Reklama

Reklama

Dočasný domov

(festivalový název)
  • USA Short Term 12 (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Grace je mladá vedoucí diagnostického ústavu, která celý svůj život zasvětila pomoci problémovým dětem. Když se ale dozví, že se má její život od základů změnit, je i ona dohnána svou nepříjemnou minulostí. Složitou situaci ještě zhorší nová obyvatelka ústavu Jayden - nadaná dívka, ke které Grace cítí silné pouto. (dresi)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (123)

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Škoda neuspokojivého vypointování vztahu mezi Grace a Jayden. Akce, která neměla opodstatnění a posloužila jen k ulehčení práce tvůrcům. Násilím docílit úspěchu proti násilníkovi ve výsledku není terapeutická výhra. Strašná škoda. A přitom to do té doby, s vyjímkou úvodní "humorné" historky o hovně, fungovalo fantasticky. Realistické v detailech i pracovních postupech. A Jayden byla skvěle napsaná. I proto mě nakonec mrzí, že jakožto klientka měla větší nadhled a navrch před terapeutkou. Velmi dobrý film, který se nesnaží dojímat. Jen načrtává problematiku a poodhaluje případy, kterých jsou tisíce. Kdo pracuje v oboru, ví. Výzva 2017 - zatím to nejlepší od eLeR (v součtu s loňským rokem) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tenhle film a jeho tvůrci si zaslouží velký obdiv, stejně jako sociální pracovníci v podobných centrech a ústavech. Žádná známá jména, žádné velké produkční zázemí, ale silné téma, přesvědčivá realizace a funkční emoce. Papírově outsider, který by třeba ani samotnou synopsí nenalákal, ve skutečnosti ale jeden z nejlepších loňských nezávislých filmů. ()

Reklama

Tosi 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého si připadáte, že jste se stal jeho součástí...do tohohle ústavu pro problémové děti jsem otevřel dveře, vstoupil dovnitř a zjistil, že tam není žádný filmový štáb a že všechno co vidím, se skutečně děje. Tak by měl nejspíš vypadat nezávislý indie film s mizivým rozpočtem. A díky bohu za něj...natočený byl tak citlivě a dojemně, že jsem všechny ty problémy dětí vnímal tak, jako by trápily mě samotného. Obrovskou poklonu musím vyseknout mladým poradcům z ústavu Grace a Masonovi, jenž úžasně přirozeně zvládli svoje role, za které bych je nejraději tlačil do nominací na Oscara, ale třeba jim bude stačit jako satisfakce těch 21 festivalových vítězství, které si s filmem můžou vychutnávat:-) .....velmi těžké rozhodování mezi čtyřmi či pěti hvězdičkami. ()

cjmafia 

všechny recenze uživatele

Indie filmů je v poslední době k mání opravdu ve velikém množství a já osobně jsem za ně rád, protože se z nich začíná stávat můj oblíbený žánr. Short Term 12 patří určitě mezi to nejlepší co se v tomto žánru v posledních letech urodilo. Velice silné téma, které nám snímek podává velice uvěřitelně a netlačí zbytečně na pilu typickým vyděračským Hollywoodským způsobem. Postav Vám musí být líto a fandit jim prostě musíte za každou cenu. Zajímavé je, že i v tomto tématu se najde ve filmu plno pozitivních emocí, takže někdy se smějete a někdy Vás film donutí přemýšlet. Přemýšlet o tom, že né každý v životě má takové štěstí, jako já/vy. 9,5/10. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Další nenápadné drama, jehož tvůrci si zaslouží velké uznání za to, že i s velmi malými finančními prostředky dokázali vytvořit takto zábavný a intenzivní snímek. Samozřejmě jedné se o příběh z prostředí diagnostického ústavu a tak je vážné téma postaráno, ale je zpracováno tak strašně citlivým a místy velmi zábavným způsobem, že je radost jen sledovat dění. Opravdu si velmi cením takovýchto filmových počinů. Brie Larson je v hlavní roli vynikající. Velký-malý film. Jen škoda, že jich je takhle málo. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Snímek je vítěz diváků na filmovém festivalu SXSW za rok 2013 v kategorii celovečerní hraný film. (filmsim)
  • Brie Larson řekla při castingu režisérovi Crettonovi, že se po přečtení scénáře přihlásila do dobrovolnického programu pro pomoc znevýhodněným dětem, aby se do role pořádně vžila. Ten byl jejím rozhodnutím nadšen a až mnohem později se dozvěděl, že Larson skutečnost trochu přibarvila, protože byla všemi organizacemi, kam přihlášku poslala, odmítnuta. (novoten)

Reklama

Reklama