Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata. (Artcam Films)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (286)

genetique 

všechny recenze uživatele

Technicky je Borgman naozaj veľmi umne zvládnutý, film má zaujímavý koncept, nemôžem mu vytknúť znepokojivú atmosféru a kvalitných hercov. Zaujímavý však neznamená automaticky originálny, či kvalitný. Pokiaľ začiatok ma strhol a zaujal ma netradičný "in medias res", tak zvyšok filmu bol ešte netradičnejší, nekonvenčnejší a podivnejší. Bizarnosť snímku ma ale začala ubíjať, pretože tvorcovia akoby diváka stále ťahali za nos a okrem desivej atmosféry mi nebehalo po rozume nič iné ako jedno veľké WTF?! Nevedel som kam to celé smeruje, čo sa deje, prečo sa to deje, a čo tým chceli tvorcovia povedať. Záver akoby ani nebol a okrem totálne desivého záveru vo mne nezanechal absolútne nič. 40%. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Já si na podivný filmy normálně potrpim, tady ale nemám tucha, co to mělo bejt. Banda nemytejch cápků vyleze ze svejch děr v hloubi lesa s úmyslem vštípit se do bohatý rodiny s dětma. Zprvu jen jeden, záhy všichni na zahradě a té paní ani pánu to vůbec nevadí a nepřijde jim to divný. A tak sledujeme kterak si ona banda hraje na zahradníky ve společenském šatu, operuje cosi na lidských tělech a vraždí jen tak - jenomže to "jen tak" není ani pro radost, potěšení ani z nutnosti. Takže dějově film nemá hlavu, nemá patu a vůbec nikam neústí a nesměřuje. Hnedle dvě hodiny nemění tempo, nemění styl a snaha o šok - či o co se film pokoušel - ne a ne uhranout moje smysly. A ten černej humor (který tu kde kdo vyzdvihuje) buď asi nemam v rejstříku svého chápání, nebo tam prostě nebyl. ()

Reklama

Makky 

všechny recenze uživatele

Bizarný príbeh manipulátorského bezdomovca, ktorý je schopný ovplyvniť čokoľvek a kohokoľvek. Po technickej stránke ide o veľmi kvalitný snímok, v ktorom dominujú podivnosti a wtf momenty. Na konci sa ponúkajú otázky ako?, prečo?, načo? a je len na konkrétnom človeku, do akej miery mu tento fakt (ne)prekáža. Ja by som zopár odpovedí privítal. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Alex van Warmerdam je takovej Lars von Trier Nizozemska. Točí divný film, ale většinou v nich vždycky má tunu myšlenek a člověk si je musí vysloveně ulovit, pakliže si z těch jeho filmů chce něco odnýst. Tady bych musel bejt snad na narkotikách, abych pochopil to, co se v tomhle filmu vlastně dělo. Nepochopil jsem to ani během filmu a už vůbec jsem to nepochopil na jeho konci. Pochopil jsem snad jenom to, že musím ze sebe eliminovat negativní lidské vlastnosti, neboť jinak si pro mě přijde Borgman. A to by, po shlédnutí tohoto filmu, nechtěl nikdo. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Jako pardon, ale tohle je naprostá špica. Vůbec jsem nechápala o co jde a i po shlédnutí možná stále nechápu, i když tuším. Snad mi to časem dojde. Sever mě snad ještě nikdy nezklamal a já doufám, že ani nezklame. Miluju tu atmosféru, výrazy, prostředí a příběh. Opravdu výborný film. Nemám co dodat. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Film se natáčel ve městě Bloemendaal. (willy1)
  • Hoci to nikde vo filme nie je uvedené, Borgmanovo (Jan Bijvoet) správanie sa nápadne podobá mýtickej bytosti menom "alp", čo je démonická nočná mora z nemeckého folklóru.
    (misterz)
  • Zástupcovia Holandska zvolili film Borgman ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2014. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama