrává, u bláznů to ale zas tak nevadí. Objeví se utržená hlava a vyrvané mozky, střeva ven ne. Dnes bych jednu hvězdu ubral, ale původní hodnocení ponechám, protože místy je atmosféra vskutku povedená a zombie jsou rovněž fajn. Nu a samozřejmě za šťastný konce. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Na začátek 90. let ten film působí strašně staře, jako by vznikl o deset patnáct let dřív. Strašně mne štvala ta amatérská režie, ty střihy přes osu, teatrální pohledy herců do kamery, špatně střižená akce... prostě mne to nebavilo. A Cheryl Lawson (v době natáčení 33letá) tam sice běhá v sexy prádelku a tričičku a režisér si najde důvod i ukázat její kozy, ale popravdě ty široké boky a tlustá stehna a neustále zatahované břicho na mne zas ak nepůsobily.Samotné prostředí léčebny ale potenciál mělo a pár záběrů je skutečně dobrých a i děsivých, ale fakt jen pár. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Horor jsem si kdysi nahrál na vhs a pak si jej mnohokrát pustil. Trochu ze mě snad mluví nostalgie, trochu vášeň pro zombíky (a potažmo i horory obecně), nicméně já si to tehdy užil. Od té doby jsem však film neviděl, takže je pochopitelně možné, že dnešní kritičtější oko by na něm nespočinulo tak kladně. Mimochodem, závěr filmu byl skutečně úžasný a vymazal z paměti (téměř) všechny ty hlouposti předtím. ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Tradiční béčková slátanina se spoustou chodících mrtvol, pomatenými doktory a pěkňoučkou Cheryl, která má sice v květáku vymeteno, ale zase chodí hodně nalehko, takže se jí to dá odpustit. Pro fanoušky zombie filmů doporučuji, hlavně kvůli nejlepší scéně: vylití zásobníku (aka hydroglobus) se svěcenou vodou, kterou ještě ke všemu posvětila pošahaná jeptiška. No kravina jak noha, ale zábavná. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Film byl natáčen v Agnew State Hospital v Kalifornii. Křídlo, kde se nejvíce natáčelo, bylo do té doby již po několik let opuštěné a bez elektřiny. (Eluin)
  • Film zažil veľký úspech pri predaji na videokazetách a to vďaka jednoduchému triku. Ak ste sa dotkli tlačidla na obale, oči zombie na prebale videokazety zablikali na zeleno. (beso74)

Reklama

Reklama