Reklama

Reklama

Černý zabiják

  • Česko Kosatky (více)
Ukázka z filmu

Snímek Blackfish odhaluje příběh notoricky známé kosatky Tilikum, která – na rozdíl od jakékoli jiné volně žijící kosatky – zabila v zajetí několik lidí. Co se s ní za tu dobu stalo? Šokující záběry a poutavé rozhovory s trenéry a experty manifestují mimořádnou náturu těchto tvorů. V posledních čtyřech desetiletích si můžeme pozorovat opravdu kruté zacházení s kosatkami v zajetí a rostoucí rozčarování pracovníků, kteří byli mylně informováni o ohrožení tohoto druhu v divočině. A to jenom kvůli vysokým ziskům průmyslu mořských parků. Tento emotivní a napínavý příběh nás přiměje k tomu, abychom zvážili náš vztah k přírodě. Zároveň ale odhaluje, jak málo toho my lidé vlastně víme o těchto vysoce inteligentních a překvapivě vnímavých savcích, které jsme chtěli ovládat. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (101)

whack 

všechny recenze uživatele

Dokument bol málo kritický a problematika zadržiavania morských cicavcov vo vodných parkoch ostáva úplne nestranne na zvážení každého diváka. Chcelo by to viac informácií o kosatkách a vodných parkoch a menej informácií o cvičiteľkách. Je smutné, že sa veci dali do pohybu, až keď umreli ľudia. Mŕtve kosatky vo vodných parkoch toľko pozornosti médií nezískali. Ale aspoň že sa tak stalo, vodné parky musia byť zatvorené. Podpíšte, prosím, petíciu za záchranu kosatky Tilikum TU. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

A nedají si říct a nedají... Business je prostě business. Kosatky jsou nevypočitatelná zvířata, ale můžeme se jim vůbec divit, když žijí v zajetí v naprosto odlišném prostředí než na které jsou zvyklá? Je to podobné jako u zvířat v zoo, ale tam se jim aspoň snaží udělat dobré podmínky pro život, pro kosatky to prostě nejde, a proto je tohle jejich zajetí opravdový extrém. Když k nim pak navíc ještě lidi lezou do nádrží a snaží se z toho vytřískat, co nejvíc peněz, tak ať se pak nediví, že se něco takového může stát. A navíc se to opakuje a opakuje. Silný a smutný dokument. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Už som videl zopár dokumentov, kde naznačovali, či priamo popisovali, ako sú tieto ryby alebo cicavce alebo ako už chcete, frustrované, deprimované a proste ubližuje sa im tým, že sú v zajatí. V podstate mi tento dokument nič nového nedal, akurát rozsiahlejšie popísal cez výpovede ľudí, akí skúsení a šikovní boli cvičitelia, ako neboli Kosatky zlé, no proste vzhľadom na ich iné jednanie, ktoré sa v skratových momentoch zvýraznilo, tak sa stali nehody. Škoda, že tu nie je nejaká investigatíva, navyše sa dlho reční takmer o ničom, čo som prekvapený, že iné dokumenty, ktoré majú čo povedať, tak tie nie sú veľmi dlhé a toto bolo možno až moc. Navyše veľká časť dokumentu bola podľa mňa viac zameraná na ľudí, než na kosatky a ich správanie a vnímanie, tiež to z môjho pohľadu nebolo až tak správne. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

nenápadná dokumentární pecka, která za zdánlivě nevinným tématem skrývá spoustu pravd o tom, že lidi jsou v zásadě naivní a krutá hovada.. když tyhle inteligentní tvory odtrhnete od rodin a držíte je celý život v prostoru pár (desítek) čtverečních metrů, tak je vcelku logické, ze se čas od času prostě a jednoduše naserou... silné 4* ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, obzvlášť pokud k tomuto tématu nemáte nic nakoukáno. O tom, že držet zvířata v zajetí je špatné už toho bylo natočeno dost, ale tohle tomu přeci jen dává jiný rozměr. Předtím než jsem se na dokument podíval, tak jsem o kosatce jménem Tilikum nikdy nic neslyšel. Opět se ukazuje, že jde hlavně o prachy a dokud tenhle byznys bude dovolený, tak se nic výrazně nezmění. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Jméno Tilikum je přebráno ze žargonu indiánského kmene Činuků a má více možností překladu: přátelé, příbuzní, kmen, národ, obyčejní lidé. (sator)
  • Od srpna 2015 se zisky společnosti Seaworld snížily o 84 % oproti období před vydáním tohoto filmu. (freelex)
  • Poslední potomek Tilikuma se narodil 20. 4. 2017 v Texaském SeaWorldu. (freelex)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama