Reklama

Reklama

Mrtvá hlídka

  • Česko Hlídka smrti (více)

Obsahy(1)

Uprostřed války vojáci nesní o tom, že se stanou hrdiny. Modlí se, aby si vzpomněli, co je to být mužem. 1917. Západní fronta. Blátivá pustina s ostnatými dráty a zákopy. Země je nasáklá krví padlých a ve vzduchu je cítit dusný zápach smrti. Vojín Charlie Shakespeare (Jamie Bell) má zimnici. Dívá se na své vyčerpané kamarády a těla, která zůstala po bitvě ležet bez života. Je sám. Zoufale by chtěl pryč. S několika muži, kteří přežili, se uchýlí do německého zákopu. V podzemních tunelech, ztraceni na nepřátelském území, čekají na záchranu. Ale nikdo nepřichází a noc s beznadějí se snáší na krajinu... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (164)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Válečných hororových filmů je opravdu žalostně málo a tak není divu, že tato duchařina z období první světové války přitáhla velkou pozornost. Děj filmu je postaven na slušném scénáři, který v sobě skrývá nejedno tajemství a překvapivé zvraty, které jsou divákům postupně odhalovány. Atmosféra má v sobě hned od začátku náboj tajemna a divák se od prvních minut zcela ponoří do děje. Ať už je to tím, že se film odehrává v bahnitých zákopech, nebo je prostě zaujala různorodá charakteristika postav. Kamerové záběry i střih odvedly skvělou práci a to i díky dobrému podsvícení a zakouření jednotlivých scén. Déšť, mlha, tma a strach dokáží pořádné divy s jakoukoliv silnou náturou. Když vás do toho všeho ještě doprovází mysteriózní hudba je o strašidelnou atmosféru postaráno. Na děsivých scénách se rozhodně nešetřilo a každou chvíli se objevovala scéna, při které si slabší povahy zakryjí oči. Podle mého patří Deathwatch mezi nadprůměrné válečné duchařiny a takových klenotů by jsme si měli vážit. Protože filmů s podobným tématem mnoho nenajdeme. Přece jenom tam však chybělo trochu více lekacích scén, možná i víc záběrů na zhmotněné zlo- těch je opravdu málo. Časem si na hromady mrtvol a všudypřítomné ostnaté dráty zvyknete a začnete se trošičku nudit. To však neznamená, že bych vám tento film nedoporučil. Já osobně jsem rád, že ho mám ve své sbírce a kdykoliv se na něj rád podívám. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Stokrát ochotnejšie akceptujem veľké morálne posolstvo, ktoré mi je naservírované NIE prostredníctvom prvoplánového vojnového filmu, ale prostredníctvom vojnového filmu, ktorý je žánrovo poňatý ako horor. Zvlášť ak má hororová atmosféra psychedelické parametre, čo je priamou obdobou absurdného konania v absurdných situáciách. V "Mŕtvej hliadke" je pár vecí, ktoré nie sú práve originálne, originálny je ale spôsob, akým do príbehu zapadajú. Ak vo "Väznici" útočí ostnatý drôt, je to šrot - v "Mŕtvej hliadke" však silne evokuje tŕňovú korunu i bez okatého menu na DVD. Nebyť silne znepokojujúceho konca, ktorým sa film definitívne vydeľuje zo stredného prúdu, s hodnotením idem nižšie. Pokiaľ som si film vyložil správne (zrejme áno, keďže pri spätnom pohľade dávajú zmysel aj bezvýznamné detaily) potom je to "fucking great picture", ktorého jedinou chybičkou je skutočnosť, že správne zafunguje až na druhýkrát. Všetky hororové rekvizity zrazu ustupujú do pozadia a človeka intenzívne zamrazí na miestach, ktoré pri prvom zhliadnutí ani neregistroval. Aj keď "Mŕtva hliadka" stojí na pointe ako napríklad Shyamalanove filmy, je vlastne omnoho lepšia, pretože opakované zhliadnutia nenudia, ale silne dojímajú. Svojho času sa tento film u nás mihol bez väčšieho povšimnutia. Je to fajn. Aspoň si jedno svoje kultové dielko môžem v pokoji vychutnať bez toho, aby mi v hlave rezonoval nejaký nezmyselný humbuk. ()

Reklama

movieband 

všechny recenze uživatele

V první řadě musím pochválit skvělý soundtrack. Hudba byla ve filmu opravdu hodně vydařená. Už při úvodní scéně na bojišti první světové války. Co se týče herců, tak ti byli sympatičtí a přesvědčiví co se postupného ztrácení rozumu a stupňujícího strachu týče. Z hororové části je to podařené a místy slušně napínavé. Co se, ale děje týče tak tam to skřípalo. Během filmu děj jde jednoduchým přímočarým směrem. Vysvětlení pro ty co z toho byli doplantaní jak já. !!!SPOILER!!! Pokud jsem v hororu, dostanu se do životu nebezpečné situace, zázračně "vyváznu", pak se objeví mlha a začnou se dít divné věci, je čas vymyslet si epitaf. (je jedno, jestli na vás někdo střílí (Šestý smysl), máte autonehodu (Smrt přichází v bílém), spadnete s letadlem (Pasažéři) nebo spácháte sebevraždu (Ti druzí). Mimochodem, pointa je to tak provařená, že jsem o ní uvažovala i při hororu Pandorum, kde mě autoři pořádně vypekli. Tvůrci nám v Mrtvé hlídce nechali "pár" vodítek :-) 1) Střelba, noc, výbuch kranátu před hlavou...a pak den, mlha, nikde nikdo. 2) Zastavily se hodinky (kapitánovi i doktorovi, baví se o tom v zákopu). Velmi typický příznak :-) 3) Pokud je někdo na pochybách, co se děje, prozradí vysílačka. "jednotka Y, nikdo nepřežil." 4) Je-li ale stále někdo na pochybách, jeden z vojáků to přímo řekne "Necítím své srdce. Zemřeli jsme tam v tom zákopu, jen to ještě nevíme." 5) A pokud stále tápete, podívejte se na název filmu :-) Mimochodem, tohle pojetí očistce je mimořádně kruté.!!KONEC SPOILERU!! Todle vysvětlení od uživatelky Sinue mi pomohlo tenhle film docenit v pravé míře a proto ten počet, který sem dal. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Průměrný film, podobně jako v Přežili jsme Ardeny, i zde je válka (ovšem ta první) zobrazena trochu jinak. Po otravě nějakým plynem prožívá skupinka vojáků doslova peklo. Je to celkem slušné psycho s hustou atmosférou a výbornou hudbou. Film nepatří mezi nejlepší, ale zároveň ani neurazí. Je to solidní podívaná. Dávám 3,5 hvězdy. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Hororov je ako sračiek, ale historických hororov ako šafránu. A máloktorý je tak strašne chytrý a súčasne (alebo práve preto) tak kurevsky presvedčivý, ako toto skrz-naskrz temné, špinavé a beznádejné psycho. Nadprirodzeno je iba veľmi jemné, a čo ho činí ešte desivejším je, že sa prezentované udalosti dajú vlastne celkom dobre vysvetliť aj bez jeho prítomnosti, ako symbol vojnového šialenstva, ktorý v kombinácií s otravným plynom spôsobujúcim vražedné halucinácie až tak ďaleko od reality nemusí byť. Najdesivejšie na MŔTVEJ HLIADKE je, že sa celkom pokojne mohla skutočne stať... - pretože kto vie, čo všetko sa v tých zablatených zákopoch dokonale mŕtvej krajiny odohralo... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Hans Matheson (Jack Hawkstone) a Laurence Fox (Bramwell Jennings) jsou přáteli i v soukromí. V roce 2007 se Matheson účastnil svatby Foxe s herečkou Billie Piper. (Lynette)
  • Natáčelo se v listopadu roku 2001 v okolí Prahy. (Lynette)
  • Až na Jamieho Bella si všichni herci vyzkoušeli, jaké je to být vojákem (kvůli lepšímu vžití se do příběhu). Den před začátkem natáčení spali venku ve stanu v blátě, zimě, bez světla i jídla. (Lynette)

Související novinky

Silent Hill pokračuje

Silent Hill pokračuje

08.11.2010

„Neexistují kvalitní filmové adaptace počítačových her,“ tvrdí někteří. „Kromě Silent Hillu,“ kontrují jiní. Na dvojku úspěšného hororu z roku 2006 se čekalo hodně dlouho. Christophe Gans má ale… (více)

Konkurence pro Van Helsinga

Konkurence pro Van Helsinga

01.04.2007

Solomon Kane je jméno dobrodruha, šermíře a lovce démonů, který v 17. století putuje neprozkoumanými končinami světa a válčí tam s nadpřirozeným zlem. A zároveň je to název britsko-francouzsko-české… (více)

Reklama

Reklama