Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou za rok se americké ulice vždy na dvanáct nočních hodin promění v peklo. Nepracuje ani jedna ze složek záchranného systému a všechny zločiny, včetně těch nejtěžších, jsou zcela legální. Téhle brutální noci se říká Očista. Režisér James DeMonaco před rokem pozitivně šokoval nízkorozpočtovým thrillerem s „očistně" originálním nápadem, za což byla Očista po právu odměněna mimořádnými výsledky v kinech. A tak zcela přirozeně vznikla dvojka. Zvlášť když její předchůdce položil řadu znepokojivých otázek a zdaleka neodpověděl na všechny. V noc Očisty by se po ulicích pohyboval jenom sebevrah nebo člověk s neodolatelnou touhou po zabíjení. Jedním z nich je po zuby ozbrojený chlap, který chce dočasnou beztrestnost využít k tomu, aby „potrestal" opilého řidiče, jenž mu před časem přejel dítě. Nebude to mít jednoduché, protože všichni ti, kdo tuhle noc chtějí „jen" přežít, se před vypuknutím Očisty snaží maximálně zabezpečit. Manželé, kterým se krátce před jejím začátkem porouchalo auto, a oni uvízli někde na předměstí, měli v tomhle směru neskutečnou smůlu. Stejně tak matka s dcerou, které se marně pokusily proměnit svůj byt v nedobytnou tvrz. Náhoda svede tyhle čtyři bezbranné zoufalce dohromady s výše uvedeným osamělým mstitelem. Je jim jasné, že pokud mají mít aspoň nepatrnou šanci na přežití, musí se ho za každou cenu držet. Jenže on má svůj plán a v něm vyděšení a neozbrojení „civilisti" nehrají žádnou roli. Noc ale zdaleka ještě nekončí a pro všechny připravuje pár nepěkných překvapení. Zatímco první Očistu bylo možné díky jejímu zasazení do interiéru jednoho domu označit za komorní thriller, pokračování je výpravnou akcí, která nešetří napětím, brutalitou a nečekanými dějovými zvraty. (CinemArt)

(více)

Videa (22)

Trailer 3

Recenze (581)

castor 

všechny recenze uživatele

První, výrazně komornější Očista tu byla proto, aby v dokonalé Americe srazila kriminalitu na minimum. Lidé se po dvanáct hodin spolehlivě vybouří a zbytek roku je v ulicích takřka ráj. O smyslu za vlasy totálně přitažené Očisty se tentokrát prakticky nemluví. Jedni ji vítají, druzí zavrhují. Toť veškerá práce se „zajímavým“ námětem o jednom hodně radikálním systému. Znovu to má (stejně jako jednička) velmi slibný rozjezd. Mstitelé i lovci v maskách se chystají, město pomalu usíná, zaměříme se na tři skupiny postav, producent Michael Bay navíc dohlédne na to, aby vizuál táhl všechny smysly. Mohlo to být slušně krvavé béčko. Není. Škoda. Jsme v pokračování, takže se z obrany jednoho rodinného domu logicky dostáváme do losangeleských ulic, putování předvídatelně poskládané skupinky potěší jen zřídkakdy, hutnější pojetí se nabízí. S každou další minutou přichází horší a horší rozhodnutí, snaha o sociální podtext a společenskou satiru (lidská aukce) je nesmírně pitomá a působí hrozně uměle. A anarchie z názvu? Tu jsem prakticky neviděl. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Whaat? Druhá, úplne suchá a priblblá časť má (aj keď len o niekoľko percent) lepšie hodnotenie ako prvý, originálny a veľmi pôsobivý diel?! I don't want to live on this planet anymore! Ak by sme to zobrali po poradí, oproti tiesnivej atmosfére z jednotky sa nám dostalo maximálne nudného, žalúdočného výplachu netalentovaného scenáristu, ktorý nám na stolík bez drzosti predhodil obyčajný útek od bodu A, cez bod B, do bodu C. Jednoduchý príklad ako sa zo zaujímavého hororu (The Purge) dokáže stať v druhom pokračovaní (The Purge: Anarchy) klišovitá a predvdídateľná zlepenina sto krát prevareného. Kľúčový hrdina sa od počiatku z nepochopiteľných dôvodov javí ako kombinácia Seagala a Norrisa (na silu vymyslené oddôvodnenie dostaneme až na konci filmu), pričom zvyšné postavy sú len akýmisi nevýraznými príveskami už tak nevýraznej, hlavnej postavy. Teraz vlastne uvažujem, že som mal v pláne nasoliť dve jemne podpriemerné hviezdy, ale keď v celom komentári nenechávam žiaden priestor na nejaké menšie pozitívum, jedna hviezda bude podľa môjho názoru najspravodlivejšia. __ America! America! God shed his grace on thee, and crown thy good with brotherhood, from sea to shining sea! ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Více prostoru, kterým postavy procházejí, více prostoru, kde se chovat jako debil. Když už nic jiného, tak se druhé Očistě musí uznat, že se alespoň nesnaží líně kopírovat první díl a lépe využívá svého výchozího námětu, na jehož jalovosti se od minule sice nic nezměnilo, ale ok, nevadí. Nejvíc mě bolely postavy, zvlášť matka s dcerou, které byly opravdu otravné. Frank Grillo si to naopak dává a vůbec by mi nevadilo, kdyby byl jedinou hlavní postavou a celá druhá Očista by byla jen jeho cestou skrz bouřící město za svou spravedlivou pomstou. Zamrzí pak taky ty momenty, v nichž si snad tvůrci myslí, že tvoří ostrou společenskou satiru (zvlášť scéna aukce je úplně mimo), ale ve skutečnosti o společnosti neříkají vůbec nic, protože jejich svět stojí na logicky velmi vratkých základech. Ale kolem a kolem proti tomu filmu nic moc nemám, je to takové neurážející, snaživé béčko. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Po totálně debilní a příšerné jedničce, kde se pořád jen běhalo v obřím baráku, hodně příjemné překvapení. Příběh je pořád hodně stupidní a ta politická satira tvůrcům bolestivě nevychází. Jinak se ale jedná o zábavné akční béčko, v němž se pořád něco děje a hrdinové chodí od akce k akci, jak v nějaký počítačový hře. Akční scény navíc odsýpají a DeMonacovi se daří tuto svou vizi budoucnosti celkem slušně rozšiřovat a zaplňovat ji zajímavými skupinkami a charaktery. I v těch nejstupidnějších chvílích je tu navíc Frank Grillo, který to kupředu razantně táhne svým charismatem. Trojku bych si překvapivě klidně hned. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $9miliónovTržby USA $71,962,800Tržby Celosvetovo $111,928,365Tržby za predaj Blu-ray v USA $4,393,644Tržby za predaj DVD v USA $7,050,647║ ešte povrchnejšie než prvý diel, tam aspoň bola ako taká atmosféra, napätie, tu je to lízle len povrchne, bez silnejších scén, aj keď pritiahnutej banálnosti tu toľko nie je, je to len nekonvenčná ničím zvlášť neohurujúca prestrelka /35%/ ()

Galerie (48)

Zajímavosti (14)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 72 miliony amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 111,9 mil. (NIRO)
  • Náklady na výrobu byly přibližně 9 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • "Big Daddy" (Jack Conley) používá ve filmu zbraň Dillon Aero M134 ráže 7.62x51mm NATO. (dc125)

Související novinky

Bay a jiná galaxie

Bay a jiná galaxie

31.08.2014

Zatímco Michael Bay (Transformers: Zánik) stále neodhalil, co hodlá do budoucna režírovat, jeho producentská kariéra nabírá další a další projekty. Po letošních Želvách Ninja a thrilleru Očista:… (více)

Reklama

Reklama