Reklama

Reklama

Sudá a lichá

  • Itálie Pari e dispari (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dva rozkmotření bratři se musí spojit v boji proti cinknutému světu hazardu. A možná i něco vyhrát... Floridské pobřeží hostí sportovní hry, kde změří síly ti nejlepší z nejlepších amerického námořnictva, pěchoty i letectva. Fair play ale ohrožuje mafie, která podvody a vyhrožováním ohýbá výsledky a vydělává na sázkách. K tajnému úkolu je tak povolán poručík Johnny Ferpo (Terence Hill), aby hazardní podsvětí odhalil. Ještě před tím ho však čeká náročnější mise: přesvědčit svého odcizeného bratra, s nímž ho pojí snad jen otcovo příjmení a láska k fazolím na cibulce, aby se k němu přidal. Charlie Ferpo (Bud Spencer) ale se světem hazardu nadobro skončil a úplně mu stačí jezdit se svým kamionem. Aby bratra přesvědčil, bude se Johnny muset uchýlit k tvrdšímu vyjednávání. Jako třeba prohrát Charlieho tirák v pokeru nebo mu nalhat, že jejich taťka oslepl a nutně potřebuje peníze na operaci. A to je teprve začátek jejich eskapád, při setkání s mafií budou navíc lítat pánve, tága i kulečníkové koule a samozřejmě také facky... Jednu z nejznámějších komedií Buda Spencera a Terence Hilla natočil Sergio Corbucci v italsko-americké koprodukci. Zatímco pro komediální duo šlo už o jedenáctou spolupráci v hlavních rolích, režisér s nimi točil vůbec poprvé. Všichni tři sice platili za výrazné postavy spaghetti westernu, Corbucci ale tehdy točil hlavně s Francem Nerem. Sudá a lichá (1978) se nakonec stala jedním z vrcholů spencerhillovské série a výrazným zástupcem žánrové vlny, kdy se italský film posunul od westernů k akčnímu policejnímu žánru – důraz na bombastickou akci, překombinované podfuky a groteskový humor ovšem zůstal. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (237)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi pořád utíkal, až před několika lety jsem ho znovu shlédl v televizi a...od začátku do konce filmu jsem se řezal smíchy. Divoké a neutuchající origie honiček, rvaček, absurdních situací, překvapivých odhalení (bratři...) Tohle všechno je i v jejich ostatních filmech, ale tady je to podáno v tak šíleném tempu, že se skoro ani nedá dýchat. A navíc je to opravdu, opravdu sranda :-) ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Jedná se o jeden z nejlepších filmů s legendární dvojkou Bud Spencer a Terrence Hill, který by neměl chybět ve sbírce žádného fanouška potrhlých italských komedií. Tento kousek, v tom nejlepším slova smyslu, charakterizuje celé portfólio filmů s touto oblíbenou dvojicí. Opět nám tvůrci naservírovali nekonečné množství osobitých soubojů, rvaček, vtipných scén a hlášek, takže se po celé trvání filmu nenudíte. Za zmínku rozhodně stojí legendární scéna s pistáciovou zmrzlinou. Pochválit musím i skvělý příběh, který svede dohromady dva nevlastní bratry, kteří se snaží zničit sázkařskou mafii a nebojí se k tomu použít ty nejpodlejší metody. Z celé komedie doslova čiší dobrá nálada, která je ukotvena i skvělým výběrem prostředí a výbornou hudbou. Tvůrcům se také povedl výběr vedlejších herců, kteří do filmu výborně zapadají. Celkově nezbývá než konstatovat, že se jedná o skvělou komedii, která patří k mým nejoblíbenějším s touto nerozlučnou dvojkou. Moje hodnocení 85% ()

Reklama

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Spencer+Hill. Zábavný příběh o tom, jak se dva bratři, kteří netušili že sou bratři, dozvědí že sou bratři, ale vlastně to nejsou bratři :) Prostě film přimo narvaný nepřeberným množstvým gagů. Najdeme zde docela přijemný humor, který diváka pohladí po duši. "Pistáciová došla, máme čokoládovou, jahodovou, tuti-fruti, karamelovou a kávovou.""Tak dobře víte co, dejte mi jednu čokoládovou, pak kopeček jahodové, jeden kopeček karamelové a jeden tuti-fruti.........jo a taky prosím jeden pistáciové." ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Když budu hodně shovívavý, zaslouží si film průměr, protože mám Šimona a Matouše rád z dětství. Jako dospělý ale takové přehlídce špatných a trapných scén a hloupých dialogů nevěřím. Klasická dvojice Šimon a Matouš tady nefunguje, protože na začátku se oba hrdinové neznají. A to bude asi ten problém. Bud Spencer je řidičem náklaďáku, zatímco Terence Hill policista. Příběh je přinejlepším zvláštní. Zaprvé téměř každá postava má úchylku na sázení se o cokoliv, zadruhé má Hill za úkol najmout na nějakou policejní práci Spencera, protože ten je bývalým policistou. Problém je, že Hill se prostě snaží seznámit se Spencerem a z následných situací vznikají všelijaké trapné scénky, ke kterým by v reálném životě došlo asi s 1% pravděpodobností. ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Opět se jedná o bezvadnou komedie, jako prakticky vždy, kde se tito dva objeví spolu. Tentokrát si však dovolím drobnou kritiku. Ač je to jedna z nejlépe hodnocených s touto dvojicí, tak scenáristicky je podle mého názoru jedna z nejhorších. Pro mě je film Sudá a lichá jedním o trochu méně oblíbeným počinem. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • Charlie Firpo (Bud Spencer) řídí tahač Kenworth W900B. V závěru dostává jako odměnu jiný stroj Kenworth K100. (Robbi)

Související novinky

Zemřel Bud Spencer

Zemřel Bud Spencer

28.06.2016

V 86 letech nás v pondělí opustil legendární italský herec Bud Spencer. Parťák Terence Hilla se zamlada věnoval plavání a vodnímu pólu (dotáhl to až na dvě olympiády), v roce 1951 se ale dostal před… (více)

Reklama

Reklama