Reklama

Reklama

Bůh odpouští, já ne!

  • Itálie Dio perdona... Io no! (více)

Obsahy(1)

Profesionální karetní hráč Cat (Terrence Hill) se u jedné partičky nepohodl s obávaným psancem San Antonio Billem a následném pistolnickém souboji Billa zastřelil. Od té chvíle chodí Cat s prstem na spoušti, protože zbytek Billovy bandy by se rád pomstil. Jednoho dne Cata vyhledá jeho starý známý Hutch (Bud Spencer), který pro projišťovnu vyšetřuje podivné přepadení vlaku. Jediný přeživší totiž prohlašuje, že vlak se zlatým nákladem přepadl právě nebožtík San Antonio Bill a Hutch na duchy nevěří. Cat se proto vydává zpět do městečka, kde pro Billa vše skončilo. Nebo to tak alespoň mělo vypadat... Italsko-španělský western natočil jako svůj režijní debut scenárista Giuseppe Colizzi a do hlavních rolí věčně poškorpených parťáků obsadil Terrence Hilla s Budem Spencerem – a zbytek je historie. Colizzi představil světu dnes již nerozlučné duo a úspěch prvního filmu Bůh odpouští, já ne! (1967) využil k natočení westernové trilogie s pokračováním Trumfové eso (1968) a Boot Hill (1969) ve stejném hereckém obsazení. Režisér se pak se Spencerem a Hillem sešel ještě u dobrodružné komedie Dva machři mezi nebem a peklem (1972), ale slibná spolupráce skončila Colizziho náhlou smrtí v roce 1978. (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Ani ne tak moc komedie, presto docela slusny western. Po Trumfovem esu sice patrny upadek, ale i tak jeste vyborny film, z dob kdy duo Spancer Hill jeste netocili strestene komedie, ale brali sve herectvi aspon castecne vazne cimz u me jen ziskava. Me se to libilo i kdyz dej nepatril mezi nejpropracovanejsi. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Snad vůbec první film s tímto duem (pokud nepočítáme tamto v antickém Římě) mě moc nepotěšil. Ne že by to byl vyloženě špatný western, ale u nich jsem si zvykla na svěží neotřelý humor a tady těch humorných scén bylo pomálu, popravdě si teď zpětně ani na žádnou snad nevzpomenu. Ale rozhodně nebýt tohoto filmu, asi by se potom tato humorná dvojka nevyvíjela dál, tak jak to udělala. Tady se poprvé osvědčily jako úžasní westernoví kumpáni, kteří stojí vždy na té lepší straně. ()

Reklama

Bollek 

všechny recenze uživatele

Pustil jsem si to čistě ze zájmu, abych viděl jejich první společný film. (Vlastně druhý, ale Hannibala bych asi nepočítal.) A jsem celkem spokojený. Děj se sice dost vleče a hudba je místy spíše nepříjemná, ale Spencer a Hill film hodně táhnou a je prima vidět, jak toto duo vlastně začínalo. Rýsuje se tu pozvolna charakteristický styl jejich filmů, i když tenhle western k němu má zatím hodně daleko. Není to totiž žádná komedie a už vůbec ne bláznivá. Je to naprosto vážný film, kde se jen občas objeví vtipná hláška. Herecké výkony třech hlavních herců hodnotím velmi kladně, zbytek filmu už ale bohužel tolik zajímavý není. ()

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

Nejsem sice moc na westerny, ale tohle patří mezi ty velké vyjímky. Tento film oceňuji nejen jako historický a zároveň kvalitní start Hilla a Spencera, kde se utvářeli jako správná sehraná dvojce. Navíc už zde je možno najít pár humorných scén, které si doslova říkají o další zpracování a prohloubení v dalšich filmech. :) ()

AxelWers 

všechny recenze uživatele

Kto Spencera a Hilla vníma ako komediálnych hercov (a kto by nie?), tak pri tomto filme bude musieť na to zabudnúť. Ináč budete sklamaní a filmu dáte nízke hodnotenie, pretože komédie a bitiek, ako ich poznáte z ich neskorších filmov, si príliš neužijete. Napriek tomu, ide o jeden zo starých dobrých westernov, ktoré boli natočené v zlatom období 60. rokoch, aj keď nejde o nejaké veľdielo. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (12)

  • V čase 00:03:05, poté, co přijede vlak plný mrtvých cestujících do stanice, jeden ze zastřelených cestujících velmi viditelně otevře ústa. (korbitch22)
  • Roli Terence Hilla měl původně hrát jiný herec, ale pár dnů před natáčením si zlomil nohu. (špaček421)
  • Terence Hill v souvislosti s natáčení uvedl: "S Budem jsme kdysi natočili film Annibale (1959). Neměli jsme žádnou společnou scénu, takže jsme se tenkrát ani nepotkali, ale já to beru jako takovou předpověď, protože o pár let později jsme se dali dohromady. Stalo se to asi takhle…Bud natáčel western ve Španělsku. Jmenovalo se to Kocour, pes a lišák, později to přejmenovali na Bůh odpouští, já ne! (1967). Bud samozřejmě hrál psa a další herec kocoura. Tento herec nebyl žádný džentlmen a bil svoji dívku. Když ji chtěl jednou večer nakopnout, uhnula mu a on si zlomil nohu o zeď. Režisér spěchal do Říma a rychle potřeboval sehnat herce. Jeden můj známý, producent, mě hned doporučil. Když mi dá klobouk, že budu vypadat jako modrooký Franco Nero. A takhle jsme začali. Já hrál chytrého kocoura, Bud hrál pomalejšího, ale dobromyslného psa." (firewind)

Související novinky

Zemřel Bud Spencer

Zemřel Bud Spencer

28.06.2016

V 86 letech nás v pondělí opustil legendární italský herec Bud Spencer. Parťák Terence Hilla se zamlada věnoval plavání a vodnímu pólu (dotáhl to až na dvě olympiády), v roce 1951 se ale dostal před… (více)

Reklama

Reklama