Nový rok

New Year's Day

Velká Británie, 2001, 90 min

Suri Krishnamma

Julian Nott

Zajímavé drama o těch "neštastných" co přežili. O jejich psychice, která je v jednu chvíli nahoře podruhé na dně. Jejich snaha o žití na maximum kvůli jedinému cíly a to je smrti. Tento cíl, jim však není přán. Jejich čas nepřišel a oni si toho neváží, ale vše si uvědomí. Uspokojivé herecké výkony. Výborná kamera a režie. Bohužel mi přišlo, že to bylo lehce přehuštěné a scénář byl moc zbytečné tlustý. Ukázka dnešních mladých a jejich života. Malá pravda o velkém životě :)(31.12.2004)

Pokud vám zbývá rok života, záleží na tom, jestli ho prožijete morálně? Jestli budete dělat, co se od vás očekává? Jestli dodržíte gentlemanskou dohodu o společné sebevraždě? Velmi zajímavý film. 70 %(24.1.2005)

Sebevražda je vynikajícím tématem filmu a tady je tento námět zpracován skvěle, některé pocity hlavních postav (dva šestnáctiletí kluci, kteří jako jediní přežili nehodu s lavinou) jsou mi blízké až to mrazí. Mimochodem oba jsou zahráni výborně, věříte jim každé slovo, stejně jako vedlejším postavám. Psychlologicky věrně prokreslené a režijně zvládnuté drama.(6.3.2005)

• Dudek

Podivné, ano... zajímavé, zcela jistě, ale to je vše.(3.11.2005)

Nebýt pár slabších míst, tak by to byla za pět. Oba mladí herci jsou fajn a hlavně scénář je značně originální. Některé scény bych se nebál nazvat geniální.(3.11.2005)

Tak 3,5*. Zvláštní film, který by se dal snad vystihnout sinusoidou - má své vrcholy i místa značně slabá, vše ale zakončuje zapamatování hodná finální scéna na útesu s monlogem hlavního hrdiny. Ne každého asi bude Nový rok bavit, ale určitě stojí za shlédnutí.(31.10.2005)

Ze začátku mě Nový rok dost vyděsil. Nejdřív něco jako Snowboarďáci, pak ta hromadná smrt, pohřby, zpomalené záběry, . . . Naštěstí se z toho nakonec vyklubal dost dobrý film s úžasnou pointou. Dobrý námět, zajímavé zpracování, skvělá atmosféra. Souhlasím s Dewym. Bobby Barry opravdu jako by v některých scénách McDowellovi z oka vypadl.(27.12.2005)

veľmi originálne spracovaný, pútavý (od začiatku do konca) so skvelými a uveriteľnými hereckými výkonmi - tento nezávislý klubový film som "zbaštil" celý, tak ako mi ho naservírovali. počas celého sledovani vo mne vyvolával rôzne pocity a myšlienky a zaklincoval to podľa mňa geniálny záver. úžasná štúdia o osude a vôli k životu.(31.10.2005)

Ve scénáři lehce nabubřelý, poněkud amatérsky natočený, ale přece jen docela zajímavý příspěvek k tématu sebevražd mladých.(6.3.2011)

Tento film má nemalé šance stát se nesmrtelným kultem - kéž by jej jen vidělo vícero diváků! Příběh dokáže vtáhnout a nepustit, je radost sledovat každodenní vypořádání se s výčitkami, které jdou mimo lidského ducha a chápání, jenž trápí dva hlavní hrdiny skvělého dramatu. V podstatě se ničeho nedopustili, ale nedokáží se stávající skutečností žít, a tak se každý den pouští do šíleností, které by jim "normální" život nedovolil, snažíce se zapomenout na minulost. Tenhle kousek se nedá popsat slovy, na to by byla potřeba objemná kniha s mnoha psychologickými výrazy a filozofickými úvahami. Nádherné.(30.5.2009)

Vážně divně divný film :-) a takový přímo vyhledávám! :-)(22.3.2007)

Film o dvou povahově odlišných mladících v depresi, které spojí prožitá tragédie. Napoprvé mi málem vyrazil dech a napodruhé urval srdce. Žádná zbytečná klišé, žádné komerční vylepšováky. Prostě film o normálních lidech. Plnění dvanácti úkolů místy i pobavilo. Zejména když Barry na večírku dal pěstí policajtovi. Je to ale spíš takový smích skrz slzy. Až do poslední chvíle jsem se doslova bála, jak to dopadne. Říkala jsem si „jestli z toho útesu skočej, půjdu a sama skočim ze střechy“. Nový rok jsem viděla poprvé kdysi před lety večer před silvestrem. Uchvátil mě, ovšem zdál se absolutně nesehnatelný. Po dvou/tříleté odmlce jsem dostala konečně možnost si ho pořádně užít, ale trochu jsem se bála, že budu zklamaná, protože pravděpodobnost, že jsem si ho za tu dobu zidealizovala, byla veliká. Nezklamal mě. Vůbec.(5.9.2007)

Zajímavý film hlavně scénářem a hereckými výkony, něco málo výtek bych měla ke zpracování - kamera je někdy až příliš akční a stejně jako místy monumentální hudba se k takovému docela intimnímu příběhu nehodí. Závěr je skvělý.(6.11.2005)

Neuvěřitelné (v dobrém slova smyslu) herecké výkony, příběh napsaný tak, že vám několikrát téměř vžene slzy do očí, skvělá atmosferická hudba, humor i vážnost ve vzácné kombinaci... Nic podobného neexistuje, děkuji za tenle kinematografický klenot. Bohužel nevešel do veřejné známosti, tak alespoň ti, kdo jej znají, mohou cítit jistou výlučnost... : )(2.12.2006)

Tenkrát, když jsem měl možnost vidět tento snímek poprvé (tenkrát na ČT), byl jsem velice mile překvapen. V podstatě jsem se na něj podíval jen tak, na slepo, bez nějakých doporučení nebo předem přečtených recenzí... A nelitoval jsem ani na vteřinu. Naopak! Skvělý, dojemný příběh, drama, které má chvílemi strhující atmosféru a perfektní závěr!(22.3.2011)

Film, který mě ze startu ani moc nebavil, ale po vlažném rozjezdu mě opravdu chytil za duši. Zvláštně natočené drama o traumatickém vyrovnávání se dvou kamarádů s tragickou smrtí jejich spolužáků pod lavinou, kterou oni přežili.(10.1.2005)

Hodně zajímavý film.(11.11.2005)

• paclinqa

Mě se tento film teda moc nelíbil. Námět to byl super, ale podle mě by se to dalo zpracovat mnohem, mnohem lépe. A ani konec není překvapivý, protože alespoň já jsem už od začátku tušila, že to dopadne právě tahle. Trochu mi to připomínalo Mechanický pomeranč od Kubricka, ale s tím se to samozřejmě nedá srovnávat. To každý chápe.(6.12.2005)

Výborné...nevím proč, ale tento film ve mně zanechal obrovský dojem...sympatizoval jsem s hrdiny, prožíval jejich emoce a fandil jim. Koncem mne mile překvapil. Pokud bych byl v jejich situaci, také bych si udělal "seznam" :). Pokaždé, když se na Nový rok podívám, naplní mě optimismem a chutí do života...a to umí jen nemnohé filmy. Bohužel (nebo spíš bohudík) není pro každého a jde krajně obtížně sehnat.(22.5.2009)

Poutavý námět, skvělý scénář, výborný výběr hudby (který podporuje atmosféru) , pěkné výtvarné zpracování. To vše doplněno přesvědčivými hereckými výkony... Zajímavý kontrast sociálních vrstev. Na tento film se velice ráda podívám znovu a znovu...(20.2.2009)