foto

Nikolaj Lie Kaas

  • nar. 22.5.1973 (44 let)
    Glostrup, Dánsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

N. L. Kaas se narodil 22. května 1973 v herecké rodině. Jeho otec se proslavil v sérii dánských kriminálních komedií OLSENBANDE. Oba rodiče však spáchali sebevraždu, matka v Nikolajových 15 letech. Přes to se Nikolaj rozhodl pokračovat v rodinné tradici. V roce 1991 debutoval ve filmu Sorena Kragh-Jacobsena MLADÍ ZE ST. PETRI (DRENGENE FRA SANKT PETRI). Hned první role syna vlastizrádce mu vynesla uznání: v roce 1993 byl za svou roli Otta oceněn oběma nejdůležitějšími dánskými filmovými cenami - Bodil a Robert za nejlepší výkon ve vedlejší roli.Další příležitostí byl o dva roky později film Erika Clausense MOJE DĚTSTVÍ VE FINSKU, adaptaci autobiografie dánského skladatele a dirigenta Carla Nielsense.

V jednadvaceti začal studovat herectví na Státní divadelní škole v Kopenhagenu. V roce 1998, kdy studia ukončil, dostal nabídku od slavného Larse von Triera na roli ve filmu IDIOTI (vedle Vinterbergovy OSLAVY, prvním filmu hnutí Dogma 95). Za roli Jeppa získal další cenu Bodil za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli.

V roli Martina jsme ho mohli vidět v hitu Karlovarského festivalu V ČÍNĚ JEDÍ PSI (I KINA SPISER DE HUNDE), kde parodoval sám sebe, nebo v černé kriminální komedii BLIKAJÍCÍ SVĚTLA (BLINKENDE LYGTER). V roce 2001 dosáhl úspěchu v dalším dánském filmu hlásícím se k Dogma 95 SPRÁVNÝ ČLOVĚK (ET RIGTIGT MENNESKE), v němž ztvárnil neviditelného P vymyšleného malou dívkou Lisou, který se najednou ocitne v reálném světě. Za tuto roli obdržel o rok později cenu Robert za nejlepší herecký výkon v hlavní roli.

Mezinárodního úspěchu dosáhl v roce 2002 ve spolupráci s režisérkou Dogma Sussane Bier. V jejím filmu OTEVŘENÁ SRDCE (OPEN HEARTS) hrál roli Joachima. Snímek byl kladně přijat jak diváky tak kritikou, Sdružením filmových kritiků byl v Dánsku vyhlášen filmem roku. Oceněn byl také Kaas, potřetí získal cenu Bodil i Robert za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Kaas je prvním dánským hercem, který do svých třiceti let obdržel tři ceny Bodil.

Role Janicka v dramatu Susanne Bier BRATŘI (BRØDRE) byla dalším Kaasovým úspěchem. Stal se jedním z nejznámějších dánských herců. Hrál také v dramatu PŮL ŽIVOTA TIMOFEJE BEREZINA (THE HALF LIFE OF TIMOFEY BEREZIN), kterým vstoupil do anglicky mluvících kin. Hlavní roli fotografa Alexe ztvárnil také ve filmové kompozici na téma osudové lásky REKONSTRUKCE (RECONSTRUKTION) Christoffera Boe a v mnoha dalších snímcích.

Vedle filmu působí také v divadle. Od roku 2003 žije s Anne Langkilde, 11. června se jim narodila dcera. Jeho bratr Jeppe Kass je hudební skladatel a příležitostný herec. Zahráli si spolu v roce 2003 ve filmu DÁNSKÉ DELIKATESY.

Teryk "teryk" Stepka

Herecká filmografie

Filmy

2017 Du forsvinder
2016 Poslední král
Vzkaz v láhvi
2015 Dítě číslo 44
O kuřatech a lidech
2014 Druhá šance
Zabijáci
2013 Mad Ship
Střelec
Žena v kleci
2012 Téměř dokonalý
2011 Bestie
Dirch
Žabák Freddy
2010 Detektiv Varg Veum: Nápis na zdi
Informátorka
Terapeut
2009 Andělé a démoni
Ved verdens ende
2008 Der Kommissar und das Meer - An einem einsamen Ort (TV film)
Uchazeč
2007 Tak trochu jiná love story
2006 Nebezpečně výbušná trhavina
Poločas rozpadu Timofeje Berezina
2005 Adamova jablka
Allegro
Král slunce
Morke
2004 Bratři
2003 Dogville: The Pilot
Rekonstrukce
Řezníci
2002 Otevřená srdce
Udvidelse af kampzonen (TV film)
V Číně jedí psy 2
2001 Et rigtigt menneske
Hr. Boe & Co.'s Anxiety
Jolly Roger
2000 Blikající světla
Den vægelsindede (TV film)
Max
1999 Besat
V Číně jedí psy
1998 Idioti
1996 Davids bog
1994 Min fynske barndom
1991 Chlapci od svatého Petra

TV seriály

2018 Britannia (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
2016 Bedrag (TV seriál)
Epizoda 10 (S01E10)
Epizoda 9 (S01E09)
Epizoda 8 (S01E08)
další epizody (10)
2012 Zločin (TV seriál)
Teil 10 (S03E10)
Teil 9 (S03E09)
Teil 8 (S03E08)
další epizody (10)
2003 Pohádky Hanse Christiana Andersena (TV seriál)
2001 De udvalgte (TV seriál)
2000 Pavouk (TV seriál)
Rejseholdet (TV seriál)
1997 Taxa (TV seriál)
1992 Mørklægning (TV seriál)

Dokumentární

2003 Robbie Williams live i Horsens (TV film)
Trier, Kidman og Cannes (TV film)
2001 Eventyrerne (TV seriál)
1998 De ydmygede

TV pořady

2008 Evropské filmové ceny 2008 (TV pořad)
2003 Bodilprisen 2003 (TV pořad)
2001 Viva (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace