Reklama

Reklama

Žena v kleci

  • Dánsko Kvinden i buret (více)
Trailer 1

Po tragické přestřelce, při níž jeden z jeho kolegů přišel o život a další ochrnul, je komisař Carl Mørck přeložen do sklepní kanceláře nově zřízeného Oddělení Q, jež má za úkol protřídit nedořešené a odložené případy a jehož jedinými zaměstnanci jsou komisař Mørck a jeho nový asistent Assad. Stačí jediný den a paličatý komisař se přes výslovný zákaz střemhlav vrhá do řešení případu Merete Lynggaardové, populární političky, která před pěti lety záhadně zmizela při plavbě na trajektu. Jediným svědkem je její duševně nemocný bratr, který byl po události nalezen v podpalubí. Případ byl uzavřen jako jednoznačná sebevražda. Dvojici vyšetřovatelů se však takové vysvětlení nezdá a vydávají se na cestu, která je zavede hluboko do podsvětí plného násilí a zášti, jež se skrývá za kultivovanou tváří Skandinávie. Strhující dánský thriller z pera scénáristy filmového hitu Muži, kteří nenávidí ženy je prvním dílem filmové série o Oddělení Q podle bestsellerů Jussiho Adlera-Olsena. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (449)

castor 

všechny recenze uživatele

Žena v kleci byla první, ale já si ji nechal shodou náhod tak nějak na konec. Řeč je o knižní sérii dánského spisovatele Jussiho Adler-Olsena. Další tři (filmová) zastavení vůbec nebyla špatná (některá – Složka 64 – dokonce vynikající). Jsme tak na začátku fungování oddělení Q, které má za úkol třídit staré nevyřešené případy. Prostě papírování, o které nikdo zrovna nestojí. Možná nadšený muslimský asistent Assad. Naopak vůbec ne komisař Carl, který se po nevydařené akci (jeden kolega mrtvý, druhý ochrnutý) vrací k policejnímu sboru, ale na oddělení vražd je brzy. Úkol je jasný (třídit a uzavírat), ovšem Carl je tvrdohlavý polda, takže se mu hned první spis nepozdává: sympatická politička, která měla před pěti lety záhadně zmizet při plavbě na trajektu. Jelikož jsem dřív viděl zmiňovaná tři pokračování, aspoň nyní jsem se tak trochu dozvěděl, proč je sebedestruktivní a věčně nakrknutý komisař Nikolaj Lie Kaas místy takový idiot. Nesnesitelný vyšetřovatel přišel o kolegy, navíc ho tíží krachy v osobním životě. Co se případu týče, je možná škoda, že má divák náskok před vyšetřovateli. To, že o političce leccos víme, nás mírně připravuje o napětí a momenty překvapení. Vadí i trošku zjednodušené charaktery, víc bych toho třeba rád věděl o Assadovi nebo i záporákovi, proč se rozhodl páchat „zlo“ zrovna pět let. A ještě jedna věc je slabší, protože u severských kriminálek bývá alfou a omegou: působivější atmosféra. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že mě kniha zhruba od padesáté strany strhla do stavu, který je znám všem knihomolům, a sice "čti, čti, čti". Je smutné, že filmu se nepodařilo zúročit všechen potenciál, musela jsem tomu dát dvě šance, abych nebyla úplně zklamaná. Přitom má příběh vše, co by měl mít, skeptického policajta, který dostane "novou šanci" v podobě vlastního oddělení a pomocníka Assada a na druhé straně tu je pět let pohřešovaná politička Merete, jejíž případ znovu otevřeli a o níž by si nikdo ani v nejdivočejší fantazii nemohl myslet, že by ještě mohla být naživu. Merete je zavřená v přetlakové komoře a jejím úkolem je přemýšlet, proč tam je. Nemám ráda, když se tak násilně (z časových důvodů) osekávají dost podstatné věci, takhle snímek naplno zúročil jen vztah Merete s jejím postiženým bratrem a divák také pocítí po zhlédnutí nutkavou potřebu se osprchovat, aby ze sebe smyl špínu a izolovanost pěti let vězeňkyně. Hodně zpovrchnili postavu Carla Morcka, v této dějové linii je více zajímavý jeho pomocník, aspoň za něho jsem byla ráda. Ale abych jen nekritizovala, scéna, kdy se Merete musí zbavit nemocného zubu a dostane na to klasické štípačky, patří k nejlepšímu, co jsem za poslední dobu v tomto žánru viděla. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Kvalitní severské krimi o jednom chlapci, kterému jedna rozverná dívka nechtíc připravila nehezkou budoucnost, a tak se ji po letech rozhodl odvděčit. Zpočátku mi vadily časté časové skoky. Chvílemi jsem se obával, že tvůrci nechtíc skočí do jiného filmu. Jakmile jsem se v ději zorientoval, tak jsem byl spokojen. K lepšímu vyznění mi chyběl nějaký šokující moment, či alespoň nějaký prvek, pro který by mi měl snímek potenciál utkvět v paměti. Takhle se snímek plaví pouze ve vodách lehkého nadprůměru. Milovníky daného žánru snímek zajisté potěší. Ostatní diváky asi příliš nenadchne. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel kulyk. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ťažšie, ako napísať komentár k tomuto filmu, by bolo vysvetľovanie, prečo som mu nadelil až tri hviezdičky. Preto sa mu radšej vyhnem. Ženu v klietke nepovažujem za vydarený film a nehodlám si prečítať ani vychvaľovanú knižnú predlohu. Nedokážem sa skrátka preniesť cez nadbytočné vnesenie hyperbarickej komory do deja, lebo také podmienky nemajú ani adepti misie na Mars. Vo všeobecnosti nemám rád "moderné" detektívne filmy, ktoré sa predháňajú v absurdnosti a krutosti týrania obetí, pričom dôvody k nemu sú viacmenej malicherné. Takže dentálna epizódka, ktorá mala ilustrovať dôsledky dlhodobého pobytu v komore, mi vyznela rovnako cudzorodo, ako postava Assada a zopár akčných scén. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

50 %. Seversky ponurý a bezútěšný příběh ze zaprášeného policejního archivu ve sklepě, v jehož průběhu mi v hlavě duněli Queeni a jejich klasika Under Pressure :-)) Bohužel chvílemi i ucouraná až lehce nudná dánská depresárna o tom, že za jízdy se nemá nejen mluvit na řidiče, ale ani si s ním hrát na slepou bábu! Též návod pro všechny začínající kreativní psychopaty, jak spojit příjemné s užitečným a jak svou oběť psychicky zdeptat a dostat ji pod tlak. Provinilou dámu sbalit, ošustit, jako by se (před 20 lety) nechumelilo... a pak tu buchtu šoupnout do papiňáku! Dvě nejděsivější scény filmu? Zubaře se bojím odjakživa, takže mi zvedla kufr ta tfujtajbl scéna Sama sobě dentistkou. A podruhé mi běžel mráz po zádech, když se kriminalista Carl Mørck po hodině a půl kožených a otrávených ksichtů poprvé pokusil usmát. Brr... TOHLE byla ta největší hrůza! Shrnuto: Kvalitně tísnivé, ale očekávatelný vývoj, navíc absence alespoň jedné mně sympatické postavy. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (9)

  • Ve filmu se objeví i zmínky, které se vážou k České republice. Jednak je při scéně v trajektu dobře patrné auto značky Škoda, a také komisař Mørck (Nikolaj Lie Kaas) vypije v baru několik piv, kde mj. dostane na výběr i české. (Cheeter)
  • Jedná se o filmovou adaptaci prvního dílu dánské série případů oddělení Q v čele s komisařem Carlem Mørckem. Autorem literární předlohy je Jussi Adler-Olsen. Knižní sérii v České republice vydává nakladatelství Host. (claudel)

Související novinky

Dánové rozjeli filmové série

Dánové rozjeli filmové série

21.12.2014

Dánská kinematografie platí za velmi kvalitní a úspěšně se prosazuje i v zahraničí. V poslední době se tamní produkce zaměřila i na adaptace domácích úspěšných knižních sérií do filmový podob. Zatím… (více)

Reklama

Reklama