Reklama

Reklama

Dobrodružství Barona Prášila

  • Velká Británie The Adventures of Baron Munchausen (více)
Trailer

Obsahy(1)

Tento film inspirovaný knihou Rudolpha Ericha Raspeho z roku 1785 je skutečnou pastvou pro oči, uši a mysl. Příběh začíná v XVIII. století v malém městečku, které je neustále okupováno Turky, a kde hraje malá herecká společnost na zakázku pro ministra války a jeho přátele hru o fiktivních dobrodružstvích Barona Prášila. Během představení však do sálu vstoupí starý voják, který o sobě tvrdí, že je pravým Baronem Prášilem. Tento Baron Prášil pak začne předváděnou hru uvádět na správnou míru. Vyprávění Barona Prášila tak spojuje jednotlivá pozoruhodná dobrodružství, která Baron prožil společně se svými kamarády. V nádherné výpravě a s použitím filmových triků se tak vypravíme horkovzdušným balónem na Měsíc, ocitneme se v žaludku mořské obludy nebo poznáme stromy okurkovníky a vínová moře. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tak strašlivé zklamání jsem dlouho nezažil. Můj oblíbený režisér Terry Gilliam si vybral velmi slabou chvilku a natočil příšernou obludnost, ze které se mi málem udělalo špatně. Ve srovnání s českým Baronem Prášilem je tohle tak ubohé, že kdybych nevěděl, že si Gilliam spravil renomé dalšími filmy, tak bych mu asi poslal pár dolarů na přilepšenou, jelikož bych logicky usoudil, že režisér takového skvostu už nenatočí ani infantilní reklamu na Křupy-křup.Jen ze soucitu jsem film nezařadil do odpadu. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Tradičně dokonalý Gilliam, tak jak ho mám rád. Už mi přijde nudné opakovat se ve vychvalování úchvatné vizuality jeho filmů, ale to prostě nejde přejít. Tentokráte velice výpravný, napínavý, vtipný, tajemný. Ode všeho trochu a výsledný mix je bez chyby. V mém osobním Gilliamovském žebříčku druhé místo hned za opicema. ()

Reklama

teyra 

všechny recenze uživatele

Sice mám mnohem radši ty Gilliamovy filmy, kde je imaginace ve službách dalšího sdělení a neodkazuje tak nějak sama na sebe (Brazil, Král Rybář, 12 opic), přesto mě jeho Baron Prášil po počátečním váhání vtáhl do děje a dal mi znovupocítit prostor nevázaného dětského fantazírování. Vizuálně skutečně rozmařilý počin, který obsahově místy pokulhává (prakticky stejná zápletka z Měsíce i Etny), jako by v baronových báchorkách občas příliš převážilo chlubilství nad invencí, s prostinkou, nicméně přehlednou dějovou kostrou a příběhem, který nakonec i svým poselstvím zasáhne víc než zmatené eskapády Gilliamova posledního filmu (Imaginárium dr. Parnasse). ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem excelentní podívanou na vlnách pohádkové fantazie. Bohužel mé očekávání nebylo naplněno stejně jako u starší verze z roku 1961, kterou se Gilliam inspiroval pro natočení svého filmu. Za ty roky je podle mne zde lepší vizuální zpracování, nevidíme tu především ty Zemanovy kreslené kulisy, což je podle mě dobře. Na druhou stranu John Neville v roli Barona Prášila v minisouboji s Milošem Kopeckým neobstál. Příběh je tu lehce pochopitelnější, není tak surrealistický jako u československé verze, ale pořád mě nebavil. Té říše fantazy je tu na mě příliš. [2721. hodnocení, 138. komentář, 75%] ()

classic 

všechny recenze uživatele

Čítal som, že film - komerčne neuspel, prepadol, a preto by mal byť najhorší v Gilliamovej kariére ? Na svedomí to má, samotné štúdio - Columbia, ktoré naschvál film potopilo, a pritom tam sami naliali - slušných 46. mil. Vezmite si Občana Kanea, ktorý taktiež v dobe svojho vzniku - prepadol, a teraz sa nachádza v najlukratívnejších rebríčkoch - najlepších filmov. Myslím, že aj barón Prášil patrí medzi také snímky, ktoré sa ocenia až po čase, keď ľudia duševne vyspejú. Mňa najviac zaujal film z viacerých dôvodov. Má neuveriteľnú atmosféru, opulentnú výpravu, pestré kostýmy a vynikajúce masky. Herecky sa zaskveli viacerí zúčastnení, najviac - John Neville ako hlavná postava - barón Prášil. Sarah Polley a Uma Thurman patria k skupine - krásnych žien ( aktuálne ), vtedy možnosť ich vidieť v rolách, ktorými začínali... Koľkokrát sa pýtam samého seba, keď sa pozerám na filmy - režiséra Terry Gilliama - ten chlapík má širokú fantáziu, ktorú vie pomocou spolupracovníkov - previesť na plátno - fascinujúcim spôsobom, alebo čo za svinstvo - to fajčí ? Vôbec si nemyslím, že odfajčiť film, je to správne riešenie, skôr naopak, dať mu šancu, lebo takéto bizarnosti, sa každý deň nevidia. Zaujímavé veci sa tu budú diať... ()

Galerie (60)

Zajímavosti (11)

  • Film je proslaven díky svým potížím při natáčení. Od konfliktů se studiem, výměnou producenta až po potíže s lokacemi. (j.o.j.o.)
  • Kůň Barona Prášila se jmenoval Bucephalus, stejně jako kůň Alexandra velikého. (j.o.j.o.)
  • Tento film tvoří spolu s filmy Zloději času a Brazil Terryho Gilliama jakousi trilogii, propojenou tématem život muže (3 stádia - mládí, střední věk a stáří) s důrazem na fantazii. Ve všech třech filmech se také objeví Jack Purvis. (j.o.j.o.)

Reklama

Reklama