foto

Miloš Kopecký

  • nar. 22.8.1922
    Praha, Československo
  • zem. 16.2.1996 (73 let)
    Praha, Česká republika
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Miloš Kopecký se narodil 22. 8. 1922 v Praze. Jeho otec Vladimír Kopecký byl kožešník, který vlastnil salón nedaleko Václavského náměstí a matka byla bývalá modelka později kloboučnice Marta Grimmová. Miloš nenáviděl školu (gymnasium musel opustit už v primě), neuměl se prát a nerad sportoval. Jeho dětství bylo úzce spjato s ulicí Ve Smečkách, kde byli jeho největší přátelé František Červinka (český historik a publicista) a Petr Schulhoff (filmový režisér) se kterými už od brzkého mládí prolézal „bahno velkoměsta“- jak tomu sám říkával.

Během okupace byla maminka Marta Grimmová deportována do Osvětimi (byla židovského původu) a Miloši Kopeckému jako polovičnímu židovi též hrozilo uvěznění. Během dalších protektorátních let si Miloš vidinu pracovně-trestního tábora v intenci nacistické „Rassenpolitik“ zaháněl poměrně bohatě kulturním a bohémským životem.Utíkal z otcovy kožešnické dílny do „bahna velkoměsta“ a do kolektivu TVAR. Kolektiv TVAR byl původně recitační soubor, který prezentoval i divadelní tvorbu. Zde poprvé mladý Miloš přičichl k herectví. Potom však nastal srpen 1944, kdy u Kopeckých zazvonil muž s obálkou s předvoláním do pracovního tábora v Bystřici na Benešovsku, kde Miloš byl až do konce války.

Po válce a návratu do Prahy nastala otázka pro mladého Miloše: co dělat? Miloš z touhy nebýt po otci kožešníkem zašel do divadla Větrník, kde se však nestal hercem, ale obsluhovačem gramofonu a opony. Postupně se však k herectví propracoval. Jeho první malá role byla v divadelní hře Smrt Tarelkinova, kde hlavní úlohu ztvárnili Gustav Heverle a Vlastimil Brodský. Téhož roku se objevil i na Barrandově, na natáčení filmu JAN ROHÁČ Z DUBÉ (1947), jenž byl první český barevný film. Objevil se v malé patetické roli studenta. Brzy se v divadle stal obsazovaným hercem, který hrál v divadelních hrách Cenerentola, Zelená pastvinka a Osudy dobrého vojáka Švejka. V divadle Větrník si našel i svou první ženu, půvabnou herečku Stellu Zázvorkovou. Navzdory tomu, že se jim v šestačtyřicátém roce narodila dcera Jana Kateřina (ve svých 15 letech spáchala sebevraždu) a že si Miloš Kopecký velmi dobře rozuměl se svým tchánem Janem Zázvorkou (známý architekt), manželství vydrželo pouze něco přes rok. Po zániku divadla Větrník Miloš přešel do Divadla satiry, u jehož zrodu stáli hlavně bratři Oldřich a Lubomír Lipský. A odtud vedla jeho cesta do studia Národního divadla. Ovšem zanedlouho po té Miloš udělal velký průšvih, když přišel opilý na představení, které se kvůli tomu muselo zrušit. Na kobereček si ho pozval tehdejší ředitel zlaté kapličky Václav Vydra, který s ním okamžitě rozvázal smlouvu, ale protože věděl že je dobrým hercem, domluvil mu angažmá v Realistickém divadle. Zde Miloš sehrál spoustu velkých rolí. Od „Realistů“ narukoval v osmačtyřicátém roce na pár měsíců vojny. Po vojně však byl angažován zpět na první scénu, ze které hned zase odkráčel do Městských divadel pražských z nich k E. F. Burianovi a od něj do Divadla estrády a satiry, později přejmenovaném na ABC. Během tohoto cestování po divadlech se Miloš stihl podruhé oženit s řidičkou tramvaje Kateřinou Soukupovou, ale manželství opět netrvalo o moc déle.

Angažmá v Divadle ABC je patrně jednou z nejšťastnějších období jeho kariéry. V divadle, kam kdysi mladík Kopecký chodíval na Voskovce a Wericha, se herec Kopecký setkal s Werichem coby kolegou a byl u toho, kdy s tímto velikánem začal hrát jeho přítel Miroslav Horníček ve dvojici. První představení divadla se jmenovalo Caesar, kde Miloš hrál roli kněze Rataty. Premiéra proběhla slavně, hru režíroval Miloš Nedbal, se kterým se Miloš již dobře znal z Národního divadla. V poststalinské době připravilo divadlo ABC hru "Filip Filípek, nebo nebyl?“. Na politickou satiru nebývale odvážnou, se diváci jen hrnuli. Zvláště když v titulní roli zářil Jan Werich. Toho však nedlouho po premiéře čekalo setkání s Jiřím Voskovcem ve Vidni. S velkou radostí z brzkého setkání se svým velkým přítelem ve Vidni Wericha trápila starost, kdo za něho zaskočí ve „Filípkovi“. Padla volba na Miloše Kopeckého, který se po váhavém prvním představením už role nepustil. Jana Wericha unavila funkce ředitele na začátku šedesátých let. Přesněji unavilo ho neustálé vysvětlování „papalášům“, jak a proč tu či onu hru uvádí na repertoár, a tak soubor opustil. A zanedlouho soubor opustil i Miloš Kopecký.

Miloš Kopecký divadlo ABC opustil, proto že chtěl spolupracovat s Miroslavem Horníčkem se kterým se mu velmi dobře hrálo a improvizovalo. Miroslav Horníček napsal hru Tvrďák, kterou začali zkoušet v Jindřišské ulici. Do díla se vrhli odvážně, přestože pracovali na dluh s velmi nejasnými představami do nejbližší budoucnosti. Hru Tvrďák dlouho všude odmítali poněvadž byla „politicky košér“- jak Miloš říkal. Nakonec se premiéra hry konala v Ostravě. Tvrďák měl přes dvě stě padesát repríz a pamětníci na něj dodnes nostalgicky vzpomínají. Nicméně zhruba po třech letech se dvojce H+K rozchází a každý se vydává na svou cestu.

Psal se rok 1964, kdy Miloš ukončil pouť na volné noze a nastoupil do angažmá v Hudebním divadle Karlín. V té době se potřetí žení. Jeho choť se jmenovala Jana Lichtenbergová. Říkalo se jí pražská Brigitte Bardot. Ovšem záhy po svatbě se potřetí rozvádí. V této době si uvědomoval nebezpečí, že bude jednou provždy komikem. Diváci ho zatím znali pouze jako výrobce humoru, a proto opouští Hudební divadlo Karlín a přijímá nabídku z Divadla na Vinohradech. První vinohradskou rolí Miloše Kopeckého byl Taťka v „Kočce na rozpálené plechové střeše“ Tennessee Williamse. V dalších letech zaznamenal výrazné úspěchy v Jindřichovi IV, Pygmalion, Miláček Ornifel, poté také jako host v Divadle Na zábradlí v burlesce Milana Kundery Ptákovina. Ovšem na vinohradském jevišti nedostával jen samé výrazné role. V Caru Fjodorovi od Alexeje Konstantinoviče Tolstého si zahrál malou roli bojara, kterou však považoval přímo za svou potupu.

Počtvrté se Miloš Kopecký oženil s krásnou tanečnicí Janou Křečkovou roku 1966 v jižních Čechách, se kterou žil až do své smrti. Miloši Kopeckému se brzy narodila dcera Barunka a protože se rodina rozrůstala, koupil svůj slavný milovaný Červený mlýn v jižních Čechách v Kremži.

Miloš Kopecký miloval film, a proto trpěl že žádnou díru do světa neudělal do svých zralých let. Za svůj první opravdový první film v němž dostal větší roli byla detektivka SEVERNÍ PŘÍSTAV (1954) režiséra Miloše Makovce. Po ní však zazářil v roli feldkuráta Katze v OSUDECH DOBRÉHO VOJÁKA ŠVEJKA (1956), kde naprosto nenapodobitelně zahrál scény, kde feldkurát Katz je silně pod vlivem alkoholu. Po dalších skvělých hereckých výkonech ve filmech BARON PRÁŠIL (1961) a LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA (1964) se stává už i velmi populárním filmovým hercem. Další velké role a skvělé filmy nenechaly na sebe dlouho čekat, například: BÍLÁ PANÍ (1965), televizní film SEDM ŽEN ALFONSE KARÁSKA (1967). V devětašedesátém roce si výborně notoval s Pavlem Landovským ve filmu JÁ, TRUCHLIVÝ BŮH (1969), napsaného podle jedné povídky z Kunderových Směšných lásek. Dále to byly SVATBY PANA VOKA (1970), NOC NA KARLŠTEJNĚ (1973) , nezapomenutelná role šéfa vodníků v Čechách ve filmu JAK UTOPIT DOKTORA MRÁČKA (1974) a ve filmu svého dlouholetého přítele Petra Schulhoffa ZÍTRA TO ROZTOČÍME DRAHOUŠKU (1976). Avšak hlavní vrchol popularity ho teprve ještě čekal. Na vrcholu popularity se ocitl na konci sedmdesátých let jako MUDr. Štrosmajer v seriálu Jaroslava Dietla NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA (1977). Nemocnice se začala natáčet v šestasedmdesátém roce a o dva roky později přilákala k obrazovkám milióny diváků. V čase „ Nemocnice“ dostával Miloš Kopecký tisíce děkovných dopisů a to i z SRN, Finska, Polska, Maďarska (jedna nadšená maďarská divačka se naučila česky jenom kvůli tomu aby si s Milošem Kopeckým mohla pravidelně dopisovat). Národ Miloše Kopeckého miloval a požadoval udělení titulu zasloužilý umělec. Miloši Kopeckému, který trpěl averzí vůči vyznamenáním a titulům, se podařilo udělení titulu dvakrát vyhnout, ale v devětasedmdesátém už odmítnout nemohl.

Během 70. a 80. let byl repertoár vinohradského divadla značně poznamenán posrpnovou normalizací, ale přesto Miloš vytvořil několik nezapomenutelných rolí : Harpagona v Molierově Lakomci, Sartoria v Domech pana Sartoria od G. B. Shawa, Šalomova v Letních hostech, ale hlavně si zahrál ve vytouženém Shakespearově dramatu Richard III padouškou roli anglického panovníka. Richard III se brzy stal událostí sezony a Miloši Kopeckému opět začalo chodit spoust děkovných dopisů.

Během 80. let hrál Miloš Kopecký v divácky vděčných filmech TAJEMSTVÍ HRADU V KARPATECH (1981), KŘTINY (1981), TŘI VETERÁNI (1983) a uváděl populární seriál SLAVNÉ HISTORKY ZBOJNICKÉ (1985), ale také moderoval publicistický pořad Československé televize o emigrantech, který mu způsobil po nějakou dobu nemalé těžkosti. Diváci si účinkování v pořadu jednoznačně spojovali s udělením titulu národní umělec. Někteří kolegové přecházeli na druhý chodník. Někdo popsal hanlivými nápisy zdi jeho milovaného jihočeského Červeného mlýna. Muselo uplynout několik let než mohl o svém počínání otevřeně mluvit. Patrně Miloš Kopecký se s pořadem zcela neztotožňoval, ale určitá příbuznost názorů tu rozhodně byla. Miloš Kopecký se politicky oprášil 5. května sedmaosmdesátého roku na sjezdu svazu českých dramatických umělců. Zde přednesl projev v němž onu vládnoucí moc podrobil velmi chytré odvážné a působivé kritice. Po sametové revoluci se Milošovi začal prudce zhoršovat zdravotní stav kvůli kterému se musel vzdát role na vinohradském jevišti. Ve filmu se objevil v malých rolích, například: ANDĚLSKÉ OČI (1994) či UČITEL TANCE (1995), ale roli v seriálu Hospoda už nezvládl. Při natáčení se začaly projevovat stavy zmatenosti, proto se musela zrušit smlouva. Miloš Kopecký zemřel v bohnické psychiatrické léčebně 16.února 1996.

Pan Kopecký byl známý svou averzí k žárlivosti, svými milenkami se netajil ani před svou zákonitou manželkou, ale také trpěl maniodepresivní psychózou při jejímž panování se hlavně opíral o svou poslední choť. Miloval šachy, které hrál hlavně se svým přítelem Josefem Bedrnou. Mezi jeho další herecké kolegy a hlavní přátele patřili Miroslav Horníček, Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský a Jiří Kodet. Ovšem stejně dobře jako přátele uměl si dělat i nepřátele, kterých měl také dost. Dále se zajímal o politiku, filozofii a miloval psaní dopisů.

Petr "McQueen" Tauc

Herecká filmografie

1996 Kouzelný měšec
1995 Trio (TV film)
Život na zámku (TV seriál)
1994 Andělské oči
Učitel tance
1993 Co za to stálo... (TV seriál)
Kanárská spojka
1992 Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Valle di pietra, La
1991 Honorární konzul (TV film)
Labyrint
Mí Pražané mi rozumějí
1990 Radostný život posmrtný (TV film)
1989 Dokonalý muž, dokonalá žena aneb Návštěva mladé dámy (TV film)
Chráněný Qak
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Šampáňo (TV film)
Utopím si ho sám (TV film)
1988 Co medvědi nevědí (TV film)
Lékaři (TV film)
Mistr Kornelius (TV film)
Orfeum 24.00 (TV film)
1987 Anděl svádí ďábla
Čaj s Vladimírem Brázdou (TV film)
Mistr Pleticha a pastýř Jehňátko (TV film)
O nejchytřejší princezně (TV film)
Poslední leč Alfonse Karáska (TV film)
To se ti povedlo, tatínku (TV film)
Viktor Veliký (TV film)
1986 Klobouk, měšec a láska (TV film)
Pojďte s námi mezi bohy (TV film)
Prstýnek bez kamínku (TV film)
Španělská paradentóza (TV film)
Velká filmová loupež
Zkrocení zlého muže
1985 Čarovné dědictví
Jak se tančí brumbambule (TV film)
Když vy jste taková jiná (TV film)
Medvěd (TV film)
Případ ukradených vědomostí (TV film)
Růžový Hubert (TV film)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Sny kominíka Sazivce (TV film)
1984 Bambinot (TV seriál)
Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil
Bergman a Bergman, detektivní kancelář (TV film)
Hloupá pohádka (TV film)
Paragrafy na kolech (TV seriál)
Prodloužený čas
Tajemství staré půdy
1983 Anděl s ďáblem v těle
Cesta na Borneo (TV film)
Domeček plný koleček (TV film)
Pražské mosty
Síť na bludičku (TV film)
Tři veteráni
Zbohom, sladké driemoty
1982 Nejhlavnější hodinky na světě (TV film)
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
Vyhnanství (TV film)
1981 Křtiny
Přišel na večeři (TV film)
Tajemství hradu v Karpatech
Vdova po dvou mužích (TV film)
Zakázaný výlet
Zralé víno
1980 Aucassin a Nicoletta
Dům na nebesích (divadelní záznam)
Džungle před tabulí (TV film)
Eva Eva (TV film)
Jak napálit advokáta
Kotva u přívozu (TV film)
Panenka (TV film)
Útěky domů
Už vám není dvacet, paní Bláhová (TV film)
V hlavní roli Oldřich Nový
1979 Božská Ema
Causa Králík
Grandle (TV film)
Kde šiješ, Hamlete? (TV film)
Proč má člověk psa
Pyžamo (TV film)
1978 Hokej je hra
„Já už budu hodný, dědečku!“
Úplně beznadějný případ (TV film)
Vdovcovy intimní večery (TV film)
Zatloukat (TV film)
1977 Adéla ještě nevečeřela
Americké humoresky (TV seriál)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
1976 Náš dědek Josef
Svůdnice na šest (TV film)
Šikulka (TV film)
Štipku soli (TV film)
To byla svatba, strýčku! (TV film)
Zítra to roztočíme, drahoušku...!
1975 Bohoušův syn (TV film)
Čtrnáctý v řadě (TV film)
Kouzelný dědeček
Potulné pohádkové divadlo (TV film)
Příběhy z manéže (TV film)
Tři muži se žralokem (TV film)
1974 Dobrodružství s Blasiem
Egyptologové (TV film)
Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
Musím se ti k něčemu přiznat (TV film)
Potulné pohádkové divadlo (TV film)
Večer s Oskarem Nedbalem (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Hodný strýček Imre (TV film)
Noc na Karlštejně
Toulavý Engelbert (TV film)
Trhani (TV film)
1972 Ctná paní Lucie (TV seriál)
Hledá se pan Tau
Lakomec (divadelní záznam)
Miláček (TV film)
Pan Tau a tisíc kouzel
Pokušení mladého muže (TV film)
Straussovský dekameron (TV film)
Šest medvědů s Cibulkou
1971 Alfons Karásek v lázních (TV film)
Bakaláři (TV seriál)
Francouzská opereta mimooffenbachovská (TV film)
Hry lásky šálivé
Jak se dělá televizní soutěž (TV film)
Jsouc na řece mlynář jeden
Konec draka Kusodrápa (TV film)
Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
Noc labutí (TV film)
Slaměný klobouk
Svět otevřený náhodám
Vražda v hotelu Excelsior
1970 James to zařídí (TV film)
Námluvy komtesy Gladioly aneb Přistání ve skleníku (TV film)
„Pane, vy jste vdova!“
Papá Offenbach (TV film)
Psíčci lorda Carletona (TV film)
Silvestrovský trapas (TV film)
Svatby pana Voka
Šest uprchlíků (TV film)
Země úsměvů a snů (TV seriál)
1969 Blázinec v prvním poschodí (TV film)
Jak se dělá divadlo (TV film)
Já, truchlivý Bůh
Pan Tau (TV seriál)
Pražská romance (TV film)
Slasti Otce vlasti
Trapasy (TV film)
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Čirok (TV film)
Historie blechatého psa
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Hup a Hop (TV seriál)
Jindřich IV. (divadelní záznam)
Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
Křesadlo (TV film)
Objížďka
Pražské noci
Učitel a přítel zůstal veřejnosti neznám
1967 Deštník (TV film)
Já truchlivý bůh (TV film)
Když má svátek Dominika
Přísně tajné premiéry
Sedm žen Alfonse Karáska (TV film)
Soudničky (TV seriál)
Ta naše písnička česká
Zločin a trik II. (TV film)
1966 Dýmky
Flám
Svatební cesta aneb Ještě ne, Evžene! (TV film)
U telefonu Martin
Ženu ani květinou neuhodíš
1965 Bílá paní
Člověk proti sobě (TV film)
1964 Limonádový Joe aneb Koňská opera
Lov na mamuta
Trik aneb Jak dámu okouzlit aneb Jak manžela oblafnout (TV film)
Zkáza Jeruzaléma
1963 Barnabášek (TV film)
Král Králů
Melouch (TV film)
1962 Dva z onoho světa
Klíč (TV film)
Kočár nejsvětější svátosti (TV film)
Mackie Messer
Zhasněte lampióny (TV film)
Žárlivost (TV film)
1961 Baron Prášil
Každá koruna dobrá
Kolik slov stačí lásce?
Muž z prvního století
Netopýr (TV film)
Půlnoc s hrdinou
Strop (studentský film)
Ztracená revue (TV film)
1960 Kočičina (studentský film)
Ostrov Tulipatan (TV film)
Tisíc pohledů za kulisy (TV film)
Zlepšovák
1959 Konec cesty
Sny na neděli
Vstup zakázán
Zpívající pudřenka
1958 Hvězda jede na jih
Mezi nebem a zemí
Občan Brych
O lidech okolo stolu
O lidech před pultem a za ním II.
O lidech před pultem a za ním III.
O věcech nadpřirozených
1957 Jediná noc (TV film)
Konec jasnovidce
Koza a lev
Liják (TV film)
O lidech před pultem a za ním I.
Štěňata
1956 Císařovy nové šaty
Dědeček automobil
Dobrý voják Švejk
Legenda o lásce
Legenda o lásce (bulharská verze)
Platit, prosím!
1955 Direktiva (studentský film)
Hastrman (studentský film)
Jan Žižka
Kam s ním?
Psohlavci
Trojí setkání
Větrná hora
Vzorný kinematograf Haška Jaroslava
Ženichové aneb Kdo chce kam, pomozme mu tam (studentský film)
1954 Byl jednou jeden král...
Cirkus bude!
Hry lásky plné (TV film)
Jan Hus
Nejlepší člověk
Pane vrchní, platit! (TV film)
Severní přístav
Stříbrný vítr
1953 Americké řešení (studentský film)
Kavárna na hlavní třídě
Olověný chléb
Setkání (studentský film)
Tajemství krve
1952 Anna proletářka
Pyšná princezna
Únos
Velké dobrodružství
1951 Císařův pekař a pekařův císař
Mikoláš Aleš
1950 Posel úsvitu
1949 Revoluční rok 1848
1948 Červená ještěrka
Daleká cesta
Návrat domů
Zrcadlo
1947 Až se vrátíš...
Jan Roháč z Dubé
Nevíte o bytě?

Dokumentární

2013 Soukromý život Miloše Kopeckého (TV film) - a.z.
2012 Tajemství Miloše Kopeckého (TV film) - a.z.
2011 Inventura Febia: Miloš Kopecký a Stella Zázvorková (TV film)
2010 Komici na jedničku (TV seriál)
2002 Příběhy slavných (TV seriál) - a.z.
1998 Potomci slavných (TV seriál)
1995 Život herce Miloše Kopeckého podle Jaromila Jireše (TV film)
1984 Praha - neklidné srdce Evropy
1980 Můj táta byl filmař (TV film)
1970 Muž, který rozdával smích
1969 Devět kapitol ze starého dějepisu
Volyně (TV film)
1968 Dějiny na 8 (TV film)
1967 Dějiny čs. kinematografie I.
1966 Jděte a choďte
1962 Paridův soud
1961 Lidé za kamerou
1960 Cirkus jede!
Zelená ulice (studentský film)
1958 Půlhodinka s Ferencem
1955 Mák
1953 Dispečerská služba v dolech
Píseň o silnici
Stará čínská opera
1952 Zásady pětistovkaře

TV pořady

2008 Hvězdy slaví na Silvestra (TV pořad)
2007 Život je kabaret (TV pořad)
2004 Tak se ukaž, Silvestře (TV pořad)
2001 Ať se lidi mají rádi... aspoň dnes (TV pořad)
1997 Setkávání (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
1994 Brněnské varieté před dvaceti lety (TV pořad)
Divadélko pod věží aneb Přijď a nechoď sám (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1991 Album (TV pořad)
1990 Hovory H ještě po dvaceti letech (TV pořad)
Šaráda (TV pořad)
Vyvěste fangle (TV pořad)
1989 Sobota v dívčí škole (TV pořad)
1986 Písničky Na zábradlí (TV pořad)
Přijďte k nám na večeři (TV pořad)
1985 Galasuperšou (TV pořad)
Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1984 Krok do neznáma (TV pořad)
1983 Sešlost (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
Románek za tři krejcary (TV pořad)
1981 Benefice orchestru Karla Vlacha (TV pořad)
Divadlo bez opony (TV pořad)
Jak byste se zachovali (TV pořad)
V divadélku pod věží (TV pořad)
1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
1979 Komik a jeho svět (TV pořad)
Silvestr 1979 - Hrajeme si jako děti (TV pořad)
1978 Báječné ženy na létajících strojích (TV pořad)
Co neodnesl čas (TV pořad)
Ktosi je za dverami (TV pořad)
Silvestr hravý a dravý (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1976 Dostaveníčko (TV pořad)
Dostaveníčko u Orloje (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1970 Herecké Vánoce (TV pořad)
Televarieté (TV pořad)
1968 Na návštěvě u Horníčků (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
1965 Zveme vás do divadla (TV pořad)
1963 Babiččina krabička (TV pořad)
Revue pro banjo (TV pořad)
1962 Ať hudba stále zní (TV pořad)
1961 Herci a písničky (TV pořad)

Hudební videoklipy

2008 Hitparáda 60. let (hudební videoklip)
2005 Semafor - Největší hity (hudební videoklip)