foto

John Gallagher Jr.

  • nar. 17.6.1984 (36 let)
    Wilmington, Delaware, USA

Biografie

John Howard Gallagher Jr., americký herec, zpěvák a skladatel se narodil 17. Června, 1984 v Delaware, USA. Už jako malý zdědil po svých rodičích hudební nadání a v průběhu let pak hrál hned v několika různých kapelách. Jako zpěvák občas vystupuje i dnes.

Díky svému všestrannému talentu se objevil v několika divadelních hrách a muzikálech. Na Broadwayi debutoval ve hře Králičí nora a zahrál si také v inscenaci zvané Current Events v Manhattenském divadelním klubu. Nejvíce se proslavil později rolí Moritze Stiefla v muzikálu Probuzení jara, za kterou v roce 2007 obdržel cenu Tony. Později se podílel také na muzikálech American Idiot, podle stejnojmenného alba skupiny Green Day a Jerusalem, ve kterém ztvárnil hlavního roli.

Už od mala hrál také v seriálech, objevil se např. v Zákon a pořádek (1990), Západní křídlo (1999) nebo Ed (2000). Jeho první velkou šancí se stala role Jima Harpera v seriálu Newsroom (2012). Mezi jeho nejvýznamnější filmové role patří snímky Večere s April (2003), Jonah Hex (2010) a především Short Term 12 (2013). V budoucnu se také objeví ve filmech 10 Cloverfield Lane (2016) od producenta J. J. Abramse a The Belko Experiment (2016) od scenáristy Jamese Gunna.

Ondřej "dO_od" Mrázek

Herecká filmografie

Filmy

2020 Come Play
Pod vodou
2019 American Woman
The Best of Enemies
2018 Peppermint: Anděl pomsty
Převýchova Cameron Postové
2017 Sadie
2016 Experiment Belko
Hush
Ulice Cloverfield 10
2014 The Heart Machine
2013 Dočasný domov
2011 Margaret
2010 Jonah Hex
2009 Užívej si, co to jde
2006 Mr. Gibb
2003 Večeře s April
2001 Autokino Plameňák (TV film)

TV seriály

2020 Love Life (TV seriál)
Magnus Lund Part II (E06)
Westworld (TV seriál)
Genre (S03E05)
The Mother of Exiles (S03E04)
Parce Domine (S03E01)
2019 Modern Love (TV seriál)
At the Hospital, an Interlude of Clarity (E05)
Easy (TV seriál)
Ano (S03E04)
2014 Olive Kitteridgeová (TV seriál)
Security (E04)
A Different Road (E03)
Incoming Tide (E02)
Newsroom (TV seriál)
To byl tedy den (S03E06)
Oh Shenandoah (S03E05)
Pohrdání soudem (S03E04)
další epizody (6)
2013 Newsroom (TV seriál)
Volby 2 (S02E09)
Volby 1 (S02E08)
Třetí opoziční tým (S02E07)
další epizody (9)
2012 Newsroom (TV seriál)
Větší hlupák (S01E10)
Výpadek proudu, část druhá: Zkušební debata (S01E09)
Výpadek proudu, část první: Tragické porno (S01E08)
další epizody (10)
2009 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Lead (S10E15)
2008 The Battery's Down (TV seriál)
2006 Love Monkey - Hoch se zlatým uchem (TV seriál)
2004 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Svědomí (S03E17)
2002 Západní křídlo (TV seriál)
20 Hours in America: Part II (S04E02)
20 Hours in America: Part I (S04E01)
Právo a pořádek (TV seriál)
Girl Most Likely (S12E17)
2000 Ed (TV seriál)
1993 Policie New York (TV seriál)

Dokumentární

2013 Broadway Idiot

Host

TV pořady

2006 Amerika má talent (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)