Reklama

Reklama

Mikrokosmos

  • Francie Microcosmos : Le peuple de l'herbe (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hlavními hrdiny filmu jsou mravenci, včely, berušky, motýli, brouci, šneci a další hmyz, který se k nám dostane jen zřídka. Unikátní snímek, který je antropologickou metaforou lidské evoluce, vyžadoval patnáct let výzkumu, dva roky příprav a tři roky natáčení. Jeho hlavní složkou jsou fascinující záběry a zvuky z malého světa, jenž se nachází mimo obzor běžného lidského vnímání. Vstoupíte do paralelního vesmíru, ovládaného odlišnými fyzikálními zákony. Vejděte do Microcosmu... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to konečně viděl, našel si na to náladu a ačkoli jsem měl určité obavy z toho, jestli mi to vůbec sedne, ale naštěstí jsem se nemusel bát. Ty nádherné a pracné záběry mě hned upoutaly a nebylo třeba ani hudby, abych se do toho dostal, protože i symfonie přírodních zvuků mi bohatě stačila a vlastně tomu sama dodávala menší "monumentálnost", dokonce víc, než hudba, která se mi sice líbila, ale osobně bych si tam představoval trochu jinou. A některé scény jsou opravdu neuvěřitelné, hlavně ta hovniválova cesta, na které mě nejvíc odrovnalo závěrečné oddálení kamery do extrémního celku. A zrození vody jsem snad taky ještě nikde neviděl (ale sex šneků ano, to bylo vlastně jediné, co jsem z toho předtím znal). Tvůrci naštěstí mají i cit pro film, takže se na to hned kouká o to líp. Jen je škoda (a proto taky nedám plný počet), že to je jen sled náhodných scén a nemá to celistvější rámec podobně jako Koyaanisqatsi, protože to časem upadne do určité repetitivnosti formy a byť následující scény stále mají co nabídnout, už jsem při nich rozhodně nebyl tak fascinovaný jako u předchozích - a nejvíc se to projevilo u souboje roháčů, to už je takové příliš "viděné". Svoji stopáž to ale utáhnout dokáže a tak je tahle exkurze do světa hmyzu víc než zajímavá. 4* ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled do života hmyzí říše. Naučný dokument s vypravěčem ale nečekejte, spíše umělecké záběry pouze za doprovodu hudby. Za estetický prožitek a náročnost natáčení 4*. Doporučuji se ale na to dívat v dokonale bdělém stavu, jinak hrozí usnutí, jak se mi to 2x stalo, když jsem si to pouštěl večer. Dokoukáno napotřetí přes den :-) ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Co se děje pod našimi nohami? No, něco fantastického. Unikátní záběry, které tehdy dostávaly diváky do kolen. „Mravenčí“ práce se vyplatila (natáčení zabralo několik let), protože výsledek je něčím víc než „pouhým“ dokumentárním filmem. Překládá humor, akci, napětí i krapet erotiky. To kolikrát nesvede leckterý hraný snímek. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Natočit MICROCOSMOS muselo stát francouzské filmaře spoustu umění a především trpělivosti, i když výsledek působí někdy až moc "camera-only" a hédonisticky. Jako bych se na 80 minut vrátil do útlého dětství, stráveného ponejvíce objevovaním malých, bizarních, tvorečků na babiččině zahradě, pinožících se zdánlivě od ničeho k ničemu. Nelítostný souboj brouků roháčů potěšil, přesto - mravenci jsou nejlepší herci. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Nebudu chodit kolem horké kaše. Podle mě je tohle dokonale zpracované, skoro až umělecké, dílo, které muselo zabrat hromadu času jak v trávě, tak i následně ve studiu a kdyby se kamera čas od času nevzdálila, myslel bych si, že je to všechno jen nahraný. Ale ruku na srdce, koho se baví dívat zaujatě přes hodinu v kuse na život hmyzu? Moc lidí asi ne. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Scény z filmu byly použity ve videoklipu "You Don't Love Me (Like You Used to Do)" kanadské skupiny The Philosopher Kings. (Zdroj: wikipedia.org) (Kmotr76)
  • 15let výzkumu, 2roky příprav, 3roky natáčení a 80km filmu. (formelin)
  • Snímek byl uveden na filmovém festivalu v Cannes. (Zdroj: wikipedia.org) (Kmotr76)

Reklama

Reklama