Reklama

Reklama

Bůh odpouští, já ne!

  • Itálie Dio perdona... Io no! (více)

Obsahy(1)

Profesionální karetní hráč Cat (Terrence Hill) se u jedné partičky nepohodl s obávaným psancem San Antonio Billem a následném pistolnickém souboji Billa zastřelil. Od té chvíle chodí Cat s prstem na spoušti, protože zbytek Billovy bandy by se rád pomstil. Jednoho dne Cata vyhledá jeho starý známý Hutch (Bud Spencer), který pro projišťovnu vyšetřuje podivné přepadení vlaku. Jediný přeživší totiž prohlašuje, že vlak se zlatým nákladem přepadl právě nebožtík San Antonio Bill a Hutch na duchy nevěří. Cat se proto vydává zpět do městečka, kde pro Billa vše skončilo. Nebo to tak alespoň mělo vypadat... Italsko-španělský western natočil jako svůj režijní debut scenárista Giuseppe Colizzi a do hlavních rolí věčně poškorpených parťáků obsadil Terrence Hilla s Budem Spencerem – a zbytek je historie. Colizzi představil světu dnes již nerozlučné duo a úspěch prvního filmu Bůh odpouští, já ne! (1967) využil k natočení westernové trilogie s pokračováním Trumfové eso (1968) a Boot Hill (1969) ve stejném hereckém obsazení. Režisér se pak se Spencerem a Hillem sešel ještě u dobrodružné komedie Dva machři mezi nebem a peklem (1972), ale slibná spolupráce skončila Colizziho náhlou smrtí v roce 1978. (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů dua Hill + Spencer. Není to špatné, ale když už jsem si zvyknul na jejich obvyklé role, tak je zákonitě jasné, že s tímhle se nedokážu smířit. Přesto se na to dobře kouká, ale s humornýma scénami jsem se příliš nesetkal. Celé je to myšleno vážně a tak je to později na dvojce znát. Rozhodně to ale stojí za shlédnutí a zklamání to rozhodně není, prostě je to něco jiného než bych od nich čekal. ()

Bollek 

všechny recenze uživatele

Pustil jsem si to čistě ze zájmu, abych viděl jejich první společný film. (Vlastně druhý, ale Hannibala bych asi nepočítal.) A jsem celkem spokojený. Děj se sice dost vleče a hudba je místy spíše nepříjemná, ale Spencer a Hill film hodně táhnou a je prima vidět, jak toto duo vlastně začínalo. Rýsuje se tu pozvolna charakteristický styl jejich filmů, i když tenhle western k němu má zatím hodně daleko. Není to totiž žádná komedie a už vůbec ne bláznivá. Je to naprosto vážný film, kde se jen občas objeví vtipná hláška. Herecké výkony třech hlavních herců hodnotím velmi kladně, zbytek filmu už ale bohužel tolik zajímavý není. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Pro Spencera a Hilla sice trochu netradiční snímek, což mu ale na kvalitě vůbec neubírá. Naopak příběh plný zvratů je velmi zajímavý, vážné zpracování má hlavně zásluhou skvělých herců také potřebné grády a pravé westernové vyvrcholení nemá chybu. Spencer zde sice stojí dost v ústraní, ale vše zase vynahrazuje výborný záporák Frank Wolff a nespočet suchých vtípků, které trochu předznamenávají budoucí H&S komedie. Podle mě klasika, za jakou by musel westernový fanoušek v dnešní době vraždit.. ()

kyLuke 

všechny recenze uživatele

Tohle je , jak je známo první film , kde se setkala dvojice BS a TH . První a pro mě naprosto vedle ! Nudný film , kterému pomáhá jen výborná Colliziho režie a herecké výkony . Na druhou stranu i scénář byl postaven v podstatě hlavně na nich . Je radost dívat se na to , co předvádí dvojice Frank Wolff a Terence Hill . Bud Spencer se zde drží spíše v pozadí , ale jeho role je výborně napsaná . Vcelku to tedy není taková hrůza a ty tři hvězdičky rozhodně dám !! Ale to , co filmu ubírá asi nejvíc je hudba . Jedny z nejhorších hudebních motivů všech dob , které mě dokáží po každém zhlédnutí otrávit . ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Rovných osm let uplynulo, než se pánové Terence Hill a Bud Spencer opět sešli v jednom filmu. A nejen to. Tentokrát se sešli společně i před kamerou a to rovnou v hlavních rolích. Kupodivu, nejedná se v žádném případě o westernovou komedii, jak si může mnohý neznalý divák myslet. Snímek v originále znějící ‘Dio perdona... Io no!’ se řadí mezi vážné spaghetti-westerny a svým vyzněním patří mezi ty lepší. Bohužel však pro mnohé obsahuje velmi složitou dějovou linii, což mnohé může skutečně odradit a to hlavně ty diváky, kteří spaghetti-westernům zrovna moc neholdují. Dlouhých dramatických scén je obsaženo dostatek a na tento žánr typická brutalita zrovna tak. Temný postoj k dané problematice v dějové lince příběhu je zásadní a námětově touha po pomstě tak nabírá ten správný směr. Prašné prostředí už jen dodává na vážnosti a žánrové krutosti. Spaghetti-western tedy se vším všudy a tak se hrdě může řadit mezi takové slavné snímky, jako jsou ‘Django’, ‘Sabata’ i třeba ‘Pro hrst dolarů’. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (12)

  • V západním Německu byl film znám pod třemi názvy - “Gott vergibt - wir beide nie“, “Gott vergibt...Django nie!“ a také jako “Zwei vom Affen gebissen“. (Stocki)
  • V době, kdy se film natáčel, se Terence Hill oženil s Lori Zwicklbauer, která byla členkou natáčecího štábu. (chleba24)
  • Roli Terence Hilla měl původně hrát jiný herec, ale pár dnů před natáčením si zlomil nohu. (špaček421)

Související novinky

Zemřel Bud Spencer

Zemřel Bud Spencer

28.06.2016

V 86 letech nás v pondělí opustil legendární italský herec Bud Spencer. Parťák Terence Hilla se zamlada věnoval plavání a vodnímu pólu (dotáhl to až na dvě olympiády), v roce 1951 se ale dostal před… (více)

Reklama

Reklama